Villa Rozerood zoekt half miljoen euro: vakantiebestemming voor zwaar zieke kinderen klopt bij bedrijfswereld aan

Algemeen directeur Bart Devos: “We zoeken 500 geëngageerde bedrijven die ons jaarlijks met 1.000 euro willen steunen.” © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Villa Rozerood, een zorghotel voor zwaar zieke kinderen en jongeren en hun gezin, gaat op zoek naar extra fondsen. Het sociaal project in De Panne kampt met een jaarlijks operationeel tekort van 350.000 euro en doet een oproep aan de Belgische bedrijfswereld om het initiatief te steunen. Algemeen directeur Bart Devos wil vijfhonderd bedrijven bij elkaar brengen die jaarlijks 1.000 euro sponsoren. “Elke euro vloeit integraal naar de kinderen die hier verblijven”, zegt hij.

Villa Rozerood is uniek in zijn soort. Dat mag je letterlijk nemen, want wat ze daar in het uiterste westen van ons landje elke dag opnieuw doen, is ongezien. De fundamenten van het initiatief werden in 2008 gelegd, twee jaar later zwaaiden de deuren van het eerste en nog steeds enige respijthuis of zorghotel officieel open.

“Wij zijn een plek waar zwaar zieke kinderen en jongeren terechtkunnen voor een rust- en ontspanningsverblijf, samen met hun ouders, broers, zussen, grootouders en mantelzorgers”, legt algemeen directeur Bart Devos (52) uit. Hij is al sinds 2017 vrijwilliger bij Villa Rozerood en staat sinds februari van dit jaar aan het roer.

“Hier vinden ze een stek waar letterlijk en figuurlijk op adem gekomen kan worden. Wij hebben twee codewoorden: betrokkenheid en deskundigheid. We stellen de kinderen en hun naasten centraal in alles wat we doen en bieden een warme plek, een thuis weg van huis. Maar daarnaast hebben we ook alle nodige medische expertise en noden in huis, de klok rond. Wij staan voor totaalzorg.”

“Als we de voorbije jaren één iets hebben geleerd, dan is het wel dat deze plaats niet gemist kan worden”

Die combinatie zorgt ervoor dat ouders de zorgtaken even in alle vertrouwen uit handen kunnen geven, klinkt het. “Vijftien jaar geleden constateerde een groep sociaal bewuste mensen dit hiaat in het zorglandschap van ons land. Nadat de vzw opgericht werd, gingen ze op zoek naar een locatie. Dat werd een leegstaand klooster van de Zusters van de Heilige Gehoorzaamheid, die het gebouw in erfpacht gaven.”

Toplocatie

Villa Rozerood is sindsdien een vakantieoord waar gezinnen in een familiale sfeer even de dagelijkse hectiek achter zich kunnen laten. “Enerzijds bevinden we ons op een toplocatie, met zowel de zee, een bos als Plopsaland binnen handbereik, anderzijds bieden we binnenshuis ook kwaliteitszorg aan. Niet enkel op medisch vlak, we hebben ook een enthousiaste animatieploeg die voor onze gasten klaarstaat.”

Die aanpak slaat aan, want sinds 2010 mocht Villa Rozerood al meer dan 45.000 verblijfsnachten noteren. “Goed voor evenveel onvergetelijke vakanties. We kunnen zeven gezinnen huisvesten en eigenlijk zijn we bijna het hele jaar door volgeboekt”, gaat Bart verder.

“Met de vakantieperiodes als traditionele piekmomenten. Dan durven de wachtlijsten al eens op te lopen. Het mooiste compliment dat we ooit kregen? Een mama zei ons dat Villa Rozerood haar gezin heel even opnieuw wat vrijheid teruggaf. Dan weten we meteen weer waarom we hier zo hard voor werken.”

Remgeld

Elke aanvraag toetst Bart met zijn 18-koppig team en 35-tal vrijwilligers af bij Riziv. “Omdat we er zeker van willen zijn dat de mutualiteiten de nodige erkenning zullen geven. We willen de kosten voor onze gasten immers zo laag mogelijk houden. Voor de zieke kinderen of jongeren nemen wij zelfs het remgeld voor onze rekening, de rest van het gezin kan tegen een erg lage dagprijs verblijven.”

© JOKE COUVREUR

Een nobele aanpak, al brengt die wel een stevig financieel plaatje met zich mee. “We ontvangen 3,5 keer zoveel mensen dan waarvoor we vanuit de Vlaamse overheid gesubsidieerd zijn”, stelt Bart. “Kom op tegen Kanker geeft ons ook een duwtje in de rug, net als tal van serviceclubs en er worden ook heel wat losse initiatieven ten voordele van Villa Rozerood georganiseerd. Heel mooi, want elke euro is meer dan welkom.”

Eigen netwerk creëren

Ondanks alle inspanningen tekent Villa Rozerood een operationeel tekort van om en bij de 350.000 euro per jaar op. “Daarom hebben we nu een nieuwe sponsorformule ontwikkeld, waarbij we ons louter op de Belgische bedrijfswereld richten. 500 sponsors x 1.000 euro.”

“Om onze doelstellingen te kunnen blijven realiseren en de toekomst van deze mooie plaats te garanderen, zoeken we 500 geëngageerde bedrijven die zich aan ons willen verbinden en gedurende een bepaalde periode ons jaarlijks met 1.000 euro willen steunen. Zo willen we een zo groot mogelijk Villa Rozerood-netwerk in het leven roepen, wat ons in staat moet stellen om nóg meer gezinnen met zwaar zieke kinderen die broodnodige ademruimte te schenken.”

De actie werd een paar weken geleden gelanceerd en maakt stilaan iets los bij geïnteresseerde ondernemingen. “In ruil plaatsen we alle steunende organisaties op onze website en we willen in 2024 ook een netwerkevent organiseren, waar de Villa Rozerood-bedrijven elkaar kunnen ontmoeten.”

“Zelf willen we de komende jaren blijven luisteren naar de gezinnen die bij ons op vakantie komen en ons aanbod zo goed mogelijk op hen afstemmen. Want als we de voorbije jaren één iets hebben geleerd, dan is het wel dat deze plaats niet gemist kan worden”, besluit Bart Devos.

Steunen kan op rekeningnummer BE02 0015 8044 4440, met melding ‘500×1000’. Alle info via www.villarozerood.be.