Gistelnaar Tibo Beernaert is eerste ‘Parel van een Zorgkundige’: “Alles wat ik doe, doe ik voor de bewoners van De Ril”

Tibo Beernaert heft het glas op zijn trofee. © PM
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Voor het eerst reikte de Belgische Federatie voor Zorgkundigen, kortweg BEFEZO, de ‘Parel van een Zorgkundige’ uit. Dit moet het beroep in een positief daglicht plaatsen en zorgkundigen de verdiende erkenning geven. De primeur is weggelegd voor Gistelnaar Tibo Beernaert (23), die actief is in het Middelkerkse woonzorgcentrum De Ril. “Ik val compleet uit de lucht.”

De uitreiking vond plaats in het iconische Kursaal van Oostende, tijdens het congres voor zorgkundigen. Aan de Parel-prijs is een cheque van 250 euro verbonden, al gaat het natuurlijk vooral over eer, erkenning en waardering. Voor Tibo is de prijs extra speciaal, want voor de twintiger is De Ril nog maar z’n eerste werkgever. “In december zal ik er drie jaar aan de slag zijn”, zegt de laureaat. “Ik kende al de prijs ‘Parel van een Verpleegkundige’ (die tijdens de Week van de Verpleegkundige wordt uitgereikt, red.), maar de variant voor zorgkundigen is geheel nieuw. Ik zag bij ons op het werk posters hangen met een oproep naar kandidaten, maar wist niet dat m’n collega’s me hadden ingeschreven. (bloost) En blijkbaar heb ik nu de ‘Parel van een Zorgkundige’ gewonnen. Ik kreeg plots telefoon met het goede nieuws en viel compléét uit de lucht.” In totaal waren er 142 kandidaten. “Waarom ik heb gewonnen? (lacht) Och, ik kan dat toch moeilijk over mezelf zeggen. Aan de organisatoren van de award werd doorgegeven dat ik goed in de groep lig en met de glimlach kom werken – ook al heb ik, net als een ander, eens een slechte dag. Ik probeer ook altijd m’n collega’s te helpen: bijspringen waar en wanneer nodig, wisselen van dienst… Ik werk voor de bewoners. Alles wat ik doe, doe ik voor hen. Ik probeer ook de nodige humor aan de dag te leggen en ik denk dat bewoners dat wel appreciëren. Het helpt hen door moeilijke momenten heen en stelt ze op hun gemak.”

Visum van zorgkundige

Tibo legde z’n middelbare studies af aan het Sint-Godelievecollege in z’n thuisstad Gistel en trok nadien naar het Vesaliusintituut in Oostende. Daar behaalde hij z’n visum van zorgkundige. “Een vriendin van m’n mama was al actief in De Ril. Ook enkele klasgenoten boften met het woonzorgcentrum. Ik solliciteerde er dus bewust. Of zorg- of verpleegkunde in de familie zit? M’n pluspapa is ambulancier, m’n zus is actief als psychiatrisch verpleegkundige. Een goeie zorgkundige is volgens mij iemand die sociaal is aangelegd, zowel naar collega’s, bewoners als hun familieleden, maar die tegelijk ook tegen een stootje kunnen. Want het is niet altijd even makkelijk. Toch raad ik jongeren aan om in de sector aan de slag te gaan. Waarom? Het zit in de kleine dingen: je werk heeft betekenis en geeft voldoening. Ach, er valt zoveel positiefs uit te halen. Zelfs als bewoners op het einde van de werkdag zeggen ‘bedankt voor de zorgen hé, kom veilig thuis en slaapwel’, dan doet dat ongelooflijk vel deugd.”

Nobelprijs

Bij De Ril zelf, waar alles samen zo’n tachtig mensen werken, zijn ze opgetogen over de prijs. “Dit is een erkenning die ik durf vergelijken met de Nobelprijs. Dit doet deugd voor Tibo en bij uitbreiding alle collega’s en het hele woonzorgcentrum”, glundert directeur Gracy Vanhenden. “Zorg in het algemeen en specifiek ouderenzorg komt vaak negatief in het daglicht en helaas halen de negatieve uitzonderingen het nieuws. Tegelijk gebeuren zóveel mooie zaken. Het is net dat positieve beeld dat we naar buiten willen brengen. We hebben hier tevreden medewerkers en dito bewoners, en dat mogen we toch ook even dik onderstrepen.”

Vacatures

Oostendenaar Paul Cappelier, voorzitter van de initiatiefnemende Belgische Federatie voor Zorgkundigen, schetst het algemeen belang van de award. “Ouderenzorg mag gerust wat positiever tot bij het brede publiek komen. “We willen het belang van zorgkundigen en de taken die ze op zich nemen, meer dan ooit in de kijker zetten. Zorg- en verpleegkundigen werken enorm nauw samen in verschillende zorgsettings. We namen twee jaar geleden al een start door een speciale studiedag voor zorgkundigen in te richten tijdens de ‘Week van de Verpleegkundigen’. Dit jaar voegen we daar de ‘Parel van een Zorgkundige’ aan toe.” In West-Vlaanderen zijn 15.500 zorgkundigen actief, in heel België gaat het over 110.000 zorgkundigen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheid. Toch staan bij de VDAB nog 3.500 vacatures in de sector op. Misschien zet Tibo sommige mensen aan tot een bewust studiekeuze of carrièreswitch.

Lees meer over: