Veurnse priester Frans Terrie onverwacht overleden

De 70ste verjaardag van Frans Terrie. Vlnr.: Frans Deschoemaeker, Renaat Ramon, Hendrik Carette, Willy Spillebeen, Claude Van de Berge, priester Frans Terrie, Patrick Lateur, Gaston Durnez, Jooris Van Hulle, Willy Tibergien, Gaston De Mey. © gf
Redactie KW

Oud-priester-leraar Frans Terrie is onverwacht thuis in Veurne overleden op 81-jarige leeftijd.

Frans Terrie werd geboren in Kortrijk en werd in 1963 tot priester gewijd. Daarna vertrok hij onmiddellijk naar het Klein-Seminarie in Bukavu (Congo) en was er twee jaar leerkracht. Dan keerde hij terug naar België en werd hij aangesteld als priester-leerkracht in het College Veurne (1966-1993). Veel Veurnaars herinneren zich Frans Terrie als een gedreven leraar godsdienst en Nederlands. Literatuur, en vooral poëzie waren zijn passie.

Jarenlang was Frans Terrie de grote bezieler van het poëziefestival in Beauvoorde. Om zijn inzet daarvoor werd Frans in 2008, ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag, in de bloemetjes gezet door een aantal dichters: Frans Deschoemaeker, Renaat Ramon, Hendrik Carette, Willy Spillebeen, Claude Van de Berge, Patrick Lateur, Gaston Durnez, Jooris Van Hulle, Willy Tibergien, Gaston De Mey.

Vanaf 1989 werd Frans priester in Izenberge, vanaf 1995 in Bulskamp en vanaf 1998 in de federatie Veurne.

Veurnaars zullen zich Frans blijven herinneren als een bescheiden mens met een groot hart, die zijn passie voor literatuur en poëzie vooral probeerde over te dragen op de jeugd.

(MVP)