DE KETTING VAN DE KRAK (44 en slot): Veerle Hellyn uit Kuurne hekelt negatieve actualiteit

© Foto BWB
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden één per één nog eens aan het woord. Zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week sluit Veerle Hellyn deze reeks af met een betoog voor meer optimisme.

Voor de laatste editie van deze reeks bellen we aan in Kuurne, meer bepaald bij Veerle Hellyn. Veerle is de dirigente van schoolkoor de Mariveertjes in de Centrumschool. “Ook een jaar na mijn nominatie als Krak ben ik nog altijd heel actief in het verenigingsleven van Kuurne. Of er nieuwe ontwikkelingen zijn in mijn leven de voorbije 12 maanden? Ik heb de fakkel als voorzitter van de kindergemeenteraad doorgegeven, maar een nieuwe uitdaging stond reeds klaar. We organiseerden op 15 november een eerste Kuurnse kunstendag voor kinderen en dat voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Het festival kreeg de naam Artykid”, steekt Veerle van van wal.

Exit vrijgezellenleven

Cupido heeft er niet naast geschoten bij Veerle in 2015. “Een van de grootste ontwikkelingen het afgelopen jaar is het feit dat ik niet langer single ben”, glimlacht ze. “Wat mij opvalt aan de actualiteit is dat het positieve nieuws uitblijft. Dat vind ik erg jammer, want ik ben van nature nogal een optimist. Ik pleit voor positieve en constructieve berichtgeving. Dat kreeg ik thuis ingelepeld tijdens mijn opvoeding”, gaat Veerle verder.

“In mijn jeugdjaren was mijn moeder bestuurslid bij het CMBV, dat tegenwoordig Markant heet. Dat betekende dat ik als kind mee mocht om de zaal klaar te zetten en op te ruimen. Ook ging ik mee naar sinterklaasfeestjes en tekende ik present op de dagreis met de kinderen van de leden. Ik bewaar veel mooie herinneringen aan die tijd. Het motiveerde mij om later zelf lid te worden van de vereniging”, klinkt het.

Leren omgaan met jongeren

Veerle was lid, leidster en hoofdleidster bij de KSJ. “Ik ben ook tien jaar monitrice geweest bij de ADMB-jeugdkampen. Ik leerde er omgaan met jongeren, iets wat later heel waardevol bleek te zijn toen ik leerkracht werd. Vandaag ben ik vrijwilliger bij Kind en Gezin, OCMW-raadslid en bestuurslid van de sociale bouwmaatschappij. Ik ben geïnteresseerd in de sociale problematiek van de gemeente. In Kuurne neemt de kinderarmoede toe en krijgen we te maken met het probleem van verborgen armoede. Veel mensen zoeken de weg voor hun kinderen naar de bib of spelotheek. Er is op dat vlak nog veel werk voor de boeg. Mijn wensen voor het nieuwe jaar? Dat we allemaal wat meer inspanningen doen voor mensen die het niet al te breed hebben. Dat moet daarom geen groot gebaar zijn, een kleine geste maakt soms al het verschil.”

?Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

“Ik ben graag op stap! Je zal me niet veel thuis vinden.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

“Een etentje of een uitstapje. Ook tegen een reisje zeg ik zeker geen nee.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

“Axelle Red. Ik vind haar muziek heel mooi, maar ook de manier waarop ze in het leven staat spreekt mij aan.”

Als je nog één jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?

“Ik wil zeker nog een wereldreis maken in mijn leven.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

“Op mensen die nooit hun woorden moeten zoeken, die vlot iets kunnen neerpennen of een toespraak houden en zo andere mensen boeien.”

Wat is je grootste angst?

“Vele ruzies en de onverdraagzaamheid van mensen schrikken me af.”

(MF – Foto a-WB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.