“Hij is in Vlaanderen niet meer welkom”: door Vangheluwe geschorste priester Norbert Bethune neemt geen blad voor de mond

Norbert Bethune - rechts met zijn vrouw Lydia - werd in 1992 door Roger Vangheluwe geschorst als priester. © Belga/Joke Couvreur
Laurens Kindt

De laïcisering van Roger Vangheluwe noemt priester Norbert Bethune (79) uit Wingene “rechtvaardig”. Bethune, die uitgerekend door Vangheluwe geëxcommuniceerd werd omwille van zijn huwelijk, stelt onomwonden dat Roger Vangheluwe best in Frankrijk blijft. “Hij is in Vlaanderen niet meer welkom”, klinkt het.

Voor wie Norbert Bethune niet kent: hij werd in 1971 tot priester gewijd en werkte jarenlang als ziekenhuispastor in Tielt. In 1992 werd hij door toenmalig bisschop Roger Vangheluwe geschorst als priester nadat bleek dat hij een vriendin had en, vooral, dat hij openlijk aankondigde dat hij met zijn Lydia zou huwen. Bethune bleef echter actief als priester, in zijn eigen VZW ’t Atelier en later bij Rent-A-Priest dat hij zelf opzette, en zette zich als medestichter van de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk ook in voor slachtoffers van misbruik door geestelijken. Na de reeks ‘Godvergeten’ stelde hij in een interview met deze krant dat de reeks voor “een tsunami aan nieuwe getuigenissen” gezorgd heeft.

Niet meer welkom

“Dat Roger Vangheluwe uit ziin priesterschap wordt gezet, vind ik niet meer dan rechtvaardig”, zegt Norbert Bethune. “Dat hij verder in de abdij in Frankrijk wenst te blijven, is maar best. Ik denk dat hij in Vlaanderen niet meer welkom is”, klinkt het. Bethune wijst op de lange weg naar erkenning die is afgelegd door de slachtoffers van misbruik in de kerk. “Het was onder druk van de werkgroep Mensenrechten in de Kerk dat de eerste stap naar een aanpak van het misbruik in de kerk in Vlaanderen is gezet. En dan moest ook nog eerst het programma ‘Godvergeten’ er komen voor bisschop Bonny druk zette op Rome om over te gaan tot deze zeer late sanctie voor Roger Vangheluwe”, zegt Bethune. “Onze kerkleiders hadden zoveel tijd nodig om een stap te zetten die de meeste gezond denkende mensen al lang zouden gezet hebben”, klinkt het.

Bethune komt ook nog even terug op zijn eigen verstoting uit de Kerk, uitgerekend door Roger Vangheluwe. “Toen ik huwde, noemde Roger Vangheluwe mij een laaggevallen mens. Alleen maar omdat ik openlijk uitkwam voor mijn relatie en wettelijk trouwde. Vangheluwe hanteerde de leuze dat alles mag in relaties van priesters, zolang ze er maar niet voor uitkomen en zo de eer van de Kerk bezoedelen. De vraag is: wie bezoedelde wie?”, verwijst Bethune naar het misbruik dat Vangheluwe bekend heeft.