DE KETTING VAN DE KRAK (41): Marc Crombez uit Ichtegem stond op de rand van de dood

Redactie KW

Ook in 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden één per één nog eens aan het woord. Zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week vertelt Marc Crombez over zijn aftakelende gezondheid en zijn levenslust.

Marc Crombez lijdt al sinds zijn vijf jaar aan de ziekte van Lyme. “We evolueren zachtjes aan naar een koudere samenleving met minder aandacht voor de mensen die het moeilijk hebben. Dat valt mij alleszins op als ik de actualiteit bekijk”, reageert de Krak van Ichtegem als we hem contacteren voor deze rubriek.

Gestoken door een teek

“Toen ik vijf jaar was, werd ik gestoken door een teek. Aanvankelijk had ik er weinig last van. Pas op mijn veertiende gingen mijn schoolprestaties achteruit zonder echt aantoonbare reden. In de jaren daarna volgden allerlei kwaaltjes elkaar op. Artsen stonden voor een raadsel en raadden me aan om te gaan werken. Eind 2011 was ik zo afgetakeld dat ik amper nog kon eten of slapen en ik werd opgenomen in het UZ Gent”, gaat Marc verder.

Het kwam zo ver dat men mij euthanasie voorstelde

Geen licht meer kunnen verdragen

“Ik stond toen echt op de rand van de dood : ik kon geen geluid of licht meer verdragen, kon niet meer stappen en leed ondraaglijk veel pijn. Het kwam zo ver dat men mij euthanasie voorstelde, wat ik meteen weigerde. Dankzij een gelukkig toeval kreeg ik via mijn plaatselijke apotheker een kruidenmengsel om de slaap te herstellen. Geleidelijk kwam ik er weer wat bovenop. Na enkele maanden kwam ik in contact met professor Kenny De Meirleir die enkele zeer geavanceerde bloedtesten afnam. Eind 2012 kwam dan het verdict : ik leed aan de ziekte van Lyme.”

Oprichting van vzw

In het voorjaar van 2014 hielpen Marc en zijn broer bij de oprichting van vzw Time for Lyme. “De vzw vormt een overkoepelende organisatie van waaruit allerlei projecten rond de ziekte van Lyme georganiseerd worden. We vierden onlangs het éénjarig bestaan van de vereniging in Melsbroek . We tellen ondertussen heel wat leden”, zegt de Krak.

Waarmee is Marc nog zoal bezig in het leven? “Ik werk ondertussen halftijds voor professor K. De Meirleir als begeleider van chronische Lymepatiënten via mail, skype en telefoon. Mijn genezingsproces zet zich gestaag verder. De erkenning van deze nieuwe ziekte is er druppelsgewijs aan het doorkomen”, aldus nog Marc Crombez.

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

“Ik ben nogal een pietje precies.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

“Tegen een ritje in een sportwagen zeg ik zeker niet nee.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

“Het lijkt me boeiend om een gesprek te hebben met Willem Vermandere.”

Als je nog één jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?

“Ik zou zoveel mogelijk tijd doorbrengen met mijn petekindje.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

“Op niemand, maar volledig genezen zijn lijkt mij iets fantastisch.”

Wat is je grootste angst?

“Hervallen in de ziekte van Lyme.”

(MF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.