Brugge: extra biervaten voor 1 mei

Redactie KW

Voor maandag 1 mei heeft herbergier Paul Decock van De Hollandse Vismijn extra biervaten besteld bij de brouwerij. Een dj op de Vismarkt zal voor ambiance zorgen op dé topdag van het jaar voor de enige nog resterende ‘rode’ kroeg binnen de Brugse stadspoorten.

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier Socialisme.

Bruggeling Paul Decock (55) baat al 25 jaar De Hollandse Vismijn op de Vismarkt uit. In het jaar dat Frank Van Acker overleed deed hij met succes een bod op het failliete café dat onder curatele stond.

De portretten van Achiel en Frank Van Acker hingen toen al aan de muur. Voordien runde Paul Decock vijf jaar lang ‘t Strijdershuis. “Dit jaar geen feestje, ik wacht liever tot ik 60 ben en we ons 30-jarig bestaan kunnen vieren“, zegt hij.

Spaarkas

In ‘t Strijdershuis werd volgens Paul Decock nooit over politiek gepraat. In De Hollandse Vismijn des te meer. Tal van echte socialisten zijn er vaste stamgast. S-Plus, de seniorenafdeling van de Brugse SP.A, houdt er geregeld een vergadering in het zaaltje boven het café. Er is een spaarkas, maar geen kaartersvereniging meer. “Steve Stevaert is hier ook nog geweest”, zegt de waard. “Maar ik kreeg geen toegang tot de vergadering, dus weet ik niet wat de voormalige SP.A-voorzitter hier in Brugge indertijd beslist heeft.”

“Steve Stevaert is hier ook nog geweest”

Paul Decock doet het samen met zijn vrouw Mireille Ketels en zijn zoon Manu. “Het enige andere, nog bestaande rode café bevindt zich buiten de stadspoorten : café Normandie langs de Blankenbergse Steenweg. Dat is overigens van mijn schoonzus Sandra Ketels. Vroeger zaten er ook veel sossen bij Jacky, in de Westminster in de Havenstraat. Maar de huidige uitbater heeft er vooral een Clubcafé van gemaakt.”

Bloemenhulde

Naar wij vernamen mag je ook Het Tramhuis in Assebroek en café De Kavijaks in Zwankendamme nog altijd ‘rood’ noemen, al is hun socialistische glans ietwat verbleekt en outen ze zich niet langer openlijk zo.

Hoe zit het met de socialistische verenigingen in Brugge? De voetbalploeg De Kibboets, die een eigen keldercafeetje had in de Cordoeaniersstraat, is ter ziele gegaan. Net als de Socialistische Turnclub Brugge.

Maar volgens SP.A- gemeenteraadslid Mathijs Goderis zijn de Rode Valken, de senioren van S-Plus, de jeugdafdeling Joetz van de Bond Moyson, de Vlaamse Federatie voor Gehandicapten (VFG) en de socialistische socioculturele vereniging Curieus nog zeer levendig.

Stoet

Al die verenigingen nemen allemaal actief deel aan de 1-meistoet in Brugge, die dinsdag om 10.15 uur start met een bloemenhulde aan het borstbeeld van Frank Van Acker op de Vismarkt. De Socialistische Harmonie Werkerswelzijn leidt de stoet van de Langestraat naar de Burg, waar om 12.15 uur toespraken gehouden worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.