https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

In vier concrete stappen naar de vrijheid: dit heeft het Overlegcomité beslist

© EPA-EFE
© EPA-EFE
Olaf Verhaeghe

Het Overlegcomité heeft een akkoord gevonden over een afbouwplan van de coronaregels voor de komende maanden. In vier stappen, van juni tot september, keert ons land terug naar ‘normaal’. Beginnen doen we op 9 juni met onder meer de volledig heropening van de cafés en restaurants, fitnesscentra en bioscopen. Vanaf juli komen er versoepelingen voor reizen, muziekfestivals kunnen vanaf halfweg augustus. Alle geplande versoepelingen worden gekoppeld aan de vaccinatiecampagne en de diensten intensieve zorgen in de ziekenhuizen.

De weg naar de vrijheid lijkt nu helemaal te zijn ingeslagen. Op het Overlegcomité zijn de topministers van de federale regering en vertegenwoordigers van de verschillende deelstaten het eens geraakt over een uitgebreid exitplan uit de coronamaatregelen. Vanaf 9 juni gaat de samenleving stap per stap een beetje verder open om in september afscheid te nemen van zo goed als alle beperkende maatregelen.

Aan het afbouwplan hangen enkele belangrijke cijfers vast. Om over te kunnen gaan tot de plannen voor 9 juni moet minstens 80 procent van kwetsbaren ( 65-plussers en risicopatiënten, red.) eind mei een eerste dosis van het coronavaccin hebben gekregen. Dat is ongeveer 50 procent van alle Belgen. Op de diensten intensieve zorgen ligt de drempelwaarde dan op 500 coronapatiënten. Vandaag liggen iets meer dan 700 mensen op intensieve.

Om de versoepelingen vanaf 1 juli mogelijk te maken, moet de vaccinatiegraad bij de meerderjarige bevolking hoger liggen dan 60 procent. Zes op de tien Belgen ouder dan 18 jaar moet dan minstens één prik hebben gekregen. Op intensieve zorgen, waar nog altijd maximaal 500 coronapatiënten mogen liggen, moet er een dalende trend merkbaar zijn en ook de nieuwe hospitalisaties moeten gunstig verlopen.

Diezelfde dalende trend moet ook eind juli zichtbaar zijn. Tegen dan zou ook minstens 70 procent van de volwassen bevolking een eerste vaccin moeten hebben gekregen. De voorwaarden voor de versoepelingen van september liggen nog niet vast.

Vanaf 9 juni: horeca open, meer contacten thuis

Concreet mogen op 9 juni de cafés en restaurants hun binnenruimtes weer openen voor klanten. Afgelopen weekend mocht de horeca enkel op het terras eten en drinken serveren, vanaf 9 juni mogen we dus ook binnen lunchen en dineren. Wel blijft het gezelschap aan een tafeltje binnen beperkt tot vier personen, behalve als je eigen huishouden groter is. De binnenhoreca mag openen van 8 uur ‘s morgens tot 22 uur ‘s avonds, op de terrassen schuift het sluitingsuur op naar 23.30 uur.

Nog op 9 juni mogen bioscopen en theaters de deuren openen. Culturele evenementen binnen zijn opnieuw toegestaan voor 200 personen, buiten mogen georganiseerde evenementen 400 mensen ontvangen. Erediensten mogen vanaf 9 juni met 100 mensen binnen en 200 mensen buiten. Fitnesscentra, publieke sauna’s, casino’s, binnenspeeltuinen, bowlingcentra, natuurparken, pretparken en dierentuinen kunnen weer volledig openen. En ook jaarmarkten en kermissen zijn opnieuw toegelaten.

Er zijn ook weer meer sportmogelijkheden. Amateursportwedstrijden worden weer mogelijk. Niet-professionele sportwedstrijden en -trainingen kunnen met maximaal 50 personen indoor en maximaal 100 personen outdoor.

Qua sociaal contact laat het Overlegcomité vanaf 9 juni ruimte voor vier mensen die je bij je thuis mag ontvangen, kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend. Vandaag zijn dat er nog maximaal twee uit hetzelfde huishouden.

En hoewel telewerken verplicht blijft, laat de politiek ruimte voor een terugkeerdag naar het werk. Het gaat wel om maximum één dag per week en slechts 20 procent van het personeel mag op hetzelfde moment aanwezig zijn.

Vanaf 1 juli: meer mensen op evenementen, thuiswerk niet langer verplicht

In de maand juli komt er een versoepeling voor wie op reis wil én gevaccineerd is. Europa werkt intussen al eventjes aan een groen coronacertificaat die aangeeft wie beschermd is tegen het coronavirus. Enkel met zo’n ‘coronapaspoort’ zal je op reis kunnen gaan.

Winkelen zal vanaf 1 juli opnieuw zonder beperkingen kunnen. De limiet van 30 minuten vervalt, net als het verbod om met meer dan twee personen samen in de winkel rond te lopen.

Begin juli gaat het maximumaantal aanwezigen op evenementen verder de hoogte in. Binnen komt dat op 2.000 personen te liggen, buiten op 2.500. Vanaf begin augustus zal dat cijfer nog verder stijgen tot 3.000 personen binnen, buiten naar maximaal 5.000 mensen. Ook voor jeugdkampen, feesten, begrafenissen en huwelijken zal het aantal deelnemers stap per stap stijgen.

Vanaf 1 juli zal het thuiswerken niet langer verplicht zijn, al blijft het wel aangeraden.

Vanaf 13 augustus: zomerfestivals mét vaccinatiepas

En ook voor de muziekfestivals komt er goed nieuws. Die kunnen vanaf halfweg augustus opnieuw georganiseerd worden, zij het onder voorwaarden. Zij moeten zich niet aan het maximum van 5.000 mensen houden, maar kunnen een uitzondering aanvragen. Aanwezigen zullen een vaccinatiepas moeten voorleggen die bewijst dat je ofwel gevaccineerd, ofwel negatief getest bent.

Vanaf 1 september: maximaal versoepelen

Bedoeling is om vanaf 1 september, bij de start van het nieuwe schooljaar, de bestaande coronamaatregelen maximaal te laten vallen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.