Doodskisten in Lichtervelde als duidelijk statement tegen hoogspanningslijn

© Foto Kurt
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

Uitgerekend op de avond dat er een infomarkt over Ventilus plaatsvindt in OC De Schouw, hebben actievoerders er meerdere doodskisten geplaatst.

Het lijkt wel de dag van de acties in Lichtervelde. Vanmorgen werd er in het station namelijk nog geprotesteerd, omdat NMBS van plan zou zijn om geen personeel in het station te behouden. “Onbegrijpelijk, want hier komen 3.500 passagiers per dag langs“, klonk het bij het gemeentebestuur en heel wat buurtbewoners. Bij NMBS worden de geruchten ontkend.

Actie tegen Ventilus

De actie van vanavond gaat dan weer over iets helemaal anders: het project Ventilus, de nieuwe hoogspanningslijn van Zedelgem tot Ardooie langs de E403. Eerder waren er al acties in Lichtervelde, Torhout en Zedelgem en ook nu tekenden de mensen van Burgerplatform Leefbaar E403 present. Zij plaatsten doodskisten aan OC De Schouw om hun onvrede uit te drukken.

Doodskisten in Lichtervelde als duidelijk statement tegen hoogspanningslijn
© Foto Kurt

Dat ze die actie net vanavond planden, is uiteraard geen toeval. In OC De Schouw staat er namelijk een infomarkt gepland en daar werden de burgemeesters van de betrokken gemeenten verwacht. Ook heel wat actievoerders kwamen ter plaatse om hun statement kracht bij te zetten.

Het project Ventilus komt er om de elektriciteiten van windparken op zee naar het binnenland te brengen. Het tracé is nog voorlopig en buurtbewoners kunnen nog bezwaren indienen, wat op dit moment ook massaal gebeurt. Velen vrezen namelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.