Gemeente Wingene start concrete voorbereiding voor vaccinatie inwoners

De exacte start van de vaccinatiecampagne is nog niet gekend, maar gemeente Wingene aarzelt niet om een concreet plan voor verschillende vaccinatiecentra in de gemeente op tafel te leggen. “We willen onze inwoners zo snel mogelijk inenten om hen te beschermen tegen het virus”, zegt burgemeester Hendrik Verkest. “Het is onze enige kans om een derde golf te vermijden.”

Burgemeester Hendrik Verkest: “We willen onze inwoners zo snel mogelijk beschermen tegen het coronavirus.”©Wouter Meeus wme
Burgemeester Hendrik Verkest: “We willen onze inwoners zo snel mogelijk beschermen tegen het coronavirus.”©Wouter Meeus wme

De voorbije weken werd duidelijk dat het vaccineren van alle inwoners een hele onderneming wordt. Wingene nam tijdens deze crisis als lokaal bestuur een actieve en vaak vooruitstrevende rol op en wil dit ook in deze fase doen. De gemeente is ervan overtuigd dat het opzetten van lokale vaccinatiecentra de enige juiste oplossing is.

“We willen de vaccinatiegraad in onze gemeente zo hoog mogelijk krijgen”, zegt schepen Lieven Huys. “Dan moet je zorgen voor laagdrempelige, lokale vaccinatiecentra zo dicht mogelijk bij de mensen.” Hoewel er tijdens de voorstelling van de vaccinatiecampagne al naar de lokale besturen verwezen werd, heeft het gemeentebestuur op vandaag nog geen concrete vraag of richtlijnen van de hogere overheden ontvangen.”

“Als lid van de commissie Binnenlands Bestuur, roept Vlaams Parlementslid en schepen Brecht Warnez de overheid op om steden en gemeenten een actieve rol te geven in de vaccinatiecampagne. “Een operatie van dit kaliber gebeurt in ons land het best dicht bij de bevolking. Lokale besturen zijn hiervoor het best geplaatst.”

Overleg

In de lokale crisiscel werd de voorbije week gewerkt aan de voorbereiding van de vaccinatieplanning. Enerzijds vindt het gemeentebestuur zich in de federale regels rond prioritaire doelgroepen, anderzijds wil het door het faciliteren en ondersteunen het proces versneld uitrollen.

“Wij willen de vaccinatie laten plaatsvinden in onze gemeentelijke sporthallen. Daar is parking en voldoende ruimte”, stelt burgemeester Hendrik Verkest. Ook voor de concrete uitvoering wil de gemeente ondersteunen. “We overleggen nog met onze huisartsen en kunnen wellicht ook de vele inwoners inzetten die in de medische sector werken”, stelt schepen Brecht Warnez.

“Als gemeentebestuur willen we daarnaast ook het transport van het vaccin en de logistiek daarrond op ons nemen”, vult schepen Lieven Huys aan. “We zijn het gewoon om heel concrete acties met de grootste omzichtigheid te organiseren. Tijdens de eerste golf hebben we op een dag tijd een tijdelijke triagepost ingericht.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.