Een bloemetje voor Parkinsonpatiënt Christian (63), die altijd klaar staat voor lotgenoten
Zondag is het Wereld Parkinson Dag, een dag waarop de meer dan 300.000 patiënten in ons land hun vaak miskende ziekte onder de aandacht willen brengen. Christian Vandeputte (63), aan het roer van een regiogroep die patiënten en hun familie bijeen brengt, hoopt dan ook jaarlijks komaf te kunnen maken met enkele hardnekkige misverstanden rond de ziekte.
We grijpen deze dag dan ook graag aan om Christian Vandeputte te verrassen met een bloemetje. “Laat me raden, bij Parkinson denk je meteen aan een bibberende meneer?”, aldus Christian Vandeputte. Van bij de eerste zin maakt Christian brandhout van het clichébeeld dat nog steeds heerst over de erg onbekende aandoening.
“Het is dan misschien wel één van de symptomen, maar het is absoluut fout om te denken dat dat het enige teken aan de wand is. Zelf ben ik ook Parkinsonpatiënt, maar ik bibber absoluut niet. In mijn geval is het de fijne motoriek die wordt aangetast. Daardoor is iets eenvoudigs, zoals bijvoorbeeld het uithalen van een zakdoek uit je broekzak, een kleine uitdaging.”
Met zijn regiogroep brengt Christian lotgenoten met elkaar in contact en zijn ze een luisterend oor voor elkaar. “In normale omstandigheden komen we maandelijks samen in Oostrozebeke”, verklaart hij. “Dat is nu natuurlijk onmogelijk, we organiseren onze bijeenkomsten dan maar digitaal. Natuurlijk is het doorgaans meer dan alleen maar wat bijpraten. Zo volgen we bijvoorbeeld interessante lezingen van dokters die zich in de materie hebben gespecialiseerd of organiseren we een barbecue. Dan grillen we zelf het vlees om onze motoriek te blijven oefenen.”
Om mensen en kinderen kennis te laten maken met alle facetten van de ziekte, bracht de groep van Christian zelfs een eigen sprookjesboek op de markt. “ De prinses en de geheimzinnige bibberziekte is een sprookjesverhaal over een prinses die met Parkinson wordt geconfronteerd”, aldus Christian. “Kinderen leren op die manier de wereld van de ziekte maar ook van de patiënt kennen, belemmeringen die het dagelijkse leven grondig veranderen.”
In de bloemen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier