“Het is zo verschrikkelijk leuk om te mogen leven”: Celine Beheydt uit Alveringem schittert op de planken na kankerbehandeling

Celine Beheydt, hier met roze jas tijdens een ludiek moment met haar medespelers, vertolkte vorige maand op schitterende wijze de rol van dolgedraaide Sylvie Deceuster. “Het was mega plezant.” © gf
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Exact 1.476 toeschouwers genoten van het hilarisch toneelstuk dat Bartje in Pollinkhove heeft opgevoerd. Actrice Celine Beheydt verdient dit jaar een extra vermelding. Haar zware kankerbehandeling was amper afgerond, maar toch gaf ze op schitterende wijze gestalte aan de rol van ‘de secretaresse van meneer Felix van de bank’. “Het was pittig, maar gaf me tonnen energie”, glimlacht Celine.

Celine Beheydt (33) groeide op in Hoogstade, woont met haar gezin in Stavele en heeft haar eigen kapsalon in het centrum van Alveringem. De job die ze zo graag doet, moest ze evenwel geruime tijd staken, omdat in maart 2022 een agressieve kanker bij haar werd vastgesteld. Met de steun van haar gezin, familie en vrienden doorstond ze de zware behandeling van chemo, operatie, bestraling en reconstructie, die nog maar sinds vorige week is afgerond.

Toekomst

“Het is verschrikkelijk zo leuk om te mogen leven en weer een toekomst te hebben”, glimlacht Celine.

“Mijn dochter van bijna vier groeit en bloeit en bezorgt me zoveel vreugde en energie. Het was vooral zij die me er tijdens mijn zware behandeling heeft doorgesleurd. Zij is en blijft het allermooiste in mijn leven. Ik heb nu elke drie maanden een controle, maar de behandeling is sinds vorige week helemaal afgerond en sinds oktober sta ik opnieuw in mijn kapsalon. Halftijds, omdat ik voorlopig nog nood heb aan extra rust. En omdat ik bewust tijd wil nemen voor mezelf en mijn gezin. Ga ik over mijn grenzen heen, dan moet ik dat bekopen. Ik werk meestal halve dagen, maar recent heb ik toch een keer negen uur aan een stuk gewerkt. Dat was duidelijk te veel. Ik plan ook tijd in om te sporten, onmisbaar in mijn geval. Na chemo is je conditie nul en door toedoen van de bestralingen zijn de pezen in mijn linker schouder ietwat verkalkt. In de acute fase van mijn behandeling heb ik veel gehad aan het revalidatieprogramma in het ziekenhuis. Maar vandaag ga ik op eigen houtje naar de fitness: wandelen, lopen, fietsen, roeien,… Ik probeer twee keer per week te gaan. Het is een verplaatsing naar Diksmuide of Ieper, maar het is het waard. Ik wil een actieve mama zijn en voel me sterker worden. En ik kan er ook mijn boosheid afreageren omtrent de plotse dood van het zoontje van mijn beste vriendin.”

Tieren en vloeken

Ook pittig was de toneelvoorstelling in Pollinkhove waarin Celine heeft meegespeeld. Van november tot maart wordt er twee keer per week gerepeteerd, met in maart zeven opvoeringen en nog een repetitie daartussenin. Celine had dan ook nog eens een intense rol, namelijk die van drankverslaafde en door razernij bezeten vrouw.

“Ik moest me onafgebroken kwaad maken: roepen, tieren, vloeken…”

“Ik speelde inderdaad een dulle bette”, schaterlacht Celine. “Mama was er geen voorstander van, dat ik zo kort na mijn zware behandeling toneel zou spelen. Maar ik wilde absoluut meedoen. Ik ben nu tien jaar lid van de vereniging. Vorig jaar deed het me echt hartzeer om te moeten passen. Het is zo’n geestige bende en we lachen nogal wat af. Ik had dit jaar om een kleine rol gevraagd, maar ze is wat groter uitgevallen. Het was ook een rol die immens veel energie vroeg. Ik moest me onafgebroken kwaad maken: roepen, tieren, vloeken,… En in de tweede helft van het stuk was mijn personage weliswaar gekalmeerd, maar stomdronken. Na de laatste opvoering had ik geen stem meer. Het was druk en pittig, maar o zo plezant. Als gevolg van mijn kankerbehandeling had ik dit jaar wel meer moeite om de tekst te memoriseren en heb ik op de bühne ook een keer een foutje gemaakt. Fien Fonteyne heeft dat gelukkig fantastisch opgevangen. In het dagelijks leven heb ik er minder last van omdat ik al mijn afspraken opschrijf, maar op het toneel zijn spiekbriefjes geen optie.”

Ontstressen

Het mag duidelijk zijn: Celine voelt zich weer goed in haar vel. “Of ik nog zenuwachtig ben voor zo’n voorstelling? Neen”, zegt ze. “Ik voel enkel gezonde stress. Voor elke voorstelling drink ik één pintje. Initieel was onze regisseur daar geen fan van, maar ondertussen weet hij dat dit mijn ‘ontstresspintje’ is”, glundert Celine.

Lees meer over: