Amina Stubbe en Kasper Declercq publiceren deze week op de pagina’s Zedelgem de geboortefoto van hun sterrenkindje Emmy als ‘gewone’ geboortefoto. Daarmee zorgt kleine Emmy niet alleen voor een primeur voor deze krant, maar doorbreekt ze volgens Boven De Wolken ook definitief het taboe rond doodgeboren kindjes. “We hadden één voorwaarde : ze moest bij de geboorten staan en niet bij de overlijdens. Wij vieren haar geboorte, net zoals we elk jaar haar verjaardag zullen vieren”, getuigt mama Amina Stubbe.
Bij de geplande controle na 36 weken zwangerschap bij de gynaecoloog stortte de wereld van Amina Stubbe (29) uit Veldegem in. “Tijdens de echo kreeg ik te horen dat ons dochtertje geen hartslag meer had. Dit was heel duidelijk te zien op de echo. (stilte) Het duurde eventjes alvorens dit doordrong. Daarna stortte mijn wereld in. En daar lag ik dan, alleen, want door de coronacrisis moet je als zwangere vrouw alleen naar de controles gaan…”
De gynaecoloog belde meteen Amina’s vriend Kasper Declercq (29) op. “Terwijl hij onderweg was, bleef ze me troosten. Samen zijn we naar het AZ Delta in Torhout gegaan. Daar kregen we meteen de nodige steun van de vroedvrouwen. Bij een bevalling ‘s middags moet je normaal terug naar huis tot de weeën beginnen. Maar ze gaven me de keuze om te blijven, zodat ik niet geconfronteerd moest worden met alle meubeltjes en geschenkjes die thuis klaar stonden. Op de 29ste, na een arbeid van een anderhalf uur, werd dan ons sterrenkindje Emmy geboren om 17.48 uur. Eenmaal geboren, hebben we onze ouders mogen opbellen zodat ook zij afscheid konden nemen van hun kleindochter… Het is nog altijd niet te vatten, het valt niet onder woorden te brengen… Gelukkig hebben we heel veel steun aan lotgenoten.”
“En daar lag ik dan, alleen, want door de coronacrisis moet je als zwangere vrouw alleen naar de controles gaan…”
Het koppel opteerde om ook beroep te doen op de steun van vzw Boven De Wolken. Die vereniging stuurt fotografen naar ouders van sterrenkindjes om hen in de eerste uren bij te staan en om foto’s te maken als tastbare herinneringen aan hun kindje. “In het ziekenhuis kregen we uitleg over Boven De Wolken, die we al kenden. We gingen meteen akkoord om een fotograaf langs te sturen. Toch was het voor ons een opluchting dat de vroedvrouwen wilden bellen en de afspraak vastleggen. Voor ons ging dit mentaal zeker niet.”
“Fotografe Cindy arriveerde zeer snel, waardoor ze ons echte afscheid en immense verdriet kon vastleggen. Alles verliep zeer sereen en met alle respect voor ons verdriet. Meteen kregen we al onze eerste vier fotootjes doorgestuurd. We kunnen niet beschrijven hoe veel dit voor ons betekende om zo snel al foto’s te zien en blijvende herinneringen aan ons dochtertje te hebben. Kort daarop volgde een hele selectie van een veertigtal foto’s die we zullen gebruiken op de uitvaart. Nadien hebben we haar opgezocht op Facebook en zagen we dat ze voor elk sterrenkindje een foto van Boven de Wolken op haar pagina plaatst. Ook voor onze Emmy. Ook dit was een steun die we niet verwachtten. Haar sereniteit bracht ons zelf tot rust. Ook om te horen dat ze de mooiste baby was, doet een moederhart deugd.”
Taboe doorbreken
Het koppel besloot om één van de foto’s naar de krant door te sturen. “Mijn papa (Geert Stubbe, onze gewaardeerde medewerker in Oostkamp, red.) werkt voor Brugsch Handelsblad en vroeg of we Emmy in de krant wilden. Meteen hebben we ‘ja’ gezegd, weliswaar met één voorwaarde. Ze moest bij de geboorten gepubliceerd worden en niet bij de overlijdens. We vieren haar geboorte en zullen ook elk jaar haar verjaardag vieren. We willen haar niet enkel herdenken. Dat is ook onze boodschap aan lotgenoten: blijf de dingen vieren. Zelf hebben we besloten om geen doodsbrief of doodsprentje op te stellen. We hebben alles aangehouden zoals gepland: de doopsuikers, het lichtjes aangepaste geboortekaartje en de foto in de krant. Door de foto te laten publiceren als ‘gewone’ geboortefoto op de pagina’s Zedelgem, willen we het taboe helpen doorbreken en vzw Boven De Wolken steunen.”
Boven De Wolken: “Sterrenkindjes krijgen nu een plaats, zelfs letterlijk in de krant”
“Dat deze ouders kiezen om de geboortefoto van hun sterrenkindje in de krant te plaatsen, vind ik gewoon super”, reageert Anneleen Fransen, een van de oprichters van vzw Boven De Wolken. “Dit helpt enorm het taboe te doorbreken. Het is ook tekenend hoe het maatschappelijk beeld tegenover sterrenkindjes is veranderd. De laatste paar jaar is er ontzettend veel veranderd. Er is meer erkenning. Die kindjes krijgen een plaats, nu zelfs letterlijk in de krant. Dit is zó belangrijk.”
Een van de doelen van vzw Boven De Wolken is het onderuithalen van dat taboe. “Met Boven De Wolken zijn we een van de vele organisaties die daar al jaren voor streven. We zijn zeker niet alleen. Alleen hebben onze foto’s het in een stroomversnelling gebracht. Wij maken het zichtbaar voor de ouders én de maatschappij. Vroeger hadden de mensen ook geen beelden die toonbaar en mooi waren om hun fierheid en verdriet te tonen. Onze beelden bieden de ouders de mogelijkheid om dat wel te doen. Om hun fierheid en verdriet met de buitenwereld te delen.”
Boven De Wolken groeit jaar na jaar. In 2020 zette de vereniging 832 kindjes op de gevoelige plaat. “In januari waren het zelfs al 83 baby’tjes, nooit eerder hebben we zo’n drukke maand gehad. Dat doen we met een kleine 200 fotografen over heel België.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier