De West-Vlaamse Jan was een van de getuigen uit de onvergetelijke Canvasreeks ‘Godvergeten’. Hij vertelde er hoe hij op zijn middelbare school drie jaar lang ontelbare keren seksueel misbruikt werd door een priester. Volgens hem is het feit dat Roger Vangheluwe zijn kerkelijke titels eindelijk verliest een schijnmanoeuvre van de kerk. “Dit zullen ze gebruiken als excuuse om alles vooruit te schuiven en opnieuw te laten verdwijnen, zoals ze destijds ook bij ons gedaan hebben.”
Paus Franciscus heeft Roger Vangheluwe van zijn klerikale status ontnomen, daarmee verliest hij zijn titels als bisschop en priester. . Dat heeft de pauselijke nuntius in België donderdag 21 maart bekendgemaakt. Vangheluwe was al sinds 2010 niet meer actief in zijn functie als bisschop van Brugge. Hij nam toen namelijk ontslag, omdat bekend raakte dat hij jarenlang zijn minderjarige neef Mark misbruikt had.
“Deze beslissing komt sowieso te laat, specifiek gezien veertien jaar te laat”, vindt Jan, die als kind zelf drie jaar lang misbruikt werd door een priester in zijn middelbare school in Waregem. Een mening die hij deelt met vele andere.
Schijnmanoeuvre
Voor mij en de andere slachtoffers van seksueel misbruik door de kerk voelt dit gewoon aan als een schijnmanoeuvre. “Het lijkt alsof ze iets onwezenlijk gedaan hebben. Men gaat nu met de pluimen lopen in de pers en zeggen dat ze dit voor ons doen, maar ze nemen de aandacht weg van de kern van de kwestie. En dat is de slachtoffers die achter blijven.”
“Vangheluwe zal nu waarschijnlijk gewoon blijven zitten in dat klooster in Frankrijk, hoe kan je dat begrijpen?”
“Vangheluwe uit zijn functie ontzetten is geen symbool voor ons. Die man deed al jaren niets meer voor de kerk. Hij zat gewoon in een klooster in Frankrijk en hij zal daar waarschijnlijk ook blijven zitten. Hoe kan je begrijpen dat dat wel nog mag? De kerk zal niet veranderen. Dit blijft hetzelfde systeem, waar ik misselijk van word. Ze blijven de schijn ophouden en dat is nog het meest frustrerende.”
Klap in het gezicht
“De feiten van Vangheluwe zijn al verjaard. Als ze écht iets zouden willen doen en veranderen, dan zouden ze nu de dossiers kunnen aanpakken, die nog niet verjaard zijn”, gaat Jan verder. “Maar met die mensen doen ze exact hetzelfde als bij ons: dingen vooruitschuiven en laten verdwijnen in het niets. Ze reiken ons niet de hand toe, maar geven een klap erbij in het gezicht. Dat is geen symbool, maar pure schijn.”
“Met dit gebaar reiken ze ons niet de hand toe, maar geven ze ons een klap erbij in het gezicht”
“Het is ook niet vreemd dat dit nu plots gebeurt. We waren dit verwachtende, omdat de paus dit jaar namelijk een bezoek plant naar België. Nu hebben ze dat zaakje geregeld en is het probleem voor hen van de baan. Bij de slachtoffers heerst er alleen maar boosheid. Als we willen dat er ooit verbetering komt in het instituut van de kerk dan zal dat zijn omdat ze het voelen in hun centen wanneer de subsidies uitblijven. De kerk heeft een hervorming nodig om écht te kunnen veranderen en niet dit soort statements”, besluit Jan.
Na 'Godvergeten'
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier