De nieuwe blauwe zak bewijst zijn waarde in het IVIO-gebied: gezin bespaart 32 euro
De nieuwe blauwe zak, die begin dit jaar in het IVIO-gebied ingevoerd werd, hield in de eerste drie maanden van het jaar al 160 ton afval uit de gele zak. Maar er is nog marge. “Veel inwoners stoppen nog fracties in hun gele zak die ze ofwel in de blauwe zak ofwel op het containerpark kwijt kunnen.”
Terwijl in Vlaanderen gemiddeld 121
“Wij zitten onder meer boven dat gemiddelde omdat bij ons geen organisch afval wordt opgehaald. Die fractie weegt behoorlijk wat en komt bij ons in de gele zak terecht”, zegt Dries Dehaudt, voorzitter van IVIO. Maar ook andere zaken zorgen dat de gele zak van de IVIO-inwoner nog te zwaar is. “Nog altijd bevinden zich daar per inwoner fracties in die je elders kwijt kan: 1,5
Omdat nu alle plastic verpakkingsmaterialen in de blauwe zak kunnen, hoopt men een miljoen kg uit de gele zakken te houden. “Maximaal rekenen we op 13 tot 14
Goed gestart
“We zijn vrij goed gestart met de nieuwe blauwe zak, al is het voor de mensen altijd wat wennen. We hebben per 1 januari de nieuwe regelgeving ingevoerd, een ideaal tijdstip omdat je dan kan communiceren samen met de verdeling van de afvalkalender. In januari wogen alle blauwe zakken samen 16,6 procent meer dan het jaar voordien, in februari (41,7 procent) en maart (38,9 procent) zaten we al aan het dubbele. De eerste drie maanden van het jaar zijn nu 673,2 ton aan blauwe zakken ingezameld, 160 ton meer in vergelijking met vorig jaar. Een groei van 31,3 procent.”
“We kunnen 12 olympische zwembaden aan afval uit onze gele zak houden”
De blauwe zak kost 12,5 cent. “Dat is de productieprijs van de zak. De ophaling en verwerking wordt betaald door Fostplus, het zijn daar eigenlijk de producenten van het afval die instaan voor de verwerking. Maar die rekenen dat natuurlijk ook door naar de klant. Voor de inwoners van het IVIO-gebied, die dus minder in de gele zak stoppen, zou het in totaal een besparing van acht euro per persoon of 32 voor een gezin van vier betekenen. Een gezin zou dus 16 gele zakken kunnen besparen. Al bepaal je natuurlijk zelf hoe goed je sorteert. Om het even visueel voor te stellen: we kunnen 12 olympische zwembaden aan afval uit onze gele zak houden.”
Meer huisvuil in 2020
In 2020
“Bedoeling is dat we tegen 2022 naar 136
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier