‘Onbepaald.’ Vijftien maanden na haar geboorte in het AZ Delta in Torhout heeft de kleine Eillia Hammad nog steeds geen nationaliteit. De wet schrijft voor dat ze als dochter van Palestijnse vluchtelingen Belg kan worden, maar haar ouders botsen nu al maanden op tegenstrijdige administratie en moeilijkheden op het stadhuis. “Ik weet niet wat de burgemeester of de procureur nog meer wil van ons.”
De krullen heeft ze van haar vader, de bolle kaken ook. Maar de ogen lijken sprekend op die van haar mama. Eillia Hammad, 15 maanden oud, danst mee met Ketnet Junior, midden in het appartement op een boogscheut van het station van Torhout. Ze is het dochtertje van Yousef Hammad (31) en Minas Abdalbari (31), erkende Palestijnse vluchtelingen die een dikke vijf jaar geleden in ons land terechtkwamen. Eerst twee jaar in Charleroi, intussen drie jaar helemaal thuis in het hartje van West-Vlaanderen.
‘Staatloos’
Net als een hele reeks andere westerse landen erkent België het land Palestina – bestaande uit de Gaza-strook en door Israël bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever – niet officieel als staat. In de Kamer werden daartoe in het verleden wel initiatieven toe genomen, maar tot een echte erkenning kwam het nog niet. Dat betekent dat Palestijnen niet een door ons land erkende nationaliteit kunnen hebben en dus staatloos zijn. Yousef en Minas bevinden zich sinds hun aankomst in België in die situatie. Een situatie waar ze naar eigen zeggen geen problemen mee hebben. Maar voor hun dochtertje ligt dat anders.
Een kindje dat in België wordt geboren en wiens ouders hun nationaliteit niet kunnen overdragen, krijgt in theorie automatisch een Belgisch paspoort. Dat wordt bepaald door artikel 10 van het wetboek Belgische nationaliteit (WBN). “Althans, dat dachten we”, zucht Minas. “Tot we kort na Eillias geboorte, in december 2019, alle papieren op het stadhuis van Torhout in orde wilden brengen. Eillia de Belgische nationaliteit geven, bleek onmogelijk.”
De eigenlijke beslissing komt inderdaad de gemeente of stad toe. In Torhout baseert men zich voor de toepassing van artikel 10 WBN op het toen geldende advies van de Brugse Procureur des Konings, zo stelt burgemeester Kristof Audenaert (CD&V). “Ik vind het sowieso al heel vreemd dat het de burgemeester toekomt om uitspraken te doen over zoiets belangrijks als nationaliteit. Daarom dat we de richtlijn van Brugge volgen en zelf geen individueel standpunt innemen.”
Andere interpretatie
Alleen staat dat Brugse standpunt lijnrecht tegenover wat de FOD Justitie adviseert. Zij zijn van mening dat Palestina geen staat is en dat kinderen geboren uit Palestijnse ouders die geen andere nationaliteit hebben (bijvoorbeeld de Egyptische, Jemenitische of de Jordaanse vanwege hun geboorteplaats, red.) op basis van artikel 10 wel degelijk Belg zijn. In heel België gaat het sinds 2015 naar schatting om enkele honderden gezinnen in die heel specifieke situatie. Filiep Jodts, sinds begin januari 2020 Procureur des Konings in West-Vlaanderen, geeft aan weet te hebben van de discussie over de erkenning van Palestina als staat en de toepassing van artikel 10, maar behoedt zich voor commentaar op het advies dat vanuit Brugge aan de lokale besturen wordt gegeven.
“Wij worden voortdurend van het kastje naar de muur gestuurd. En waarom?” – Minas Abdalbari, mama van Eillia
“Weet je wat zo vreemd is? In Ichtegem, een buurgemeente van Torhout, kan het wel. In Beernem, Jabbeke, Veurne, Staden… Daar volgt men artikel 10 wel”, vertelt Yousef. “Dat vernemen we van andere Palestijnse gezinnen. En ook buiten West-Vlaanderen – Antwerpen, Sint-Niklaas, Aalst, noem maar op – lijkt dat geen probleem te zijn. Net dat is zo moeilijk, dat onlogische verschil maakt het voor ons lastig om te begrijpen.” Een rondvraag bij andere West-Vlaamse gemeenten leert dat er telkens heel individueel beslissingen worden genomen, maar dat artikel 10 inderdaad wel werd toegepast.
Bevriezing
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier