Een bloemetje voor Monique die altijd klaar staat voor haar familie

Monique en schoondochter Maryline: “Mijn schoonnmoeder is een topvrouw.” (foto mlt)
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

“Ik zou graag mijn schoonmoeder Monique in de bloemetjes zetten”, schrijft Maryline Wydoodt aan KW. “Ook al heeft ze vele kwaaltjes en gaat het soms heel moeilijk, toch staat ze steeds voor ons klaar.”

“Niets is haar te veel. Zelfs toen ik thuis was voor een lange revalidatie door een beenbreuk, kwam ze mij bijna dagelijks een bezoekje brengen. Vragen of ik hulp nodig heb, er zijn voor mijn man en de kinderen… Het is echt een topvrouw.”

Monique is mama van Donny de man van Maryline en plusmama van Carlo, Kathy, Mario en Gerdy. Ze telt 11 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen.

“Ik voel me gelukkig als ik anderen kan helpen”

“Ik ben eigenlijk afkomstig van Lichtervelde maar ik woon al 46 jaar in De Panne”, licht Monique Sagaert (78) toe. “Mijn man Guido Vandenbulcke wilde aan zee wonen, vandaar dat we verhuisd zijn.” In die beginjaren baatten ze een kruidenierswinkeltje uit aan zee maar toen het gebouw verkocht werd, ging het koppel op zoek naar een andere job. Guido ging aan de slag in een spinnerij, Monique als postbode. “Dat was inderdaad vroeg opstaan”, lacht ze. “Om 3.30 uur uit de veren maar ik ging iedere dag op tijd slapen, meteen na Familie.”

Eens met pensioen trok het koppel erop uit met de mobilhome richting de Spaanse zon. Maar acht jaar geleden verloor Guido de strijd tegen longkanker. Ze verkocht de mobilhome en ook haar auto omdat haar zicht niet meer optimaal was.

“Mijn vrije tijd ging naar breien en voor de kleinkinderen zorgen. Zo voelde ik me nog nuttig. Maar de jongste tijd gaat het iets minder door rugpijn. Wandelen gaat heel moeilijk, fietsen lukt wel nog. Ik ben iemand die niet snel hulp zal vragen. Ik voel me gelukkig als ik anderen kan helpen. Ik zou graag helpen in het rusthuis als vrijwilliger, maar ik zou er meer in de weg lopen dan wat anders.” Gelukkig is er nog de familie die de dagen van Monique opfleuren met bezoekjes en… een bloemetje. (mlt)