Coronavirus woedt nog steeds in wzc Ter Luchte, twee van de drie wooneenheden getroffen

© gf
© gf
Redactie KW

Woonzorgcentrum Ter Luchte is bijzonder zwaar getroffen door het coronavirus. 44 bewoners in twee van de drie wooneenheden en ook aan aantal personeelsleden zijn besmet. Er waren acht overlijdens aan covid-19 te betreuren. Wooneenheid Dille blijft voorlopig gespaard en men doet er alles aan om dit zo te houden.

Half november werd een uitbraak van corona vastgesteld in wzc Ter Luchte. Die vond plaats in één wooneenheid, leefgemeenschap Koriander. De hele werking werd aangepast om de zieke bewoners goed te verzorgen en verdere besmetting te voorkomen. Desondanks zijn ook in wooneenheid Kamille inmiddels 15 bewoners positief getest. Wooneenheid Dille is coronavrij.

Omdat ook heel wat personeelsleden besmet en dus afwezig zijn, is hulp van buitenaf nodig. Dankzij een goed netwerk en goede samenwerking met andere woonzorgcentra en instellingen, kan de werking en de zorg gewaarborgd blijven. In eerste instantie is er ondersteuning vanuit Groep Zorg Heilige Familie via wzc Sint-Jozef. Maar er is ook hulp via wzc Rustenhove, AZ Sint-Lucas, Wit-Gele Kruis Sint-Jozef, zelfstandige thuisverpleging Schillewaert Zedelgem, gemeente Oostkamp en Beschut wonen initiatief De Bolster Kortrijk.

De situatie is momenteel als volgt:

* Wooneenheid Koriander: 29 personen positief, de meesten inmiddels herstellend, 1 persoon testte negatief.

* Wooneenheid Kamille: 15 bewoners positief, 5 negatief. Ze worden verzorgd door aparte teams zorgmedewerkers om kruisbesmetting te vermijden.

* Wooneenheid Dille: geen positieve gevallen, wooneenheid is volledig afgescheiden om kruisbesmettingen te vermijden.

* 8 personen overleden aan covid-19.

“Het was een zware dobber voor iedereen te moeten vaststellen dat het virus zich ook verspreid heeft onder de bewoners van wooneenheid Kamille”, zegt directeur Frank Declerck. “Het was dan ook een hart onder de riem toen het Agentschap Zorg en Gezondheid eind vorige week langskwam en bevestigde dat onze aanpak de juiste is. We kregen ook nog een aantal adviezen mee.”