Filip Vanlancker heeft zware coronaperiode achter de rug: “Herstart sociale leven haalde me uit mijn zetel”
Filip Vanlancker heeft er een bewogen anderhalf jaar opzitten. Totaal onverwacht diende hij afscheid te nemen van zijn vrouw en hij zag door corona zijn bedrijfje Studio M, gespecialiseerd in de verhuring en installatie van audio-, licht- en videomaterialen voor evenementen, compleet stilvallen. “De start van VtbKultuur in Tielt heeft me uit mijn zetel gehaald.”
Dat het normale leven zich stilaan weer helemaal aan het herstellen is, betekent goed nieuws voor de zelfstandige activiteiten van Filip Vanlancker, die net als duizenden collega’s sterk afhankelijk is van de evenementensector.
“Studio M richt zich niet op de grote events, maar veeleer op optredens van bijvoorbeeld symfonieorkesten, de belichting van tentoonstellingen… Organisatoren van bruiloften en fuiven zijn nog voorzichtig, maar er lopen toch alweer wat projecten binnen. Ik voer ook elektriciteitswerken uit – tot en met de keuring – en die hebben me mee door de coronacrisis gesleurd, ook al was het lastig om telkens weer in mijn magazijn te komen en er alle materiaal onaangeroerd te zien staan. Ik zat mentaal behoorlijk diep.”
Je zou voor minder. Nauwelijks enkele maanden eerder was je je vrouw Veerle verloren.
Filip Vanlancker: “Op amper 55-jarige leeftijd stierf ze op 8 januari 2020 totaal onverwacht in haar slaap. Ze zat die avond nog in de zetel toen ik ging slapen. De volgende morgen rond 7.30 uur werd ik gebeld door een papa die met zijn zoontje aan een gesloten deur stond. Veerle was onthaalmoeder, dus stond ze altijd van ’s morgens vroeg paraat. Dit was niet van haar gewoonte. Al snel troffen we haar levenloos in de zetel aan. We zullen allicht nooit weten waaraan ze gestorven is.”
Heb je dit persoonlijke drama op de een of andere manier al een plaats kunnen geven?
“De oprichting van de Tieltse afdeling van VtbKultuur, waar ik zo dadelijk op terugkom, heeft me uit mijn zetel gehaald. De aarzelende herstart van het sociale leven zorgde ervoor dat ik niet langer constant in mijn eentje thuis zat te tobben.”
“Op een overlijden als dat van Veerle kan je je niet voorbereiden”
“Op een overlijden als dat van Veerle kan je je totaal niet voorbereiden. Dat maakt het zo zwaar om dragen. De ene dag zitten we ’s middags nog samen met zes kinderen aan tafel – niet zelden hielp ik hun mondjes te vullen – en de volgende dag is ze er niet meer. Ik trek me op aan onze vele mooie herinneringen in die 35 jaar samen, onder meer ook prachtige trips naar Rome en Venetië en heb veel steun aan onze schatten van (klein)kinderen.”
VtbKultuur staat bijna symbool voor jouw lange persoonlijke gevecht tegen de voorbije, donkere maanden.
“Zeg dat wel, want de doop is er nog altijd niet van gekomen. Onze geplande zomerse picknick achter de Paterskerk hebben we nu al voor het tweede jaar op rij moeten uitstellen. Afgelopen weekend was er wel een wandeling door de Kanegemse Kouters, onder leiding van gids Hubert Lanckriet, een van onze eerste publieksactiviteiten.”
Wat mag de Tieltenaar van deze nieuwe vereniging verwachten?
“Op regelmatige basis activiteiten met een culturele inslag: wandelingen, fietstochten, lezingen… Ook plannen we volgend jaar met Erfgoeddag een expo met werk van kunstenaars uit de regio. Iets waar we ook aan denken, is een uitstap naar het Kasteel van Poeke, waar we tevens een concertje zouden willen meepikken. We voegen graag een extraatje toe aan onze activiteiten.”
Als muziekliefhebber ben je ook secretaris van Pro Musica, een vereniging die al vier decennia op je diensten kan rekenen.
“Samen met dirigent Gilbert Hinnekint bouwde ik ons jeugdmuziekatelier uit. We begonnen met muzieklessen voor kinderen uit de lagere school en in die context was de medewerking van een leerkracht lager onderwijs natuurlijk gesneden brood. (lacht) Ons project liep met meer dan 300 leden stevig uit hand.”
Was er een verklaring voor dat succes?
“Het feit dat onze leerlingen al vrij snel konden samenspelen, zonder eerst een cursus notenleer te moeten volgen. Die wordt door de klassieke muziekacademies verplicht vooraleer je een instrument mag kiezen. Al brachten wij dat onze leden natuurlijk ook bij.”
Hoe heeft Pro Musica corona verteerd?
“Ik schat dat zeker een kwart van onze leden heeft afgehaakt, bijna allemaal mensen die de verplichte afstandslessen niet zagen zitten. Probeer maar eens dwarsfluit te leren achter je computer. Dat wérkt niet. Gelukkig zijn we qua inschrijvingen weer op de goede weg. En Huis Tabor, waar we heel gastvrij worden ontvangen, bood een oplossing voor onze huisvestingsproblematiek, al zijn we met het slagwerk actief in het Sint-Paulusschooltje.”
Er bestaat sinds kort ook zoiets als Pro Musica 2?
“Dat is een themagroep van VtbKultuur, die vooral muzikale activiteiten zal organiseren. Een daarvan is een streaming van orgelspel ter promotie van het orgel in de Sint-Pieterskerk. De Nederlandse orgelbouwer Pels & Van Leeuwen komt voor de gelegenheid naar Tielt afgezakt. Het biedt ons de mogelijkheid om ook het binnenwerk van het orgel te filmen. Dit initiatief sluit aan bij de orgelconcerten in september en de beelden zullen op YouTube verschijnen. Nog in het najaar plannen we met Pro Musica 2 een aantal buitenlandse topkoren naar Tielt te halen die naar ons land afzakken voor de World Choir Games.” (TVW)
Filip Vanlancker
Privé: Filip (62), weduwnaar van Veerle Vermeire, verhuisde eind vorig jaar van de Manestraat in Tielt naar Wingene. Filip heeft een zoon Hannes (34), die in Lauwe woont, en een dochter Lien (32), woonachtig in Loppem. Er zijn vijf kleinkinderen: Thibo (12), Noah (10), Rhune (8), Feija (6) en Rhinus (1 maand).
Loopbaan: Hij volgde de normaalschool Sint-Thomas Brussel en was 11 jaar onderwijzer. Na een jaartje Godelieveschool stond hij tien jaar voor de klas in Don Bosco. Sindsdien is hij zelfstandig ondernemer.
Vrije tijd: Voorzitter van VtbKultuur in Tielt, secretaris van vzw Pro Musica, wil op termijn weer blokfluit spelen. Ook tijd doorbrengen met de familie.
Belfortbabbel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier