https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Ex-profwielrenner Rony Vanmarcke motivatiecoach bij vaccinatiecampagne in Lendelede

Rony Vanmarcke wil zo snel mogelijk weer de jonge renners zien fietsen in wedstrijden.© Frank Meurisse
Rony Vanmarcke wil zo snel mogelijk weer de jonge renners zien fietsen in wedstrijden.© Frank Meurisse
Redactie KW

Ex-wielrenner Rony Vanmarcke (73) uit Lendelede was na een profcarrière van bijna vijftien jaar nog meer dan dertig jaar wielercoach van zowel jongens als meisjes voor de nationale wielerfederatie. Geen renner die destijds vele koersen won, wel een helper uit het goede hout gesneden. “De burgemeester vroeg me onlangs of ik een van de vier motivatiecoaches wilde zijn voor de vaccinatiecampagne”, zegt Rony.

Naast Rony zijn er nog drie bekende sporters motivatiecoach van de vaccinatiecampagne: de Izegemse vice-Europese kampioene wegwielrennen Marith Vanhove, SV Ingelmunster-doelman Dieter Callewaert en de Ledegemse loopster Patricia Delvael. “Een hele eer om dat nog als oudste met nog drie jonge sporters te mogen doen.”

Rony was destijds als jongere en als prof geen type renner dat de overwinningen aaneenreeg. Hij was een hardrijder pur sang en bovendien een uitstekende helper van ‘grote’ coureurs’. “Toch mocht ik met de jeugd mee naar de Olympische Spelen van 1968 in Mexico”, zegt hij. “Als prof reed ik in 1972 de Ronde van Frankrijk en verloor in Royan met slechts een banddikte van Cyrille Guimard. Een jaartje later was ik er weer bij maar moest in de derde rit opgeven nadat een andere renner mij in zijn val had meegesleurd. In 1974 reed ik nog een keer de Tour.”

Vierdaagse

Zijn mooiste zege? “Een ritzege in de Vierdaagse van Duinkerke in 1972 is ongetwijfeld een van mijn mooiste herinneringen. Ik zat er in een ontsnapping in een kopgroep met Lucien Aimar, Jean-Pierre Danguillaume, Cyrille Guimard en Eric Leman. Die dag was ik de sterkste op de Mont Cassel. En ik deed ook nog vijf keer mee aan de Ronde van Spanje.”

Gelukkig heeft mijn vrouw Christa me altijd gesteund zowel in mijn carrière als prof als in die van coach

In die 15 jaar zat Rony in heel wat bekende wielerteams. “Flandria, Mic, Alsaver, Zoppas, Carlos, Avia, Splendor,… “Als knecht van grote namen als Erik en Roger De Vlaeminck, Herman Van Springel, Freddy Maertens, Eric Leman, Sean Kelly,… En soms ook al eens de speelbal van een wispelturige sportbestuurder. Toen ik in 1978 bij Avia-Groene Leeuw van Berten De Kimpe tekende kreeg ik via mijn contract twee extra fietsen die toen een totale waarde van 50.000 oude Belgische frank ( 1.250 euro, red. )hadden. Een mooie geste van Berten. Ik verkocht die fietsen voor respectievelijk 30.000 en 15.000 BEF, voor mijn gezin extra inkomsten.”

Kermiskoersen

“Berten belandde op een dag in het ziekenhuis in Deinze en ik ging hem – waarschijnlijk als enige van de ploeg – bezoeken. En wat zei hij: Ik wil die twee fietsen terug: één voor de gouverneur en één voor een minister… Kan niet, zei ik, ik heb ze verkocht!. Het volgende seizoen reed ik bij het team Splendor van sportbestuurder Lauwers. En wie haalden ze daar iets later binnen? Berten De Kimpe! Een selectie voor de grote ronde mocht ik op mijn buik schrijven, ondanks goede resultaten in de Ronde van Zwitserland. Daarna reed ik nog drie jaar als individuele prof voor Keukens Mauri van Eric Devlies uit Izegem. Ik werd er goed en correct betaald. Maar ik kon er alleen de zogenaamde kermiskoersen rijden. Het grootste deel in een straal van 25 kilometer rond Lendelede. De verste verplaatsing was De Panne. Veel onkosten had ik dus niet. Dat waren ook mooie jaren en 15-tal overwinningen. In 1984 stopte ik er definitief mee.”

Jeugdcoach

Rony werd iets later voor 31 jaar de nationale coach van de jeugd en heeft de hele wereld gezien. “Maar ik was ook in een jaar vele maanden weg van huis. Gelukkig heeft mijn vrouw Christa me altijd gesteund zowel in mijn carrière als prof als in die van coach. Sinds drie jaar ben ik geen coach meer maar ben wel af en toen een keer chauffeur van wielerbondvoorzitter Tom Van Damme van de nationale federatie.”

Bij de eerste wedstrijden voor de jeugd zal ik zeker ergens aan de finish staan supporteren

En wie kon burgemeester Carine Dewaele als motivatiecoach beter aanspreken dan Rony Vanmarcke? “De burgemeester had me al een keer gevraagd of ik me al dan niet zou laten vaccineren en ik heb toen al gezegd dat ik dat zeker zou doen. En toen ze me voorstelde om motivatiecoach te zijn met die drie andere sporters, zei ik ook meteen ja.”

Absolute noodzaak

“Omdat ik overtuigd ben dat het een absolute noodzaak is dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zijn als we corona snel uit ons leven willen bannen. En omdat ik zo snel mogelijk weer de jonge renners wil zien fietsen in wedstrijden. Bij de eerste wielerwedstrijden zal ik zeker ergens aan de finish staan supporteren. Ik hoop dan ook dat ik door mee te doen aan die campagne nog een aantal twijfelaars kan overtuigen om zich alsnog te laten vaccineren.” (Ivan Balliu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.