https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Michael (29) uit Oostduinkerke werd ingespoten met twee verschillende vaccins: “Ik wist niet wat te doen”

Michael Vandenbrouck zag zijn reisplannen bijna in het water vallen door fout tijdens vaccinatie. © Michael Vandenbrouck
Redactie KW

Michael Vandenbrouck (29) uit Oostduinkerke kreeg bij de vaccinatie voorrang omdat hij met zijn suikerziekte een risicopatiënt is. Dat maakt dat hij op 1 juni al zijn twee vaccins had gekregen. Wat bleek? Het waren twee verschillende: één met AstraZeneca en één met Pfizer. Bijna vielen zijn vakantieplannen daardoor in het water. Hoe kon zoiets gebeuren en wat moet Michael nu doen?

Michael is diabetespatiënt en kreeg daardoor voorrang bij de vaccinatie. “Op 4 maart kreeg ik AstraZeneca ingespoten. Op 27 mei zou mijn tweede prik gezet worden, maar door een planningsfout van mijn kant heb ik die verplaatst naar 1 juni”, doet Michael zijn verhaal.

Vakantie in gedrang

“Ik kreeg toen echter een Pfizer-vaccin. Ik had er aanvankelijk niet op gelet. Het was pas toen ik een geldig certificaat wou downloaden dat ik de fout opmerkte. Mijn vakantieplannen naar Griekenland kwamen plots in het gedrang toen ik niet volledig gevaccineerd bleek met hetzelfde geneesmiddel. Ik kreeg dan ook twee certificaten waarop stond dat ik één van mijn twee inentingen had ontvangen. Dat is niet voldoende om zonder problemen het vliegtuig te nemen.”

Ik heb wel vijf keer naar het algemene overheidsnummer gebeld waar je terecht kan met vragen

En dus begon Michael, licht in paniek, te bellen. “Ik heb twee keer naar het vaccinatiecentrum Furnevent in Veurne gebeld en ben ook langs geweest, maar volgens hen was alles in orde. Ondertussen heb ik wel vijf keer naar het algemene overheidsnummer gebeld waar je terecht kan met vragen. Ofwel werd ik bot afgewimpeld, ofwel werd ik doorverwezen, of kreeg ik te horen dat het zou opgelost worden, maar vervolgens hoorde ik er niets meer van.”

Laten testen

“Uiteindelijk besloot ik om me te laten testen. Normaal gezien zijn er twee testen gratis, maar bij die aanvraag bleek ik plots wel volledig gevaccineerd en moest ik ervoor betalen.” Uiteindelijk legde de Oostduinkerkenaar het geld op tafel, want hij wilde dat vliegtuig halen richting Griekenland. Zondagavond kreeg hij het verlossende nieuws: zijn test was negatief.

Genieten in Griekenland

“Wat een opluchting”, geeft Michael toe. “Het was toch nog spannend tot op de luchthaven in Oostende. Daar werd ik gecontroleerd en ik toonde eerst de twee certificaten. Die bleken onvoldoende. Gelukkig had ik nog de resultaten van die test, die ik zelf had betaald. Daardoor kregen we wel groen licht om te vertrekken.” Ondertussen zit hij in Griekenland te genieten van een helderblauwe hemel bij temperaturen tot 28 graden.

Hoe is dit fout kunnen lopen?

“Een menselijke fout”, geeft woordvoerster Kris Van der Beken van het vaccinatiecentrum Furnevent in Veurne toe. Daar worden alle inwoners van Veurne, Koksijde, De Panne, Nieuwpoort en Alveringem gevaccineerd. “De persoon kreeg begin maart AstraZeneca, kwam niet opdagen voor zijn tweede prik en contacteerde pas veel later het callcentrum. Verkeerdelijk werd hij ingepland voor Pfizer, een menselijke fout. Twee verschillende vaccins hebben op medisch vlak geen gevolgen, maar hij zal wel nog gecontacteerd worden om zo spoedig mogelijk het tweede Pfizer-vaccin te halen. We willen ons excuseren.”

Ondertussen werden er in Furnevent al 62.000 prikken toegediend waarvan 22.000 tweede. (GUS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.