DE KETTING VAN DE KRAK (25): Aäron Blomme mag met vredesproject naar Amerika en heeft een nieuwe job

© IV
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden vragen stellen aan elkaar. Zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week vertelt Aäron Blomme (31) over zijn toekomstplannen en zijn nieuwe functie.

Aäron Blomme kwam eind 2014 als laureaat uit de bus bij de verkiezing van de Krak van Nieuwpoort. Hij werkte meer dan vier jaar aan een herdenkings- en vredesproject. “Mijn verhaal start vlak na mijn opleiding aan het conservatorium. Tijdens mijn research naar studiebeurzen voor het buitenland stootte ik op de Rotary Foundation Ambassadorial Scholarschip. Uiteindelijk mocht ik naar Moskou om er een tweejarig postgraduaat viool te volgen aan het P.I. Tsjaikovskij Conservatorium. Daar kreeg ik de eerste impulsen om aan Remembrance Through Music & Emotions te werken, een project over de Groote Oorlog”, licht de Krak van Nieuwpoort toe.

Naar de Verenigde Staten

“Eenmaal terug in België in 2010 staken ik en mijn neef Joris Devos, net als ik muzikant, de koppen bijeen over het idee. Wij wilden toeschouwers onderdompelen in de sfeer van honderd jaar geleden. Vier jaar zochten we naar tal van spullen en tegelijk doken we de studio in voor improvisatie- en componeersessies. De voorstelling werd een totaalbeleving met een videowall en licht- en andere effecten terwijl tussendoor enkele woordkunstenaars teksten reciteerden. In de Graanhalle liep tijdens het premièreweekend een tentoonstelling met originele voorwerpen en unieke muziekinstrumenten“, gaat Aäron verder.

Mijn slechte gewoonte? Dat ik er altijd voor de volle 100 procent voor ga

Het project Remembrance through Music & Emotions krijgt binnenkort een eerste vervolg. “Op 7 september vertrekken Joris en ik op uitnodiging naar de Verenigde Staten. De organisator van een internationale conferentie kon zich volledig vinden in onze visie rond het herdenken van de Eerste Wereldoorlog en het promoten van vrede via cultuur. Voor deze promovoorstelling in Detroit zullen we samenwerken met zeven muzikanten van het Windsor Symphonic. Dat toont nog maar eens aan dat muziek een internationale taal kan zijn en geen grenzen kent. Na deze eerste voorstelling zien we wel wat volgt.”

Regiomedewerker Davidsfonds

Sinds zijn verkiezing eind vorig jaar wisselde Aäron zijn functie als cultuurbeleidscoördinator en diensthoofd toerisme bij de gemeente Kruibeke in voor een nieuwe job als regiomedewerker bij het Davidsfonds. “Ik kijk uit naar deze nieuwe uitdaging waardoor ik weer van dichterbij in het veld met cultuur bezig zal zijn. Ik kom dus terug wat dichter bij huis werken. De tijd die vrijkomt zal ik zeker goed kunnen besteden”, aldus Aäron Blomme.

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

“Ik ga er altijd de volle 100 procent voor.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

“De laatste paar maanden zijn door mijn slechte gewoonte ongelooflijk druk geweest en de komende maanden zijn ook goed gevuld, dus dat is een moeilijke.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

“Een glas drinken met enkele filmcomponisten lijkt me wel fijn. Met Steven Spielberg zou ik anders ook gerust nog wel eens een babbeltje willen doen tussen pot en pint.”

Als je nog een jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?

“Ik heb daar een duidelijk idee over, maar als ik dat verklap dan zou de verrassing er af zijn voor de mensen met wie ik dat graag nog zou willen doen.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

“Beeldende kunstenaars. Ze kunnen met enkele vegen en potloodlijnen de illusie creëren van iets wat er eigenlijk niet is. Straf vind ik dat.”

Wat is je grootste angst?

“Angst is een slechte raadgever en dus hoop ik dat anderen en de wereld zich niet laten leiden door angst, maar openstaan voor dialoog om zo te zien dat angst ongegrond is.”

(MF)

Aäron Blomme (helemaal achteraan op de foto) met het eam van Remembrance through Music & Emotions. (Foto a-IV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.