Een week na het ‘niets’ duikt de buitenbubbel weer op: dit ligt op tafel van het Overlegcomité
Een week nadat de politiek besliste om niets te beslissen, is er opnieuw een Overlegcomité. De gevreesde stijging in de ziekenhuisopnames blijft grotendeels uit, maar de druk op het mentaal welzijn van de bevolking neemt almaar verder toe. Vraag is wat nu wél mogelijk is. Een grotere buitenbubbel lijkt een evidentie. En ook de horeca mag zich aan goed nieuws verwachten.
“Nu versoepelen zou ondoordacht, roekeloos en onverantwoord zijn. Vandaag is niet het juiste moment.” Dat was de boodschap die premier Alexander De Croo (Open VLD) vorige week vrijdag na het korte Overlegcomité de wereld instuurde . Voorzichtigheid troef, niet sleutelen aan de maatregelen en hopen dat de forse stijging in de ziekenhuisopnames uitblijft. Een week time-out, zo noemde de premier de eerste week van maart.
Niet enkel coronacijfers
De druk op de ziekenhuizen ligt hoger dan in februari, maar de gevreesde exponentiële stijging kwam er niet. Het opschalen van de diensten intensieve zorgen naar fase 1B – waarin de helft van de bedden moet worden gereserveerd voor coronapatiënten – is voorlopig uitgesteld, zo blijkt uit een brief aan de ziekenhuizen. En nu ook het aantal nieuwe besmettingen op de meeste plaatsen zelfs opnieuw daalt, lijkt de ruimte voor de politiek iets groter.
Toch blijven de experten van de GEMS absoluut voorzichtig. Nu grote versoepelingen doorvoeren, is nog altijd bijzonder gevaarlijk, klinkt het. Al zwaait coronacommissaris Pedro Facon volgens ingewijden niet langer alleen met coronacurves: ook de cijfers van het mentale welzijn moeten in rekening genomen worden. Vooral bij jongeren neemt de druk op de mentale gezondheid almaar verder toe.
Binnen de leden van het Overlegcomité tekenen zich intussen duidelijke kampen af. Enerzijds minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) die pas vanaf 1 april aan extra’s denkt, anderzijds vooral de liberalen en CD&V die op kortere termijn concrete ademruimte willen. De datum van 15 maart wordt daar resoluut naar voren geschoven.
Buitenbubbel
Hoe dan ook dringt een grotere buitenbubbel als meest voor de hand liggende versoepeling zich op. Het mooie weer van de voorbije weken toont dat de nood aan meer sociaal contact zich opdringt. De cirkels op het Gentse Sint-Pietersplein waar studenten met zijn vieren inzitten, worden dan wel gebruikt. Toch zitten we er liever met zijn achten dan met zijn vieren. Een uitbreiding van het aantal mensen dat we buiten mogen ontmoeten, lijkt logisch. Enkel de vraag vanaf wanneer en met hoeveel moet vrijdagmiddag een antwoord krijgen.
Daarnaast mogen de scholieren en studenten zich ook opmaken voor wat meer mogelijkheden op school. Zoals Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) eerder al aankondigde, is het de bedoeling om vanaf 15 maart onderwijs op de campus van de universiteit of hogeschool uit te breiden naar opnieuw één dag per week. Voor middelbare en lagere scholen zouden daguitstappen weer mogelijk zijn, het buitengewoon onderwijs mag dan weer voltijds naar de les.
Horeca krijgt datum
Tot slot mogen de horecauitbaters volgens onze bronnen zich klaarhouden om enkele data in hun kalender met rood aan te stippen. Na grondig overleg de voorbije weken, onder meer nog donderdag met minister Clarinval (MR), is een stappenplan voor zowel de heropening van de terrassen als de binnenruimtes in de maak.
Eerder deze week gooiden de kustburgemeesters de paasvakantie al in de strijd om minstens de buitenterrassen van horecazaken opnieuw te mogen gebruiken. De datum van 1 april lijkt dan ook een mogelijke piste, vraag is of alle leden van het Overlegcomité die nu al effectief willen bevestigen.
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier