De nieuwe blauwe zak bewijst zijn waarde in het IVIO-gebied: gezin bespaart 32 euro

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

De nieuwe blauwe zak, die begin dit jaar in het IVIO-gebied ingevoerd werd, hield in de eerste drie maanden van het jaar al 160 ton afval uit de gele zak. Maar er is nog marge. “Veel inwoners stoppen nog fracties in hun gele zak die ze ofwel in de blauwe zak ofwel op het containerpark kwijt kunnen.”

Terwijl in Vlaanderen gemiddeld 121 kg restafval per persoon wordt ingezameld in coronajaar 2020 zit men in het IVIO-gebied daar nog een stuk boven. Vorig jaar werd 18.000 ton opgehaald, goed voor zowat 146 kg per inwoner.

“Wij zitten onder meer boven dat gemiddelde omdat bij ons geen organisch afval wordt opgehaald. Die fractie weegt behoorlijk wat en komt bij ons in de gele zak terecht”, zegt Dries Dehaudt, voorzitter van IVIO. Maar ook andere zaken zorgen dat de gele zak van de IVIO-inwoner nog te zwaar is. “Nog altijd bevinden zich daar per inwoner fracties in die je elders kwijt kan: 1,5 kg drankkartons, 2,6 kg metalen, 4 kg glas, 4 kg hout, 10,5 kg textiel en zelfs 25 kg papier en karton. Het organisch afval wordt op 30 kg geschat.”

Omdat nu alle plastic verpakkingsmaterialen in de blauwe zak kunnen, hoopt men een miljoen kg uit de gele zakken te houden. “Maximaal rekenen we op 13 tot 14 kg per inwoner, dat zou 1,7 miljoen kg zijn. Maar dat is de theorie natuurlijk.”

Goed gestart

“We zijn vrij goed gestart met de nieuwe blauwe zak, al is het voor de mensen altijd wat wennen. We hebben per 1 januari de nieuwe regelgeving ingevoerd, een ideaal tijdstip omdat je dan kan communiceren samen met de verdeling van de afvalkalender. In januari wogen alle blauwe zakken samen 16,6 procent meer dan het jaar voordien, in februari (41,7 procent) en maart (38,9 procent) zaten we al aan het dubbele. De eerste drie maanden van het jaar zijn nu 673,2 ton aan blauwe zakken ingezameld, 160 ton meer in vergelijking met vorig jaar. Een groei van 31,3 procent.”

“We kunnen 12 olympische zwembaden aan afval uit onze gele zak houden”

De blauwe zak kost 12,5 cent. “Dat is de productieprijs van de zak. De ophaling en verwerking wordt betaald door Fostplus, het zijn daar eigenlijk de producenten van het afval die instaan voor de verwerking. Maar die rekenen dat natuurlijk ook door naar de klant. Voor de inwoners van het IVIO-gebied, die dus minder in de gele zak stoppen, zou het in totaal een besparing van acht euro per persoon of 32 voor een gezin van vier betekenen. Een gezin zou dus 16 gele zakken kunnen besparen. Al bepaal je natuurlijk zelf hoe goed je sorteert. Om het even visueel voor te stellen: we kunnen 12 olympische zwembaden aan afval uit onze gele zak houden.”

Meer huisvuil in 2020

In 2020 haalde IVIO ook meer huisvuil op dan het jaar voordien. “Maar dat heeft veel met corona te maken. De mensen werken thuis en scholieren moesten deels niet naar school. Dat betekent dat hun afval dan niet in het bedrijf of de school achterblijft, maar thuis in de gele zak gaat. Ook takeaway genereert veel verpakking en dus afval. Het is dus een verschuiving die ook in andere intercommunales werd vastgesteld.”

“Bedoeling is dat we tegen 2022 naar 136 kg per inwoner gaan, dus tien kg minder dan in 2020. Dat streefcijfer wordt door allerlei zaken bepaald. De ligging speelt bijvoorbeeld ook een rol. Knokke zit boven de 200 kg per inwoner, omdat daar veel tweedeverblijvers zijn. Ieder gebied is dus anders van bevolkingssamenstelling en krijgt dus ook andere streefcijfers.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.