Danny Geryl gaf zwemtraining aan 3.500 (!) strandredders en gaat nu met pensioen

Danny Geryl.© MG
Danny Geryl.© MG
Paul Bruneel

35 jaar lang gaf Danny Geryl (60) zwemtraining aan kandidaat-strandredders in Koksijde. Na de zeeproeven van deze zomer in juli en augustus houdt hij ermee op en volgend jaar gaat deze fulltime brandweerman/ambulancier met pensioen na een rijk gevulde loopbaan waarin de werkwoorden ‘helpen’ en ‘bijstaan’ altijd centraal hebben gestaan. Wij doken met hem het verleden in en haalden herinneringen op.

Elke redder die de afgelopen decennia op de stranden van Koksijde en Oostduinkerke heeft gestaan, is bij Danny Geryl voorbijgekomen voor een intensieve zwem- en reanimatietraining. “Ik heb me altijd ingezet voor de zwaksten”, begint Danny zijn verhaal. “Bij een zwemtraining moet je je niet fixeren op de goede zwemmers, maar vooral op zij die de training echt nodig hebben. Mijn doelstelling was altijd om er zoveel mogelijk kandidaten door te krijgen en hen de kans te geven om die mooie job als strandredder uit te kunnen oefenen.”

Danny maakte de hele evolutie van strandredders meegemaakt en heeft heel wat zien veranderen. “een van de grootste veranderingen in vergelijking met vroeger is dat er nu meer meisjes zijn die de cursus volgen. Vroeger waren er bijna geen meisjes en nu zijn er meer dan jongens. De reden heeft misschien te maken met het feit dat het type strandredder stoer en sterk moest zijn, maar dat beeld is veranderd en met het openzetten van de job hebben ook de meisjes het strandredden ontdekt”, zegt Danny.

Geen afscheidsfeest

De lessen zitten er nu op en er resten Danny enkel nog de zeeproeven op 12 juli en 11 augustus. Een afscheidsfeestje zat er door de coronapandemie niet in, maar uitgesteld is niet verloren en de prestaties en het mooie werk van Danny zullen zeker nog in de kijker worden geplaatst. Hij stond zelf slechts één jaar op het strand, maar heeft er wel een mooie loopbaan opzitten als redder in het zwembad van Koksijde.

“Ik ben geboren in de kraamafdeling in Veurne, maar woon al mijn hele leven in Koksijde”, zegt Danny. “Ik zou hier ook niet weg willen. Als jonge gast heb ik de cursus van strandredder gevolgd, want van jongs af aan zat het al in mij om mensen te helpen. EHBO interesseerde mij enorm en tijdens mijn militaire dienst in Koksijde belandde ik dan ook bij de infirmerie. Ik genoot eigenlijk een opleiding als schrijnwerker, maar de job van verpleger lag me veel beter”, lacht hij.

Les in reanimatie

Toen hij in de jaren tachtig hoofdredder werd in het Hoge Blekker Bad in Koksijde zag hij dat sommigen extra training nodig hadden om het tot strandredder te schoppen. De kandidaat-strandredders moesten telkens naar Oostende en dankzij Danny kwam er in Koksijde een opleidingscentrum. Enkele jaren later was hij centrumverantwoordelijke en hoofddocent. Hij gaf niet enkel praktijklessen aan de kandidaten maar bracht hen ook de grepen bij en, heel belangrijk, de cursisten kregen ook les in reanimatie. Danny was 30 jaar lang actief als redder in het Koksijdse zwembad en is ondertussen fulltime brandweerman/ambulancier geworden.

Hij is gehuwd met Rita Coulier en het koppel heeft vier kinderen Brian, Bradley, Brandon en Bronwyn. Hij blikt terug op heel wat mooie herinneringen uit zijn zwembadperiode.

Huwelijk onder water

“Ik was altijd blij als de cursisten slaagden, maar ook andere zaken in het zwembad herinner ik me nog levendig. Zo was er ooit eens een huwelijk in het zwembad, maar dan wel onder water”, lacht hij. “Bij de brandweer heb ik altijd preventief gewerkt. Je moet als brandweerman soms dingen van je kunnen afzetten, maar het meest aangrijpend is als het gaat om mensen die je kent of als er kinderen bij betrokken zijn. Met ouder te worden, lukt het ook wel beter om alles te relativeren.” Volgend jaar gaat Danny met pensioen, maar hij zal zeker niet in een zwart gat vallen. “Ik ga nog altijd graag zwemmen en fiets wekelijks toch zo’n 100 kilometer. Met de mountainbike doe ik er dan nog eens een 40-tal kilometer bij”, geeft hij mee.

Voor de kandidaat-redders en hun leermeester was de afgelopen tijd geen makkelijke periode. “Als lesgever moet je er altijd staan, iedere zaterdagavond stond ik paraat om les te geven. Tijdens de coronapandemie werd veel les gegeven via de digitale weg met behulp van foto’s en filmpjes. Al bij al ben ik een gelukkig man die met heel veel tevredenheid terugkijkt op wat er tot nu toe is geweest”, besluit Danny.