Een bloemetje voor Lisette die zich al jaren inzet voor goede doelen

Lisette zet zich al jaren in voor goede doelen. (foto mlt)
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

“Ik had graag onze voorzitter van Samana in de bloemen gezet”, mailt Joanna Verrecas naar de redactie van KW. “Lisette Anthierens heeft 16 jaar lief en leed gedeeld in de vereniging en ze heeft nu het voorzitterschap doorgegeven aan een jongere persoon.”

Lisette Anthierens (78) heeft al een avontuurlijk leven achter de rug met haar man Philippe Schelstraete (83). Geboren en getogen in Brugge stonden ze in hun tienerjaren in de leiding van een jeugdbeweging, Philippe bij de scouts, Lisette bij de Chiro. “De verenigingen zagen elkaar regelmatig in de parochie”, vertelt Lisette. “We nodigden elkaar ook uit op onze fuiven.” Zo sloeg de vlam in de jaren ‘60 over en de twee beslisten om samen door het leven te stappen.

Een avontuurlijk leven zou het worden. In 1972 trokken ze erop uit met hun deux cheveaux. Het zou een trip worden van zeven weken vanuit Brugge langs onder meer Joegoslavië, Bulgarije, Turkije, Iran, Irak, Jordanië, Syrië, Libanon en Griekenland. “Dat was nogal een reis, we hebben veel meegemaakt”, haakt Philippe in. Een jaar na de trip werd hun zoon Pieter geboren. Hanne en Katrijn volgden. Intussen telt het gezin ook al zes kleinkinderen.

Lisette laat haar hoofd niet hangen. Ze springt nog bij waar nodig bij Samana

Lisette is een zorgzaam iemand. Niet alleen bij Samana, ook voor goede doelen zoals 11.11.11 en Broederlijk Delen. In haar beroepsleven was ze verpleegster in het Sint-Franciscus Xaverius in Brugge. “Ik ben wel tien jaar gestopt met werken om voor de kinderen te zorgen”, licht ze toe. “Daarna ben ik opnieuw aan de slag gegaan. Ik heb toen wel een opfriscursus gevolgd. Dat was niet nodig maar zo was ik op mijn gemak want er was wel een en ander veranderd.”

Nu gaat het iets minder met Lisette. Net na haar afscheid van Samana brak ze haar heup bij een val. “En het kan niet geopereerd worden. Ik moet me dus wat behelpen.” Maar Lisette laat haar hoofd niet hangen. Ze is nog steeds lid van Samana en springt links en rechts wat bij waar nodig. (mlt)