Brugge: “Plasproblemen uit de taboesfeer halen”

Onze Krak van Brugge Luc De Laere met achter hem v.l.n.r. dr. Christophe Ghysel, dr. Harm Arentsen, dr. Peter Van Oyen, dr. Ludo Vanden Bussche, dr. Bart Kimpe en dr. Jok Ampe. © Benny Proot
Redactie KW

“Ik wil mijn titel delen met alle mensen die onze wereld helpen beter maken”, zegt Luc De Laere, de Krak van Brugge. Deze verpleegkundig specialist urologie stond aan de wieg van onder andere de vzw PSA Vlaanderen en de Vlaamse Vereniging voor Urologie Verpleegkundigen, die plasproblemen uit de taboesfeer willen halen.

“Ik ben de Krak van Brugge geworden dankzij veel mensen en dankzij mijn voorgeschiedenis”, vertelt Luc De Laere (54). “Dit wil ik graag toelichten aan de hand van enkele mijlpalen in mijn carrière : mijn gezin en mijn familie, de Prostaatkliniek, het Urologisch Centrum Noord West-Vlaanderen, de vzw PSA Vlaanderen, Think Blue Vlaanderen en de vzw Blue Movement Vlaanderen.”

Gezin

“De belangrijkste en eerste mijlpaal in mijn leven is mijn gezin”, verduidelijkt Luc De Laere. “Mijn liefste schat, Chantal Blomme, is de sterke vrouw die altijd achter mij staat en die heel geduldig over mij waakt. Deze vrouw van mijn leven is voor mij de grootste Krak. Dankzij haar heb ik ook kunnen groeien in mijn carrière.”

Mijn gezin is de belangrijkste mijlpaal in mijn leven

“Ons samengesteld gezin heeft vier kinderen op wie we apetrots zijn! Er is Bram, die tijdens zijn doctoraatsopleiding aan de universiteit van Antwerpen fundamenteel prostaatkankeronderzoek doet en straks naar het Karolinska-instituut in Zweden vertrekt om daar samen met andere toponderzoekers zijn carrière uit te bouwen. Kim werkt als bedrijfspsychologe voor een groot marktonderzoeksbureau in New York. Niels is bezig met zijn doctoraatsopleiding Europese politieke wetenschappen aan de universiteit van Gent. Thomas heeft bijna zijn opleiding bedrijfsmanagement voltooid. Dankzij mijn familie ben ik geworden wie ik ben en daarom deel ik ook heel graag met hen mijn Krak-status!”

Prostaatkliniek

“De oprichting van de Prostaatkliniek in 2004 was een tweede mijlpaal in mijn carrière”, vervolgt Luc De Laere. “Door de gestegen incidentie van prostaatkanker, was de behandeling van deze aandoening ondenkbaar geworden zonder een georganiseerde multidisciplinaire aanpak. Als pioniers in België hebben dr. Peter Van Oyen en ik die kliniek opgericht. Dit was voor mij een belangrijke carrièrewending binnen de dienst urologie waar ik ondertussen reeds 32 jaar aan de zijde van mijn mentor en vriend dr. Van Oyen mag werken.”

“Sindsdien werden meer dan 2.000 patiënten met behulp van hoogtechnologische robots geopereerd. Robotchirurgie heeft een duidelijke plaats veroverd in de urologie. Misschien hebben veel patiënten en hun familie op mij gestemd, waardoor ik nu de Krak van Brugge werd…”

Vragenrondje

Voor wat staat PSA Vlaanderen ?

“Met de vzw PSA Vlaanderen werd in 2005 een prachtig instrument in het leven geroepen waarmee we tal van campagnes hebben gerealiseerd over prostaatkanker, erectiestoornissen en incontinentie. We doen dit met voordrachten, symposia, onderwijs, toneelvoorstellingen, publicaties en wetenschappelijk onderzoek. Zo helpen we het taboe over deze urologische aandoeningen doorbreken en kunnen we mensen aanzetten om sneller hulp te vragen. Veel mensen lijden onnodig in stilte, zo gaat veel levenskwaliteit verloren. Ik wil dit mee helpen veranderen. Dat doe ik al jaren samen met de acteurs van Were Di.”

“In de schoot van de vzw PSA Vlaanderen werd Think Blue Vlaanderen opgericht, een patiëntenvereniging voor mannen met prostaatkanker die al 400 leden telt. In 2013 stond ik mee aan de doopvont van de vzw Blue Movement Vlaanderen o.l.v. dr. Tom Feryn en dr. Pascale De Paepe. Met deze vzw zijn we actief rond darmkanker en proctologische aandoeningen. Daarnaast is er de patiëntenvereniging Talk Blue Vlaanderen o.l.v. Luc Pollet : een vereniging voor mensen met darmkanker. Allemaal Kraks !”

Waarom fuseerden de diensten urologie van het AZ Sint-Jan en AZS- Sint-Lucas ?

“De gestegen vraag naar (onco-)urologische zorgverlening en de noodzaak om te superspecialiseren hebben in 2014 geleid tot het Urologische Centrum Noord West-Vlaanderen, een fusie van de diensten urologie van AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas. De complexe behandeling start bij de huisarts en vergt een groep gespecialiseerde medewerkers (Thijs Develter, Sophie Vantieghem, Els De Deckere…). Via correcte info en deskundige begeleiding helpen zij de angst reduceren bij de patiënten. Ook de samenwerking met de andere urologen (dr. Jo Ampe, dr. Christophe Ghysel, dr. Harm Arentsen, dr. Bart Kimpe en dr. Ludo Vanden Bussche) is voor mij heel belangrijk. Zonder deze Kraks was ik vandaag geen Krak !”

BIO

Privé

Geboren op 4 juni 1962. Woont in Brugge. Gehuwd met Chantal Blomme. Hun samengesteld gezin heeft vier kinderen : Bram, Kim, Niels en Thomas.

Loopbaan

Werkt al 32 jaar aan de zijde van dr. Peter Van Oyen in de dienst urologie van het AZ Sint-Jan in Brugge. Bestuurder van de vzw PSA Vlaanderen, Blue Movement Vlaanderen en de VVUVZ .

Vrije tijd

Organiseert preventiecampagnes i.s.m. met Sabine Delporte (Molvientje) en de acteurs van Were Di. Werkt nauw samen met Think Blue Vlaanderen.