“Wandelen werkt fysiek en mentaal helend”: vzw Effen Weg zoekt extra begeleiders voor wandeltochten voor mensen met chronische pijn
Liefst 23 procent van alle Belgen gaat dagelijks de strijd aan met chronische pijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. De Week tegen Pijn, van donderdag 10 tot woensdag 16 oktober, wil mee het taboe doorbreken. Iets wat ze bij Effen Weg toejuichen. De vzw organiseert al tien jaar wandeltochten voor chronische pijnpatiënten. “Wandelen werkt helend, zowel op fysiek als mentaal vlak.”
Stap voor stap, voetje voor voetje even je pijn aan de kant (proberen te) schuiven. Dat is het doel van Effen Weg. De vzw zag het levenslicht onder impuls van Mattias Furniere, een West-Vlaming die aan chronische rugpijn lijdt en de helende werking van wandelen ontdekte. Begin dit jaar gaf hij de fakkel door aan Ann Coryns (54) uit Westouter en Oost-Vlaming Ivan Vanooy, die de vzw nu samen coördineren.
Ann lijdt al bijna een kwarteeuw chronische pijn. “In 2000 werd bij mij het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS) vastgesteld”, legt ze uit. “Een aandoening zonder oorzaak en zonder behandeling. Ik ben best mobiel, maar mijn lichaam kan niet meer recupereren. Ik heb vaak last van vermoeidheid, concentratiestoornissen, spijsverteringsklachten, spierpijn… Je leert ermee leven, maar een plek geven, zal nooit lukken. Ik word elke dag met de gevolgen van CVS geconfronteerd.”
200 tochten per jaar
Zes jaar geleden nam Ann de beslissing om te stoppen met werken en als vrijwilliger aan de slag te gaan. “Ik las in het ledenmagazine van de Christelijke Mutualiteiten een interview met Mattias en herkende me in elk woord dat hij zei. Daarom besloot ik om contact op te nemen en als begeleider bij Effen Weg te starten. Omdat ik graag wandel en mensen wil helpen.”
“De wandelaars nemen elkaar op sleeptouw en zorgen ervoor dat je net dat tikkeltje meer kan”
Effen Weg is als vzw erkend door de Vlaamse Pijnliga en wordt op administratief gecoördineerd door Samana. “We organiseren wandeltochten voor mensen met chronische pijn, een chronische ziekte, mensen die herstellen van een zware ziekte of te maken hebben met een depressie of burn-out.”
“Iedereen die nood heeft aan beweging, maar geen aansluiting vindt bij een klassieke wandel- of natuurvereniging, is bij ons welkom. Ook mensen zonder chronische pijn of aandoening.”
De wandelingen worden in heel Vlaanderen georganiseerd en daarvoor heeft Effen Weg een veertiental begeleiders. “In totaal stippelen we een goeie tweehonderd tochten per jaar uit. Die zijn maximaal tien kilometer lang, maar schommelen meestal rond de zeven kilometer. Het is niet de bedoeling om lange afstanden af te leggen. Alles gebeurt op het tempo van onze om en bij de 250 leden. Genieten van de natuur en elkaars gezelschap staat voorop.”
Dankbaarheid
Daar ligt ook net de sterkte van Effen Weg, vindt Ann. “Wandelen op zich werkt louterend. Het geeft je letterlijk en figuurlijk zuurstof. Bewegen is sowieso gezond en door met lotgenoten op pad te gaan, kan je ook je geest vrijmaken. Onze wandelingen hebben zowel fysiek als mentaal een helend effect. Eens je verhaal kunnen doen, een luisterend en begrijpend oor vinden, het kan wonderen verrichten.”
“Tijdens de wandelingen voel je misschien nog die chronische pijn, maar kan je die even naar de achtergrond duwen. En dat is heel veel waard”
De dankbaarheid van de deelnemers is dan ook groot. “We krijgen vaak te horen dat mensen dankzij Effen Weg opnieuw buiten komen. Hier ontstaan regelmatig hechte vriendschappen. Veel mensen kijken echt uit naar onze tochten. Ook ikzelf.”
“Tijdens de wandelingen voel je misschien nog die chronische pijn, maar kan je die even naar de achtergrond duwen. En dat is heel veel waard. Je verlegt ook je grenzen. Die groepsdynamiek doet wonderen. De wandelaars nemen elkaar op sleeptouw en zorgen ervoor dat je net dat tikkeltje meer kan. Elke keer opnieuw mooi om te zien.”
Laagdrempelig
Effen Weg wil ook helpen om het taboe rond chronische pijn de wereld uit te helpen. “Je ziet het niet, maar heel veel mensen hebben ermee te kampen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen wel iemand in zijn omgeving heeft die chronisch pijn lijdt.”
“Net daarom willen we ook zo laagdrempelig werken werken. Niet-leden betalen amper 2 euro per tocht en voor 13 euro heb je een jaarlidmaatschap. Als gezin betaal je 20 euro. En daarvoor ben je meteen ook lid van de Vlaamse Pijnliga.”
De komende jaren wil Effen Weg verder groeien. “Er is nog een enorm potentieel aan mensen die we vandaag niet bereiken. Maar daarvoor hebben we extra begeleiders nodig: mensen die mee hun schouders onder ons verhaal willen zetten. Zo kunnen we alle blinde vlekken in Vlaanderen wegwerken en iedereen de kans geven om de vele voordelen van wandelen te ontdekken.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier