“Focus op wat je wél kan, niet op de beperking”: vzw Boas leert andersvaliden al twintig jaar zwemmen, maar zoekt helpende handen
Boas, de Belgian Organisation for Adapted Swimming, bestaat twintig jaar. De vzw maakt er al twee decennia een erezaak van om mensen met een beperking of chronische aandoening de kans te geven om in alle vrijheid te (leren) zwemmen. Maar de organisatie schurkt stilaan tegen haar plafond aan, zegt oprichter en bezieler Dries Christiaens. “We hebben een wachtlijst met meer dan honderd mensen en hebben ook nood aan meer financiële ademruimte”, klinkt het.
Boas omschrijft zichzelf als een sociaal-sportieve organisatie waar de zwemsport centraal staat, maar tegelijk gaat de vzw een pak verder. “Bij ons kunnen lotgenoten elkaar ontmoeten, hun hart luchten en alle mogelijke vragen op tafel leggen”, legt Dries Christiaens (48) uit. De Kortrijkse fysiotherapeut stond in 2004 aan de wieg van Boas en is twintig jaar later nog altijd secretaris en een van de grote bezielers. “Naar aanleiding van ons twintigjarig bestaan hebben we een vijfdelige podcast gemaakt die verschillende facetten van onze werking belicht, gaande van ons ontstaan en onze groei over het sociaal-sportieve aspect tot het sociaal-maatschappelijke”, aldus Dries.
“We focussen op vier doelgroepen”, gaat hij verder. “Mensen met een fysieke beperking kunnen bij ons terecht, maar ook wie een mentale beperking heeft, is bij Boas welkom. Daarnaast richten we ons ook op mensen met concentratie- of ontwikkelingsproblemen en chronische aandoeningen. Denk daarbij aan patiënten die aan multiple sclerose lijden of mensen met een spierziekte.”
Kruissnelheid
De kiem voor Boas werd gelegd toen Christiaens zijn thesis maakte over mensen die na een beenamputatie revalideerden via zwemtherapie. “In het zwembad van het UZ Gent kwam ik zo in contact met patiënten die hiermee geconfronteerd werden en hun situatie raakte me diep in het hart.”
“Ik ben toen, naast de begeleiding in het zwembad van het UZ, ook gestart met de begeleiding van de nationale paralympische zwemploeg. In 2004 hield ik, samen met Koen Van Landeghem, onze huidige vzw boven de doopvont, in het zwembad van het Jan Van Ruusbroeckcollege in Laken.”
“Iedereen is welkom bij Boas. Onze jongste zwemmer is 4 jaar, onze oudste 94”
Twintig jaar later zit Boas meer dan op kruissnelheid. “De basis bestaat al sinds onze start uit zwemlessen. Daarnaast hebben we ook een zwemschool waar mensen kunnen trainen en treden we aan in recreatieve competities, voor zij die dit willen. Op een erg laagdrempelige manier, want de focus ligt te allen tijde op toegankelijkheid.”
“We zetten ook samenwerkingen met reguliere zwemclubs op, want sommige mensen die bij Boas in het water springen, stromen door naar een reguliere club. Vandaag hebben we zelfs verschillende zwemmers die op Europees topniveau meedraaien.”
Vierhonderd leden
Boas telt momenteel bijna vierhonderd leden, verdeeld over alle leeftijden. “Onze jongste zwemmer is 4 jaar, onze oudste 94”, glimlacht Dries. “Ons team bestaat uit een 55-tal trainers die zich volledig vrijwillig inzetten, gesteund door vijftien mensen die achter de schermen het beste van zichzelf geven.”
“Daarnaast hebben we drie leden die op vaste uren Boas mee op de rails zetten. Zij zijn het kloppende hart van onze werking. Zij zorgen ervoor dat we op zeven locaties mensen de kans geven om in alle comfort hun hobby uit te oefenen.”
Boas is momenteel actief in Brussel-centrum, Neder-Over-Heembeek, Meise, Gent, Roeselare, Kortrijk en Wingene. “Dit najaar starten we normaal gezien ook in Sint-Truiden op.” De dankbaarheid die de Boas-zwemmers uitdrukken, is onbetaalbaar, klinkt het. “We zien dat hun levenskwaliteit er fel door verbetert, zowel op mentaal als fysiek vlak. Wij focussen immers op wat iemand wél nog kan, niet op de beperking zelf.”
“Zwemmen geeft zelfvertrouwen een boost en zorgt er vaak voor dat eenzaamheid doorbroken raakt”
“Zwemmen geeft hun zelfvertrouwen een boost en zorgt er vaak voor dat eenzaamheid doorbroken raakt. Dat maakt onze missie ook zo waardevol. Iets wat ook voormalig triatleet Frederik Van Lierde en ex-zwemkampioene Kimberly Buys, onze peter en meter, onderschrijven.”
Sponsors gezocht
Alleen kost de werking van Boas handenvol geld. “We kunnen rekenen op enkele subsidies, maar die zijn lang niet voldoende”, stelt Dries. “Vorig jaar klokten we af op een verlies van 26.000 euro. Dan moeten we aanvullen met giften.”
“Eigenlijk zijn we continu op zoek naar sponsors en mensen die onze vzw financieel willen steunen. Terwijl we aan alles merken dat onze werking écht een verschil maakt. Momenteel staan er meer dan honderd mensen op onze wachtlijst. Uiteraard is het de bedoeling om die allemaal de kans te geven om te (leren) zwemmen.”
“Alleen hebben we daarvoor extra middelen nodig: budgettair, locaties én extra handen. Boas is ons kindje, dat willen we in zo optimaal mogelijke omstandigheden zien opgroeien. In een ideale wereld zijn we overbodig en biedt elke zwemclub een inclusieve werking aan, waarbij mensen met een beperking alle kansen krijgen. Alleen zijn we daar nog ver van verwijderd. Daarom blijven we doorgaan.”
Boas steunen? Meer info via info@boasvzw.be en 0485 66 06 34. De Boas-podcast vind je hier.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier