De Haan: “Er is nog waardevolle natuur en open ruimte”

(Foto AV)
Redactie KW

De natuur heeft het gehaald. Voorzitter Filip Vanhee mag zich met zijn ploeg van Natuurpunt Krak van De Haan noemen. Een verdiende erkenning voor decennia werk.

Bezorgdheid en engagement voor natuur en milieu groeien. Toch had Filip Vanhee niet verwacht om als Krak uit de bus te komen. “Wat een verrassing”, klinkt het als we het goede nieuws melden.

Natuurpunt De Haan ontstond uit een groep geëngageerde natuurgidsen. Zij verenigden zich rond 1990. Huidig penningmeester Johnny Nica stond toen ook aan de wieg, enkele actieve leden van het eerste uur zoals Hilde Goossens zijn er nog bij. Nieuwe actieve mensen zoals Filip Vanhee, Marc Janssens, Isabelle Bossuyt, Stijn Borny sloten zich aan. Ondertussen kende het ledenaantal een geleidelijke groei. Eind 2015haakte de gedreven secretaris Peter Decoo af. In Ludo Nelen werd een gedreven vervanger gevonden.

Er is veel werk in De Haan, de gemeente mag zich gelukkig prijzen met verscheidene natuurgebieden. “Wij dragen al jaar en dag zorg voor twee natuurreservaten: de Kijkuit en de Zandpanne”, leggen Filip Vanhee en Ludo Nelen uit, “we organiseren het beheer en de dagelijkse zorg. Daarnaast participeren we actief in het project Uitkerkse polder want een groot deel van dit gebied ligt op grondgebied Wenduine.”

Ik hoor nu dat mijn vrouw en dochters stiekem promotie gevoerd hebben

Filip had de nominatie voor Krak aanvaard op voorwaarde dat de groep in de kijker stond en niet enkel hijzelf. Veel ruchtbaarheid zou hij zelf niet geven aan zijn nominatie maar achter zijn rug gebeurde blijkbaar heel wat. “Ik kreeg na mijn nominatie veel reacties van collega’s, kennissen en familie. Dus van daar zullen alvast stemmen zijn gekomen. Natuurpunt is natuurlijk ook een grote vereniging, eind 2016haalden we in Vlaanderen de kaap van 100.000 gezinnen, allicht zullen dus wel wat sympathisanten gereageerd hebben.”

In het zweet

“Bovendien verneem ik nu dat mijn vrouw Bernadette en onze dochters heel stiekem nogal wat promotie hebben gevoerd. Ik denk dat mijn medevrijwilligers dit ook wel voor een deel zullen gedaan hebben. Maar ik sta er toch wel van te kijken.”

Dat Natuurpunt nu in de kijker staat, betekent extra ‘speelruimte’ voor de goede zaak. “We willen zeker nog een oproep doen naar geïnteresseerden die zich willen inzetten. Er is veel werk in alle natuurgebieden, dus iedereen is welkom.”

We zagen deze zomer trouwens ook Bernadette Jansseune, de vrouw van Filip, zich in het zweet werken in de Zandpanne. Een paar jaar geleden stapte ze samen met Doris Van Parys 500km te voet naar Compostela om fondsen in te zamelen voor windwatermolentjes voor de Uitkerkse polder.

(AV)

Vragenrondje

Zoeken jullie nog nieuwe leden?

“Zeker en vast. Er is veel handwerk in onze natuurreservaten Zandpanne en Kijkuit. Daar hooien we met de zeis en de vork. We proberen de bijzondere grassen en mossen ruimte te geven en houden de evasieve struiken en planten tegen. Dat is zeer belangrijk voor het behoud van deze unieke stukjes duingebied.”

Organiseren jullie zelf ook wandelingen en activiteiten?

“In feite is er iedere maand een geleide natuurwandeltocht of natuuractiviteit in samenwerking met de toeristische dienst van de gemeente De Haan. Zo is er op zondag 5 februari een geleide strandwandeling: op zoek naar strandvondsten en zeeleven. Start om 14 uur aan het Wielingenbad. In maart staat er een excursie op de agenda: ‘Natuur tussen winter en lente in de Kijkuit’. Tijdens de zomervakantie komen daar nog een twintigtal strand-, duin- en boswandelingen bij. We kunnen rekenen op de inzet van bekwame natuurgidsen en daarom zijn altijd begeleide gidsbeurten in de reservaten voor groepen op aanvraag mogelijk.”

Hebben jullie invloed op het beleid?

“De Haan is nog begiftigd met waardevolle natuur en open ruimte. Daarom houden we ook de vinger aan de pols van deze gebieden. Dit doen we enerzijds door monitoring van de natuurwaarden door tellingen en waarnemingen. Anderzijds volgen we ook beleidsmatig dossiers op die betrekking hebben op deze natuur. Desnoods nemen we ook gepaste standpunten in en zo nodig pogen we actief een rol te spelen. Zo zijn we vertegenwoordigd in de Minaraad van De Haan en in de kustwerkgroep.”

Bio

Privé

Filip Vanhee (56) groeide op in Brugge, 30 jaar geleden kwam hij in De Haan wonen. Hij is gehuwd met Bernadette Jansseune, ook actief lid van Natuurpunt. Samen hebben ze twee dochters: Haïke en Jolijn.

Loopbaan

Filip studeerde regentaat Nederlands, Engels en geschiedenis en werkt voor de overheid.

Vrije tijd

Zijn vrije tijd brengt Filip liefst door in de natuur. Hij is al 30 jaar lid van de natuurvereniging in De Haan en sinds 2011 voorzitter van Natuurpunt De Haan. Samen beheren ze onder meer natuurgebied de Zandpanne