De Katrol is genomineerd voor ‘Ambassadeur van Warm West-Vlaanderen’: “Wij bouwen bruggen en verlagen drempels”

Het team van De Katrol, v.l.n.r.: Emily Dumarey, Katrien Sabbe, Christy Bauwen, Griet Muys, Wendy Pairoux en Yana Debusschere. (foto Joke Couvreur) © JOKE COUVREUR
Nancy Boerjan

Wie wordt de opvolger van Emma Meesseman als West-Vlaams Ambassadeur? Dat komen we te weten op 27 november, maar die avond wordt ook een goed doel bekroond. KW gaat samen met de provincie, Radio2 en Focus-WTV opnieuw op zoek naar de Ambassadeur voor Warm West-Vlaanderen. In aanloop naar deze verkiezing stellen we elke week een van de zes genomineerde organisaties voor. Deze week is dat vzw De Katrol: “Wij proberen mensen uit de armoede te helpen, door hen de juiste ondersteuning te bieden.”

Voor kinderen die opgroeien in een kwetsbare, kansarme situatie is de kans groot dat ze later zelf in armoede terecht komen. Die kansarmoedespiraal proberen te doorbreken, is sinds 2002 de missie van de Oostendse vzw De Katrol. “Toen gaf naar aanleiding van de Werelddag van het Verzet tegen Armoede een aantal ouders in kwetsbare situaties aan dat zij wilden dat hun kinderen het beter zouden stellen dan zijzelf en dat een diploma daar bij zou kunnen helpen. Daarnaast gaven zij mee het beu te zijn dat er steevast óver maar niet mét hen werd gepraat over hoe zij, maar zeker ook hun kinderen, uit de armoedespiraal kunnen geraken”, schetst Katrien Sabbe, sinds vier jaar coördinator van het zeskoppige team van De Katrol.

“Ouders in kansarme situaties willen dat er niet óver maar mét hen wordt gepraat”

Vanuit die vraag werkten welzijnswerkers Mieke Verhulst en Jean-Pierre Markey het concept van De Katrol uit. Dat concept probeert de armoedespiraal te doorbreken door kinderen uit gezinnen in kansarmoede al zo jong mogelijk handvaten aan te reiken, die hun kansen vergroten om zich op om het even welk vlak te ontwikkelen. Daarnaast zetten ze ook in op het versterken van de rol van de ouders in dat proces.

Studenten bewust maken

En daarbij worden ook studenten van de verschillende pedagogische en sociale opleidingen van diverse hogescholen en universiteiten betrokken. “Op die manier zetten we in op de toekomstige leerkrachten en hulpverleners”, licht Katrien toe. “De ervaring die ze tijdens hun stage opdoen, nemen ze mee in hun latere loopbaan. Zo worden ze zich beter bewust van mogelijke onderliggende redenen van bepaalde situaties, van wat kansarmoede en kwetsbaarheid precies zijn, en wat dat voor mensen die erin belanden kan betekenen. Iemand die steevast te laat komt op een afspraak, doet dat niet per se moedwillig. Daar kunnen veel verschillende oorzaken voor zijn. We leren hen om daar aandacht voor te hebben. De studenten leren zo bovendien om niet alleen met de kinderen om te gaan – doorgaans de reden waarom ze voor die opleiding kozen – maar ook met de ouders. Dat vraagt een andere aanpak, die ze doorgaans niet krijgen in hun opleiding, maar die in klassen met een steeds gevarieerder publiek, met diverse achtergronden, steeds relevanter wordt.”

De studenten worden gecoacht door een zogenaamde ‘ankerfiguur’, een professionele kracht die het traject begeleidt en er tot op het einde bij betrokken is, wat voor de studenten zelf niet altijd het geval is.

Diploma als hefboom

Wekelijks bieden de studenten twee uur ondersteuning aan de gezinnen. Enerzijds op vlak van onderwijs en studieondersteuning, want het behalen van een diploma is een belangrijke hefboom uit de armoedespiraal. Anderzijds helpen ze ook op vlak van structuur in het gezin, opvoeding en financiële moeilijkheden. “Ze luisteren naar de noden, helpen waar dat kan, en wijzen de weg naar organisaties die de gezinnen op langere termijn verder kunnen helpen. Op die manier vervullen we een belangrijke brugfunctie en verlagen we tegelijk de drempel om op zoek te gaan naar steun”, aldus Katrien.

De Katrol in het kort:

• Opgericht door: Mieke Verhulst en Jean-Pierre Markey

• Activiteiten: Studie- en gezinsondersteuning aan huis, bij gezinnen in kwetsbare, kansarme situaties.

• Genomineerd: De Katrol in Oostende is pionier in het doorbreken van de armoedespiraal, en rolt haar werking sinds tien jaar uit over heel Vlaanderen.

De meest voorkomende vragen zijn gerelateerd aan onderwijs, maar ook administratieve vragen scoren hoog. “Het is onze bedoeling om hen daar tijdelijk bij te helpen, maar tegelijk hun netwerk te versterken zodat ze in de toekomst gemakkelijker de weg vinden naar instanties die een antwoord kunnen bieden op hun specifieke vragen”, legt Katrien uit. (lees verder onder de foto)

Coördinator Katrien Sabbe hoopt naar de toekomst toe op een meer vaste financiële structuur voor vzw De Katrol. (foto Joke Couvreur)
Coördinator Katrien Sabbe hoopt naar de toekomst toe op een meer vaste financiële structuur voor vzw De Katrol. (foto Joke Couvreur) © JOKE COUVREUR

Sommige gezinnen melden zich zelf aan voor ondersteuning, bij anderen komen we terecht via het onderwijs – zorgcoördinatoren, brugfiguren, CLB… – of sociale partners zoals het Sociaal huis/OCMW of het Inloopteam. Hoe dan ook moeten de ouders zelf altijd akkoord gaan met de ondersteuning.

Groeiende interesse

Het succes van De Katrol leidde ertoe dat ook buiten regio Oostende de interesse in hun aanpak groeide en navolging krijgt in heel Vlaanderen. Sinds 2014 wordt de vzw erkend als expertisecentrum; Vlaanderen telt intussen al 35 werkingen.

Katrien maakt zich sterk dat De Katrol flexibel kan inspelen op de huidige noden. Maar hoopt naar de toekomst toe op een meer vaste financiële structuur voor de vzw. “Sinds het begin zijn we aangewezen op het bijeen zoeken van de nodige middelen en het herhaaldelijk indienen van subsidiedossiers. We maken deel uit van het meerjarenbeleidsplan van Oostende tot 2025, maar weten niet wat we daarna kunnen verwachten.”

De nominatie voor Ambassadeur voor Warm West-Vlaanderen steekt hen alvast een hart onder de riem. “We zijn dankbaar voor de visibiliteit die dit ons geeft”, klinkt het. “Wat ons alleen maar kan sterken in onze zoektocht naar meer continuïteit en middelen.”

www.dekatrol.org

De genomineerden voor ‘Warm West-Vlaanderen’

Welk goed doel verdient de titel West-Vlaams Ambassadeur 2024 in de categorie ‘Warm West-Vlaanderen’? Uit de honderden inzendingen van lezers werden deze zes genomineerd:

De Stege uit Waregem

De Katrol uit Oostende

Niemand is illegaal uit Brugge

Dogs4Blind uit Knokke-Heist

Saying Goodbye uit Kortrijk

Proper Strand Lopers

Een vakjury onder leiding van Jan Despiegelaere van Streekfonds West-Vlaanderen zal de uiteindelijke knoop doorhakken. Op woensdag 27 november wordt de winnaar bekendgemaakt.