Zonnebeke: “Als ik iets doe, dan smijt ik me”

Redactie KW

Al zeven jaar is Ria Vermeersch voorzitter van Markant Passendale. Ook met het Passendaalse centrumcomité en Passendale Proeft zorgt de joviale coördinatrice van de buitenschoolse kinderopvang in groot-Zonnebeke ervoor dat Passendale op de kaart staat. “We zitten niet graag thuis”, lacht Ria.

Passendale leeft en dat is geen toeval. Er wonen heel wat mensen die zich inzetten voor het verenigingsleven. Ria Vermeersch is daar één van. “Ik ben afkomstig van Langemark, maar mijn man is een rasechte Passendalenaar en is al van jongs af betrokken in het verenigingsleven. Hij is net als ik iemand die niet graag thuis zit. Hij trok me mee naar zijn verenigingen. Daarmee is het begonnen. Ik was eerst lid van Markant. Op een bepaalde dag vragen ze of je in het bestuur wilt komen. Dan vragen ze om voorzitter te worden. Ik moest daar niet lang over nadenken: als ik iets doe, dan smijt ik me wel. Ik ben niet bang om op de voorgrond te treden en beslissingen te nemen.”

Knopen doorhakken

“Ik ben altijd de eerste en de laatste op de activiteiten”, vervolgt Ria. “Als voorzitter moet je mensen samen brengen, maar ook ervoor zorgen dat het gezellig blijft als je samenkomt. Tezelfdertijd moet je ook beseffen dat het allemaal vrijwilligers zijn. Op mijn werk ben ik ook een trekker, maar dat zijn werknemers. Dat is anders. Je mag niet verwachten van vrijwilligers dat ze zoals jezelf van het eerste tot het laatste moment aanwezig zijn. Het is een beetje geven en nemen. Je moet ook knopen doorhakken. Ik ben niet iemand die bij de pakken blijft zitten.”

Ik ben niet bang om op de voorgrond te treden en beslissingen te nemen

Als voorzitter van Markant raakte Ria ook betrokken bij Passendale Proeft en het centrumcomité. Toen haar man Geert Joye voorzitter was van de KWB en bij de wielertoeristen zat, werkte ze ook mee achter de schermen. “Ik maak mijn hoofd leeg door actief te zijn. Yoga is bijvoorbeeld niets voor mij.” (lacht, red.) “Als ik voor een belangrijke activiteit sta, dan ben ik wel nerveus. Als het dan slaagt, dan is de voldoening des te groter.”

300 kinderen

Niet alleen in Passendale is Ria een bekende figuur, ook in de andere Zonnebeekse deelgemeenten kennen veel mensen haar. Als coördinatrice van de buitenschoolse kinderopvang is ze immers diensthoofd van 27 personeelsleden. Dagelijkse ontvangen ze in de vier BKO’s ruim 300 kinderen. “Ik denk dat dat wel een rol gespeeld heeft in de stemming. Ik heb geen promotie gemaakt voor mezelf via de kinderopvang, maar wel op mijn persoonlijke Facebookpagina. En natuurlijk ook via Markant en het regionale netwerk van Markant. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar: als ik iets doe, dan ga ik ervoor.”

(TOGH)

Vragenrondje

Van waar haal je je motivatie voor je inzet?

“Omdat ik niet kan stil zitten. Ik ben trots op mijn vereniging en ik vind het belangrijk dat Markant op de kaart blijft staan. Als we 60 mensen samen krijgen op onze startavond, en de bestuursleden daardoor laaiend enthousiast zijn, dan is dat top. Dan voel ik me goed.”

Je speelde vroeger toneel. Is dat definitief verleden tijd?

“Ik heb tien jaar toneel gespeeld bij Eer en Deugd. Toen was ik nog parttime leerkracht en had ik meer vrije tijd. Door tijdsgebrek ben ik moeten stoppen, maar als er nog eens zot moet gedaan worden op een podium, dan sta ik daar nog altijd klaar voor. Dat vraagt echter veel tijd. Misschien neem ik die draad weer op als ik met pensioen ga.”

Heb je nog dromen of ambities?

“Het is het begin van het jaar, dus het is de tijd voor voornemens. Ik zou in 2017 graag één boek lezen. Als kind heb ik heel de bibliotheek van Langemark uitgelezen, maar nu vind ik de tijd er niet voor. Voor de rest mag alles blijven zoals het is. Ik ben content met de huidige situatie.”

Heb je ambities om in de politiek te gaan?

“Ik ben daar al voor gevraagd geweest. Toen heb ik dat afgewimpeld. Het probleem is dat ik werk voor de gemeente. Dat zou dus belangenvermenging zijn. Mocht ik ooit verkozen raken als gemeenteraadslid, dan zou ik direct kiezen voor mijn job. Mocht ik schepen worden, dan moet ik loopbaanonderbreking nemen. Ik ben daar wel mee bezig. 2018 begint te naderen en ik denk dat het lobbywerk stilaan zal beginnen. Er zijn wel veel mensen die zeggen dat ik moét in de politiek gaan.”

Bio

Privé

Geboren op 15 juli 1963 in Ieper. Ze is getrouwd met Geert Joye. Ze hebben twee zonen: Bert, die overleed in 2004, en Sander (26).

Loopbaan

Volgde lagere school in Langemark. Daarna trok ze naar het Lyceum in Ieper. Vervolgens studeerde ze regentaat wiskunde, fysica en godsdienst in de normaalschool in Brugge. Ze stond in het onderwijs tot ze in 1997 coördinator werd van de buitenschoolse kinderopvang van Zonnebeke.

Vrije tijd

Voorzitter van Markant, tuinieren, fietsen…