Een bloemetje voor Bernadette die veel leute maakt met Arlette

Bernadette: “We waren als ABBA, als je de donkere zag, zag je de blonde”. (foto mlt)
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

“Ik heb een heel lieve vriendin die ik helaas niet veel zie”, schrijft Arlette Huyghe uit Rumbeke in een mail naar KW. “Ze is onthaalmoeder en een bezige bij ondanks al haar tegenslagen. Ze blijft positief. Het is een dame uit de duizend.”

“We zouden voor elkaar door het vuur gaan”, glundert Bernadette Depuis (62) als we in Passendale langsgaan met een bos ruikers. “Arlette en ik waren onafscheidelijke buurmeisjes in de Slijperstraat in Oostnieuwkerke. Hand in hand trokken we naar school: ‘s ochtends, ‘s middags en om 4 vier uur. We waren als ABBA, als je de donkere zag, zag je de blonde. We hebben veel leute gehad samen. Ook nu nog hoor. We zien elkaar niet veel maar bellen regelmatig. Dat is ons lachuurtje, zelfs bij de grootste miserie zorgen we dat we leute hebben. Arlette is onlangs geopereerd aan de rug. Ik heb iedere dag gebeld. Tot onze gsm’s plat waren (lacht).”

Bernadette is mama van vier zonen Xavier, Alexander, Vincent en Mathieu, en een sterrendochtertje Noor (+ 1994). Ze is mammie van vier kleinkinderen.

“We zouden voor elkaar door het vuur gaan”

Op jonge leeftijd zorgde zal ze voor haar ouders, haar mama leed aan MS. Later zou ze ook de mantelzorg van haar schoonmoeder op zich nemen. “Ik probeer mensen te helpen die op mijn pad komen.”

En dat allemaal bovenop haar voltijdse job en de zorg voor haar gezin.

Vele jaren stond ze aan de zijde van haar man Marc Vanbeselaere die aan ALS leed en het leven liet op 61-jarige leeftijd. Later vond ze de liefde weer. Maar kanker velde haar nieuwe vriend Pol. “Een heel agressieve vorm van long-, lever- en botkanker”, licht Bernadette toe. “Er was nog geen vijf maanden tussen de diagnose en de dag dat Pol stierf.”

“Het is niet makkelijk om dit allemaal een plaatsje te geven”, mijmert Bernadette. “Maar ik ben gelovig en ik weet dat ik ze allemaal terug zie. Je kan niet veel veranderen aan het aardse leven hier. Ik ben God dankbaar dat mijn vier zonen en hun gezin, mijn kostbaarste bezit, er nog zijn.” (mlt)

Lees meer over: