Brugse prof Ignaas Devisch: “Je wordt niet slimmer door uren te surfen”

Ignaas Devisch (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“We lijden aan infodemie. Dus moeten we op dieet”, zegt Bruggeling Ignaas Devisch (54), professor in de medische filosofie aan de Universiteit Gent in zijn nieuwe boek met de controversiële titel ‘We informeren ons kapot: pleidooi voor onwetendheid’ (uitgeverij De Bezige Bij).

“We hebben nog nooit zoveel mogelijkheden gehad om ons te informeren. Tegelijkertijd is de kans op desinformatie nog nooit zo groot geweest. Onze democratie staat onder druk. We zitten stilaan in een infocratie. Wie de informatiestromen beheert, heeft de macht. Veel fora op het internet dienen niet om ons te informeren, maar om onze aandacht vast te houden.”

“Ben je slimmer geworden, als je urenlang gesurft hebt? Niet altijd! Zelf je onderzoek doen, kan je ook doen verstrikken in een fabeltjesfuik. Het internet is een plaats waar veel groepen ons misleiden met desinformatie. En dat leidt soms tot gewelddadig gedrag. Denk aan het fake news van Trump met de bestorming van Capitol Hill.”

Complot

“Maar ook bij ons lijden velen aan bewustzijnsvernauwing. Ze denken het beter te weten dan de rest van de wereld, omdat ze zelf iets op het internet opgezocht hebben. Ze zien achter alles een geheim complot en verliezen hun vertrouwen in onze instellingen. We moeten de georganiseerde desinformatie tegengaan en we kunnen dat niet alleen.

Ignaas Devisch pleit daarom voor ‘weloverwogen onwetendheid’: “Er is een strategie nodig om immuun te worden tegen nonsens. Trucs die vermijden dat we ons kapot informeren. Zonder filters die ons toelaten om echte informatie te selecteren tussen de vele bagger lopen we verloren.”

Informatiedieet

De Brugse prof geeft in zijn boek uitwegen om onszelf ‘de kunst van het kritisch leren negeren’ eigen te maken en op informatiedieet te gaan. : “Vergelijk het met een zak chips. Als die voor je neus ligt, zul je hem leeg eten. Wie de hele dag geluidjes op zijn laptop laat aanstaan, is voortdurend afgeleid en verliest de focus.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier