Filip Klein is sinds mei voorzitter van judoclub Izegem
Bosmolenaar Filip Klein mag zich sinds mei voorzitter van de Judoclub Izegem noemen. De 48-jarige judoka is al ettelijke jaren lid van de club en heeft de judosport in zijn hart gesloten. “Na al die jaren wil je effectief iets voor de club betekenen en nu ik voorzitter werd, kan ik dat ook doen en een verschil maken. Ik wil het beste voor de club en het is fijn dat de andere leden mij dat vertrouwen willen schenken.”
Filip Klein woont met zijn gezin in de Leenstraat. “Mijn broer en ik liepen school in het Sint-Jozefscollege en elke woensdagmiddag stond daar sport op het programma. Mijn broer startte daar met judo en ik ging ook eens kijken. Na een tijdje besloot ik het zelf eens te proberen en ik was meteen verkocht. Ik moet toen een jaar of 10 geweest zijn”, herinnert Filip zich.
Na 38 jaar lid te zijn van Judo Izegem werd Filip in mei voorzitter. “Toen ik hoorde dat de voorzitter de handdoek in de ring gooide, was ik meteen kandidaat om hem op te volgen. Als je zo lang lid bent van een club, wil je ook wat betekenen. Ik draag de club in mijn hart en heb wel wat ideeën voor de toekomst. Het is fijn om te weten dat anderen mij dat vertrouwen willen geven.”
“Judo is best een technische sport. Je moet er met je hoofd bij zijn en alles goed onder controle houden,” weet Filip. “Concentratie en doorzetting zijn essentieel. Daarnaast moet je de tegenstander proberen te lezen. Tactiek is van onschatbare waarde. Een goede judoka moet dus heel wat in zijn mars hebben.” vertelt Filip.
Competitie kinderen
“Ik geef al jaren les. Toen ik 15 jaar was, ben ik daarmee gestart en op vandaag doe ik dat nog steeds. Ik geef les aan sporters van verschillende leeftijden en dat is wel plezant.” Filip weet intussen dat judo niet altijd makkelijk te leren is. “Als het er niet in zit, dan is het moeilijk om het er ook effectief uit te krijgen. Je moet toch wel een beetje aanleg hebben.”
“Judo is ook een erg individuele sport. Je kan niet rekenen op de anderen, jij staat op de tatami en moet het waarmaken,” vertelt Filip. “In België zijn de judocompetities voor de kinderen en jongeren anders georganiseerd dan in pakweg Nederland. Hier worden geen punten gegeven en krijgt iedereen een medaille. Er is zelfs geen podium om alle kinderen een goed gevoel te geven. In Nederland is dat niet het geval, daar werken ze wel met een podium en puntensysteem. Ik vind hun systeem wel beter. De competitie mag er van jongsaf inzitten en zo worden ook jonge mensen gestimuleerd om er écht voor te gaan. Daar is in mijn ogen niets mis mee.”
“Ik zou graag nog een tijdje blijven verder sporten. Ik hou van de sport en mijn hart klopt voor judo, dat zal altijd zo blijven. Ik heb eigenlijk nooit een andere sport beoefend. Ik ben al wel eens gaan lopen, maar dat vind ik saai eerlijk gezegd maar saai. Geef mij maar judo,” besluit Filip.
Bio Filip Klein
Privé
Filip Klein (48) woont met zijn vrouw Lusinete Maria da Consceicao in de Leenstraat in Izegem. Het koppel heeft vier kinderen: Hyago (22), Alexsandro (11) en de tweeling Leonardo (9) en Larissa (9).
Loopbaan
Filip is momenteel werkloos. Hij volgde een opleiding automechanica.
Vrije tijd
Alle vrije tijd van Filip gaat naar judosport.
Filip over…
Izegem
“Ik woon hier al heel mijn leven en dat bevalt mij wel. Qua sportinfrastructuur kunnen we zeker ook niet klagen. We zitten hier goed in de sporthal. Er zijn plannen om binnenkort een glazen wand in de judozaal te plaatsen en dat zou wel meegenomen zijn.”
Blessures
“Ik ben onlangs geopereerd aan mijn knie en nog wat aan het revalideren. Eigenlijk is judo niet echt een sport waar heel veel blessures voorkomen, toch niet als je in je eigen categorie blijft. In een open categorie deelnemen is gevaarlijk. Je kan uitkomen tegen iemand die een pak zwaarder is en dan komt dat vaak niet goed. Ook op training moet je oppassen, opletten dat je met iemand traint van dezelfde gewichtscategorie, zo vermijd je blessures.”
Wereldrecordpoging
“Op 27 augustus nemen we met de club deel aan de World Judo Award wereldrecordpoging in de Topsporthal in Gent. De organisatie is deels in handen van ons bestuurslid Johan Lambrecht. We proberen met 1.000 judoka’s uit 100 clubs een uur lang te trainen. Ulla Werbrouck is meter van het project, Geert Bourgeois mag zich peter noemen. We hopen dat het een succes zal worden. Het feit dat de meter én peter uit het Izegemse afkomstig zijn, is best leuk”.
Supporteren
“Ik probeer het judo op wereldniveau en in België wat te volgen. Als er belangrijke wedstrijden zijn kijk ik wel eens op televisie. In 1983 werd ik zelf Belgisch kampioen. Daar ben ik best trots op, al stelt het ook niet zo veel voor.”
Gordels
“In judo kan je gordels verdienen. Starten doe je met een gele gordel, daarna komt oranje, groen, blauw, bruin en uiteindelijk zwart. Ik weet nog dat ik erg trots was op die zwarte gordel, maar op de duur wordt dat ook weer gewoon”.
“Ook in de zwarte gordel heb je nog gradaties. Om een andere gordel te verdienen, moet je een bepaalde leeftijd hebben en aan andere voorwaarden voldoen. Er is telkens een examen voor je kan overgaan naar een volgende gordel.”
(Melissa Vanwijnsberghe)
Algemeen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier