Dominiek Savio Gits klaar voor vaccinatiecampagne

©BENOIT DOPPAGNE BELGA
©BENOIT DOPPAGNE BELGA
Redactie KW

Vanaf volgende week start de vaccinatiecampagne in voorzieningen voor personen met een beperking. Dat maakte Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke dinsdag bekend. In het Gitse Dominiek Savio zijn ze volledig klaar om 680 mensen te vaccineren, hoewel ze gehoopt hadden om nog wat meer vaccins te mogen toedienen.

Eric Van Parys is directeur Dagelijks Beleid in Dominiek Savio. Samen met preventieadviseur Kurt Seynaeve, vaccinatiecoördinator Marnix Crevits en tal van andere medewerkers besteedde hij heel wat tijd aan het opstellen van de nodige draaiboeken voor de vaccinatie. “Nog voor we de vraag kregen van de overheid hadden we al een bevraging gemaakt voor onze bewoners en personeelsleden wie er bereid was zich te laten vaccineren. 92,45% van de mensen die de bevraging invulden is daartoe bereid. Wie geen vaccin wil, doet dat soms om medische redenen. We gebruikten posters met foto’s van bewoners en personeel om de mensen te sensibiliseren”, klinkt het.

Verdeling van de vaccins

“Aan de overheid mochten we deze week doorgeven hoeveel vaccins we nodig hadden”, vervolgt Eric. “Oorspronkelijk hadden we er 794 gevraagd, maar we kregen niet voor iedereen de toestemming. Uiteindelijk krijgen we nu 680 vaccins voor bewoners en personeel. Dat gaat over onze bewoners en de residentiële en structurele medewerkers, dus ook administratieve en logistieke krachten en onderhoudspersoneel. Ook onze jongeren vanaf 18 jaar in het internaat krijgen een vaccin, samen met hun begeleiders, therapeuten en verpleging.”

“Enkele groepen binnen onze organisatie kunnen het vaccin echter niet krijgen”

“Enkele groepen binnen onze organisatie kunnen het vaccin echter niet krijgen. Dat zijn de leerkrachten, begeleiders en leerlingen van het basisonderwijs die nu les volgen aan de Westlaan, de bewoners van Vleterwonen, de cliënten van het dagcentrum, de familie van onze bewoners, de ambulante diensten en de vrijwilligers. Zelf vinden we dat wel spijtig, we hopen eventueel enkele vaccins over te hebben die we dan toch zouden kunnen verdelen.”

Eigen dokters en verpleging

De bewoners van Dominiek Savio kunnen gevaccineerd worden in de leefgroepen en op de kamer door de eigen dokters en verplegers. “Door het griepvaccin hebben onze artsen en verplegers al heel wat ervaring hierin. We verwachten in 1 à 2 dagen alle bewoners te kunnen vaccineren. Voor het personeel kan dit doorgaan in de sportzaal of de Oude Melkerij. Hun vaccinaties zouden gebeuren in drie lijnen door onze medewerkers in samenwerking met Leantis. Afhankelijk van het soort vaccin dat we zullen krijgen, hebben we verschillende draaiboeken.”

Perspectief

Voor de mensen van Dominiek Savio komt de vaccinatie geen moment te vroeg: “Het geeft wat perspectief want het is momenteel wel lastig. Het is intussen al bijna een jaar dat we voortdurend alert en bang zijn, testen en iedereen advies en moed geven. Dat is een hele lange tijd. Op den duur begint dat serieus door te wegen. Het is bij ons gelukkig nooit tot een grote uitbraak gekomen. Hopelijk blijft dat zo tot de vaccinaties. Als iedereen dan gevaccineerd is, hopen we daarna minstens intern wat te kunnen versoepelen. Op den duur zijn we altijd maar bezig met zeggen wat niet mag. Dat gaat volledig in tegen onze natuur, want normaal gesproken zijn we erop gericht om ervoor te zorgen dat onze mensen zoveel mogelijk kunnen.”

Week van 15 februari?

Over de startdatum van de vaccinaties in Dominiek Savio is nog geen zekerheid. “Op het aanvraagformulier mochten we een datum kiezen wanneer we er klaar voor konden zijn om te vaccineren. Wij hebben 15 februari aangeduid en hopen snel bericht te krijgen of we dan effectief mogen starten”, klinkt het hoopvol. (EV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.