Roger Vangheluwe heeft “brief intussen al verstuurd naar de paus”, maar inhoud onbekend

Roger Vangheluwe. © Archief Belga

Roger Vangheluwe heeft deze week een brief aan de paus geschreven. Dat heeft hij aan bisschop Johan Bonny verklaard. Of in die brief de vraag staat om te worden ontheven van de titel van bisschop en priester, is volgens Bonny niet duidelijk.

De brief kwam er nadat Bonny samen met een collega naar Vangheluwe trok in Frankrijk, waar hij in een abdij verblijft. “Dat was een twee uur durend gesprek waarin we onze vraag hebben toegelicht, dat hij zou vragen om de ontheffing uit zijn rechten en plichten als bisschop en priester”, stelt Bonny. “Het was de eerste keer in twaalf jaar dat we hem zagen.”

Herinneringsmail

Op een soort herinneringsmail donderdagavond kreeg Bonny naar eigen zeggen de boodschap dat er “intussen al een brief was verstuurd naar de paus”, en dat Vangheluwe daar verder voorlopig niets over kwijt wilde. Bonny zegt moeilijk te kunnen inschatten wat er precies in die brief staat, en het briefgeheim te willen respecteren.

“In het gesprek zagen we een aarzelende persoon”, geeft Bonny aan. “Hij luisterde naar onze argumenten en ketste ze niet meteen af, maar langs de andere kant aarzelde hij of hij zelf wel die vraag moet stellen. In zekere zin leek hij de bal in het kamp van Rome te leggen.”

Mogelijk staat in de brief dus niet de expliciete vraag om de titel van bisschop te worden ontnomen, maar wel dat Vangheluwe een beslissing van de paus in die richting zou aanvaarden. “De paus kan zo’n beslissing nemen”, stelt Bonny. “De paus kan een beslissing die hij destijds nam (de benoeming, red.) weer wijzigen, als er nieuwe elementen zijn. De reeks “Godvergeten” en de impact daarvan op de samenleving, de slachtoffers en de kerk lijkt ons zo’n nieuw element te zijn.”

Dispensatie

Technisch gezien gaat het volgens Bonny om een “dispensatie”, wat erop neerkomt dat de persoon in kwestie geen liturgische handelingen meer mag stellen en ontheven is van alle rechten en plichten die bij het ambt horen. “Hij mag dan ook gaan en staan waar hij wil, dat is het nadeel”, zegt Bonny. “Maar ik vermoed dat hij sowieso in de abdij zal willen blijven. Het is ook niet evident om een andere oplossing te bedenken.” Een tussenweg ziet Bonny niet meer. “Ofwel blijft de situatie wat ze is, ofwel komt er dispensatie”, meent hij.

“Gebroken mens”

Gevraagd naar de toestand van Vangheluwe, antwoordt Bonny dat het gaat om een “gebroken mens”. “Het leven dat hij had, is abrupt afgebroken als gevolg van daden die hij zelf heeft gesteld”, zegt Bonny. “Het is iemand die nu worstelt met de zin van het leven en wat er nog zal komen in dat leven.” Bonny geeft wel aan te beseffen dat het leed van Vangheluwe “disproportioneel” is met dat van de slachtoffers van seksueel misbruik.

Afwachten

Bonny wacht nu het antwoord van Rome af. Wat de uitkomst ook zal zijn, Bonny meent dat er deze week “iets in beweging is gebracht” door de getuigenissen van de slachtoffers. “Ik heb het gevoel dat ik mijn plicht heb gedaan, al heeft het nog niet alles opgebracht waar we op hoopten”, zegt hij. “We moeten kijken hoe we als samenleving en kerk van zo’n opdoffer kunnen herstellen. De feiten zelf, die natuurlijk nooit hadden mogen gebeuren, kenden we wel al, maar de verhalen schokken de onderbuik van de samenleving en de kerk.”