Eind 2025 komen er opnieuw bankautomaten in Bavikhove en Hulste: “Iedereen moet geld kunnen afhalen in de buurt”

De petitie van 2022 van Melissa Depraetere en Alain Top heeft duidelijk zijn effect niet gemist. In 2025 komen opnieuw bankautomaten in Bavikhove en Hulste. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Petitie van 2022 loont eindelijk: Batopin zal ten laatste tegen eind 2025 opnieuw bankautomaten voorzien in de Harelbeekse deelgemeenten Bavikhove en Hulste. Dit raakte vrijdag bekend.

Eind 2022 lanceerde burgemeester Alain Top, samen met toen fractieleider Melissa Depraetere, een petitie om opnieuw bankautomaten te voorzien in de deelgemeenten van Harelbeke. “Achter de schermen bleef ik constructief in gesprek met Batopin en Melissa zette in het parlement druk op de regering. Vrijdag bleek dat onze inspanningen hebben geloond en Batopin ten laatste eind 2025 bankautomaten zal voorzien in onze deelgemeenten. We zijn heel erg blij en fier want iedereen moet geld kunnen afhalen bij een bankautomaat in de buurt”, aldus Alain Top in een mededeling.

Petitie

De vier grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC besloten enkele jaren geleden om samen enkel nog neutrale cashpunten uit te baten. Tegen 2025 wilden ze er zo 2.200 overhouden, in plaats van de 5.500 bankautomaten die er vorig jaar nog waren. Burgemeester Alain Top en gemeenteraadslid en toen fractieleider Melissa Depraetere, beiden Vooruit, hoopten via een petitie bankautomaten in de Harelbeekse deelgemeenten te behouden.

“Veertig procent van alle bankautomaten verdwenen” – Melissa Depraetere

“De voorbije jaren daalde het aantal bankautomaten in onze provincie drastisch. Veertig procent van alle bankkantoren verdween. Dat merk je ook in Harelbeke. Onder meer in Stasegem en Hulste is geen kantoor meer én kunnen mensen dus ook geen geld afhalen. Wie cash geld wil, moet vijf kilometer omrijden”, zei Melissa Depraetere toen. “Dat is vooral voor mensen die minder mobiel zijn een drama, maar eigenlijk is het niet alleen deze doelgroep die getroffen wordt. Iedereen moet omrijden, dat kost tijd en geld. En ook onze handelaars zijn het slachtoffer van deze arrogante besparingsoperatie van de grootbanken.”

In de neutrale cashpunten, onder de noemer ‘Batopin’ en overal in Vlaanderen te zien, zagen Depraetere en Top geen oplossing. “Je kan er geen andere bankverrichtingen doen. Bovendien sluiten de grootbanken, net door de komst van die neutrale afhaalpunten, nog meer filialen en automaten”, luidde het.

Nu komt er dan toch schot in de zaak. Batopin belooft tegen eind 2025 opnieuw bankautomaten te installeren.

De petitie in december 2022

Er zijn geen bankautomaten meer in Stasegem en Hulste. Hierdoor moeten inwoners kilometers omrijden simpelweg om wat geld af te halen.

Wie minder mobiel is, kan het helemaal vergeten en ook onze lokale handelaars worden getroffen door deze arrogante besparingsoperatie van de grootbanken. Als doekje voor het bloeden komt er een neutraal cashpunt in de Gentsestraat. Deze punten blinken uit in slechte service: je kan er geen overschrijvingen doen, uittreksels printen en worden vaak slecht onderhouden. Wij willen een echte oplossing voor onze inwoners. Voor u.

Graag willen we met uw steun, als burgemeester en als fractieleider in het federaal parlement, een petitie en een motivatiebrief afleveren aan de NV Batopin. Want wij willen onze bankautomaten terug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier