Ventilus-tracé definitief vastgelegd

Er kwam veel kritiek en protest op het Ventilus-project. © belga
Redactie KW

De Vlaamse regering heeft vrijdag het tracé van de Ventilus-hoogspanningslijn definitief vastgelegd. Dit wordt de 85 kilometer lange nieuwe hoogspanningslijn die elektriciteit van de toekomstige nieuwe windmolenparken op zee naar het binnenland moet brengen.

Lees alles over Ventilus in ons dossier

De Vlaamse regering stelde in juli vorig jaar het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voorlopig vast. Daarna volgde een openbaar onderzoek, dat tot oktober liep. Dat leverde 3.550 reacties op. De regering besloot begin dit jaar om geen fundamentele wijzigingen aan te brengen na het onderzoek.

Het dossier vertrok daarna naar de Raad van State en werd vrijdag definitief goedgekeurd. In januari keurde de Vlaamse regering al het groot pakket bijkomende maatregelen goed die ze als randvoorwaarde stelde aan het GRUP. Deze hebben betrekking op verschillende domeinen: gezondheid, omgeving en compensatiebeleid van Elia voor omwoners.

In verband met gezondheid werd, in navolging van de aanbevelingen van de intendant, een wetgevend kader opgemaakt voor de acute blootstelling aan magnetische velden van hoogspanningsverbindingen. Deze ligt op 100 µT en is verankerd in de VLAREM-regelgeving. Dat is strenger dan de geldende Europese ICNIRP-richtlijn, die 200 microTesla voorschrijft. Voor chronische blootstelling bedraagt de limiet 0.4 µT.

Verruimd compensatiebeleid

Het verruimde compensatiebeleid werd toen ook in een overeenkomst gegoten. Het houdt in dat bij een definitief uitvoerbare vergunning, onder andere omwonenden in de buurt van een nieuwe 380kV-luchtlijn, hoogspanningsstation of opstijgpunt recht hebben op een compensatie. Met het uitgebreid compensatiebeleid wordt tegemoetgekomen aan de randvoorwaarde die de Vlaamse regering had gesteld toen ze besliste over de doorstart van het GRUP Ventilus op 18 november 2022. Het uitgebreide compensatiebeleid werd door de CREG op 5 oktober 2023 goedgekeurd.

Voor eigenaars van woningen en bouwgronden omvat het verruimde compensatiebeleid onder meer procentuele vergoedingen in functie van de afstand tot de hoogspanningslijn, en de eventuele invloed op de waarde van hun woning of grond. De verruiming van het oorspronkelijke compensatiebeleid houdt onder meer in dat de afstanden tot waar omwonenden recht hebben op een vergoeding, worden vergroot alsook de vergoedingspercentages zelf.

Voor bedrijven en landbouwbedrijven wordt beschreven onder welke voorwaarden zij een vergoeding kunnen krijgen voor het nadeel dat de commerciële activiteiten van een (landbouw)bedrijf zouden kunnen ondervinden ten gevolge van de 380 kV bovengrondse hoogspanningslijn.

Elia sloot op 9 augustus 2023 ook een protocolovereenkomst met de landbouwsector (Boerenbond en ABS). Elia vergoedt de hinder die mogelijk kan ontstaan bij het exploiteren van de landbouwgrond door aanwezigheid van de hoogspanningslijn, evenals eventuele schade toegebracht aan landbouwgrond door de uitvoering van werken voor de aanleg van de hoogspanningslijn.

Landschappelijke integratie

De hoogspanningsverbinding moet zoveel mogelijk worden ingepast in het landschap om visuele hinder te beperken. De Vlaamse regering maakte 38,5 miljoen euro vrij via het Energiefonds om lokale besturen hierbij te helpen. Deze landschappelijke integratie moet op maat gebeuren. Elia engageert zich om te onderzoeken op welke manier de visuele impact van volgende onderdelen van Ventilus op het landschap maximaal beperkt kunnen worden.

Bestaande lijnen versneld ondergronds

De Vlaamse regering en Elia hebben eerder ook een overeenkomst gesloten om bestaande hoogspanningslijnen na de realisatie van Ventilus, versneld ondergronds te brengen en de bovengrondse lijnen vervolgens af te breken, onder voorbehoud van de noodzakelijke vergunningen en andere toelatingen.

De volgende bestaande hoogspanningslijnen worden ondergronds aangelegd en vervolgens afgebroken:

1. Moeskroen – Zwevegem

2. Koksijde – Noordschote tussen Noordschote en Wulpen

3. Noordschote – Ieper

4. Ieper – Bas-Warneton

5. Bas-Warneton – Wevelgem

6. St-Baafs-Vijve – Desselgem

7. Deinze – St-Baafs-Vijve

8. Pittem-Beveren tussen Muizelaar en Beveren

9. Beveren-Rumbeke-Izegem

10. Izegem-Pittem