DE KETTING VAN DE KRAK (33): Louis Balcaen neemt afscheid van zijn loopbaan als topzeiler
In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden één per één nog eens aan het woord. Zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week vertelt Louis Balcaen over hoe hij de omschakeling maakte van een leven als topsporter naar een functie bij een vloerbekledingsbedrijf.
Louis Balcaen kwam voor Spiere-Helkijn als Krak uit de bus. Hij haalde het voor Fanny Lecluyse en Charlotte Vanbiervliet. “Ik vond het een hele eer om mijn kleine gemeente te vertegenwoordigen, al had ik het de andere twee kandidaten natuurlijk ook gegund. De prestaties van Fanny mogen zeker gezien worden. Ze moet een vrij monotoon trainingsschema volgen. Daarin volharden is niet altijd gemakkelijk, dat weet ik uit mijn ervaring als zeiler”, zegt Louis.
60 dagen afwezig door topsportstatuut
Het zeilen begon voor Louis al op zijn achtste. “Elke vrije dag was ik op pad. Ik nam al vroeg deel aan de Optimist Class, een klasse die officiële wedstrijden organiseert voor jonge zeilers tot 14 jaar. Ik nam onder meer twee keer deel aan een WK en eenmaal aan een EK. Sindsdien is zeilen mijn grote passie geworden. Op mijn vijftiende stapte ik over naar de klasse 420, genoemd naar de lengte van de boten. Dankzij mijn topsportstatuut op het college van Melle mocht ik 60 dagen per jaar afwezig zijn voor stages en wedstrijden. Ik werd bovendien elke woensdagnamiddag afgehaald om te trainen.”
Fysiek een wrak door lymfeklierkanker
Op zijn zestiende leek zijn carrière echter in het water te vallen. “Tijdens een kampioenschap in Polen kreeg ik last van een zwelling in mijn nek”, blikt Louis terug. “Er werd een agressieve lymfeklierkanker vastgesteld. Ik mocht meer dan twee jaar niet zeilen. Anderhalf jaar duurden de behandelingen met in totaal acht chemokuren. Ik was fysiek een wrak. Toen ik voor mijn studies naar Leuven trok, heb ik rustig de draad weer opgepikt. Na mijn studies is het besef gegroeid dat het wellicht de enige kans van mijn leven was om alles op het zeilen te zetten”, gaat de Krak van Spiere-Helkijn verder.
Break en carrièreswitch
Vandaag is Louis aan de slag bij een vloerbekledingsbedrijf. “Ik onderging een carrièreswitch, want ik was toe aan een break door familiale en andere omstandigheden. Na drie jaar op het hoogste niveau was het tijd om iets anders te doen. Ik studeerde economie en kan op die manier mijn interesse in het vakgebied vandaag ook professioneel toepassen. Het duurde even om de omschakeling te maken, want ik bevond me tot voor kort elk weekend op het water. Tijdens mijn periode in Lanzarote gingen we zes dagen op zeven elke dag uren de zee op. Ik blik tevreden terug op een mooie periode. Ik heb het maximum gehaald uit mijn loopbaan als topzeiler”, zegt Louis. “Vandaag probeer ik om mijn conditie min of meer op peil te houden. Het is belangrijk om je lichaam te verzorgen en je niet plots te laten gaan. Ieder mens komt ooit op een punt waarop je keuzes moet maken. Misschien ga ik in de toekomst opnieuw naar de zeilwereld. De sport blijft hoe dan ook mijn passie.”
Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.
Welke slechte gewoonte heb je?
“Ik eet soms even veel als in mijn topperiode als zeiler.”
Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?
“Ik weet niet als ik wakker zou worden ‘s nachts, want ik heb nog heel wat slaap in te halen.”
Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?
“Ben Ainslie, een groot voorbeeld voor mij in het zeilen. Hij pakte in vier opeenvolgende Olympische Spelen een gouden medaille en is een inspiratiebron voor mij.”
Als je nog één jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?
“In dat geval zou ik maximaal van het leven genieten.”
Op wie ben je gezond jaloers en waarom?
“Het succes van een topzeiler.”
Wat is je grootste angst?
“Dat ik de sportieve uitdaging zou verliezen.”
(MF)
De Ketting van de Krak
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier