Fotoboek over The Wolfpack is hoogtepunt uit carrière Wout Beel uit Roeselare

Wout Beel poseert met zijn boek 'The Wolfpack is back'. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Wout Beel poseert met zijn boek 'The Wolfpack is back'. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Philippe Verhaest

Een jaar lang vertoefde Wout Beel in het zog van Deceuninck-Quick-Step. Als huisfotograaf legde hij het wel en wee van de beste wielerploeg ter wereld vast en het resultaat kan je vanaf nu bewonderen in ‘The Wolfpack is back’, een fotoboek om duimen en vingers van af te likken.

Als beroepsfotograaf is de Roeselaarse Moorsledenaar Wout Beel (34) dagelijks met topbeelden in de weer, maar van koers had hij tot begin dit jaar geen kaas gegeten. “Maar toen ik de vraag kreeg om Deceuninck-Quick-Step een jaar lang te volgen, heb ik geen seconde getwijfeld. Ook al kende ik hoop en al drie coureurs”, glimlacht hij. “De ploeg zag dat echter als een voordeel, want zo zou ik onbevooroordeeld aan de start verschijnen.”

Het jaar startte aanvankelijk normaal met de eerste voorjaarsklassiekers, maar toen brak de coronacrisis los. “De Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne maakte ik nog mee met drommen supporters langs de weg, maar toen viel de wereld stil. Gelukkig kon ik tijdens de lockdown nog bij de renners thuis op bezoek en raakte het peloton gaandeweg weer op toerental. Ik trok naar de Tour de France, de Giro, de Vlaamse klassiekers in het najaar… Al bij al ben ik in dit bizar jaar toch best veel van huis geweest, dankzij de koers. En het was genieten van de eerste tot de laatste seconde.”

Spurten naar finish

Wouts doel: ‘het leven zoals het is van the Wolfpack, zoals Deceuninck-Quick-Step ook genoemd wordt, in beeld brengen. “Ik moest eigenlijk koersfoto’s maken die volledig atypische waren. Het leven voor en na de wedstrijden, de voorbereidingen, maar ook de vreugdetaferelen en de ontgoochelingen. Ik heb altijd geprobeerd om alles zo spontaan mogelijk te laten verlopen. Een goeie fotograaf is eigenlijk onzichtbaar.”

Als huisfotograaf maakte Wout veel historische momenten vanop de eerste rij mee. “Kuurne-Brussel-Kuurne zal ik toch niet snel vergeten”, grijnst hij. “We stonden vast op de ring rond Kortrijk toen we via de wedstrijdradio te horen kregen dat Kasper Asgreen op weg was naar de overwinning. Ik ben toen meteen uit de auto gesprongen en heb anderhalve kilometer richting finish gesprint. Nat van het zweet was ik er net op tijd, maar met succes. Het beeld dat ik toen nam, siert nu de cover van het boek.”

“Ik beschouw dit boek als mijn kindje”

Ook minder leuke momenten passeerden de revue, zoals de val van Yves Lampaert in Milaan-Turijn en de horrorcrash van Remco Evenepoel in de Ronde van Lombardije. “Ik was samen met Remco’s ouders en Patrick Lefevere de koers op televisie aan het volgen, maar heb mijn fototoestel toen bewust aan de kant gelegd. Uit respect voor Remco en zijn ouders. Normaal neem ik dagelijks zo’n vierhonderd foto’s, die dag waren dat er twee. Dat zegt genoeg.”

Familie geworden

Dat zijn werk van het voorbije wielerjaar nu in boekvorm is gegoten, stemt Wout zeer trots. “Dat had ik vooraf nooit durven dromen”, glundert hij. “Dit is zonder meer het hoogtepunt van mijn carrière. Sinds ik het boek heb, blader ik er elke dag minstens drie keer door. Ik nam het aanvankelijk zelfs mee naar bed! Zo preus ben ik er op. De foto’s in de vorige twee boeken werden door Sigfrid Eggers verzorgd, een hele eer om een dergelijk monument te mogen opvolgen.”

De teksten in het boek zijn van de hand van Matthias M. R. Declercq, “maar de fotocaptions heeft mijn schoonzus Elise Vanhecke, eveneens een volbloed Roeselaarse, verzorgd. Mooi, toch?”

Ondertussen is ook duidelijk dat Wout zich in 2021 mag opmaken voor een nieuw seizoen bij The Wolfpack. “Daar ben ik bijzonder blij om. Ik zou graag héél lang bij de ploeg blijven. Die mensen zijn ondertussen een deel van mijn familie geworden, ik voel me bijzonder goed bij hen. En de koersanalfabeet is ondertussen al een liefhebber geworden. Misschien moet ik toch die koersfiets maar in huis halen?”

‘The Wolfpack is back’ kost 39,90 euro en is uitgegeven Lannoo. 240 pagina’s, verkrijgbaar in het Nederlands, Engels en Frans. Bestellen kan via www.deceuninck-quickstep.com .