Brouwerij Sint-Joris in Reningelst heeft na 47 jaar weer een roerkuip: “De Kinderbrouwerij serveert nu ook pils met eigen logo”
In Reningelst werd al heel wat gerestaureerd en heropgebouwd in de brouwerij-mouterij Sint-Joris. Om het volledige brouwproces opnieuw te kunnen vertellen, was nog een roerkuip nodig. Dankzij brouwerij De Poes kan het laatste puzzelstuk gelegd worden, want De Kinderbrouwerij krijgt een roerkuip in bruikleen. “We bieden nu ook de pils van De Poes aan en exclusief voor de Kinderbrouwerij werd een speciaal etiket ontworpen, met het logo van de Kinderbrouwerij erin verwerkt.”
“Op 2 april 1963 stopte de laatste brouwer uit het geslacht Six de brouwactiviteiten. Een deel van de gebouwen werd verder gebruikt als bierdepot. Het tafelbier Six werd nog enkele jaren verder gebrouwen door brouwerij Middelburg (Hauspie) uit Poperinge”, legt Reningelstenaar Bert Lemahieu uit. Hij inventariseerde maar liefst 3.600 bierflesjes die toebehoorden tot brouwerij Sint-Joris in Reningelst. Ze werden in 2001 gerecupereerd uit de mouterij nadat de mouterijtoren instortte en daarna werden ze bewaard in een stal in Reningelst.
“In 1977 werden de afvulmachine en de grote roerkuip verkocht. In september 1978 verkocht Joseph Six de kleine houten roerkuip aan stad Poperinge om te gebruiken op de wagen van de Hoppestoet. Een koperen pomp en wat ander koper materiaal uit de brouwerij werden eveneens geïnstalleerd op de nieuwe wagen van de ‘oude brouwerij’.” Op 14 januari 1994 stierf brouwer Six op 85-jarige leeftijd. “Sinds 29 mei 1997 is het dorpsgezicht van Reningelst beschermd en zijn een deel van de kasteelsite en de brouwerijsite als monument beschermd.”
(Lees verder onder de foto.)
De Fietseling
Vzw De Fietseling werd opgericht op 15 oktober 1998. Dat gebeurde om de site van de brouwerij-mouterij Sint-Joris te restaureren en te herbestemmen, zodat het een hefboom kon zijn voor de leefbaarheid van het dorp. Op 8 februari 2001 stortte de mouttoren in. Het dak van de mouterij zakte later grotendeels in”, vertelt Bert. “Op 5 juni 2003 werd de brouwerij-mouterij samen met de koer en de weide door de vzw in erfpacht genomen van de eigenaars, de familie Camerlynck. De restauraties volgden elkaar op. De karkasrestauratie van de brouwerij startte in oktober 2004 en de binnenrestauratie in januari 2010. Tijdens deze restauratie werd de mouterijruïne opgeruimd, gevaarlijke stukken muur werden wat afgebroken, zodat alles er wat veiliger was. De brouwerij werd voor een eerste keer opengesteld op openmonumentendag op 11 september 2011.”
Kroeg
De machinekamer werd als kroeg ingericht en op 1 juli 2012 opende de Kinderbrouwerij. “Het is een centrum waar gezinnen met kinderen op de eerste rij staan. Er wordt van alles georganiseerd: voorstellingen, workshops en toeristische activiteiten voor families en voor groepen met volwassenen en kinderen. In de gezellige familiekroeg zijn er tientallen spelletjes die je kan spelen binnen en buiten op de koer. De Kinderbrouwerij is geopend op zaterdag- en zondagnamiddag vanaf de krokus- tot aan de herfstvakantie.”
“We krijgen een filterkuip uit begin 1900 in bruikleen. De historische roer- en filterkuip is afkomstig uit de vroegere brouwerij Het Damberd in Olsene”
De heropbouw van de mouterij en de mouterijtoren werd opgestart in 2017 en kon midden 2020 afgerond worden. “Op 31 augustus 2020 kwam de afvulinstallatie, na een afwezigheid van 43 jaar, terug naar de brouwerij. Om het volledige brouwerijproces te kunnen vertellen misten we echter nog de roerkuip. Het lukte ons niet om de oorspronkelijke roerkuip terug te brengen”, legt Bert uit.
De Poes
Het gemis van de roerkuip kon dankzij brouwerij De Poes opgelost worden. “In de Kinderbrouwerij staat al een tijd een biertje van brouwerij De Poes op de kaart. Brouwer Stijn David van deze Tieltse brouwerij is verzot op historisch brouwerijmateriaal en verzamelt actief historische brouwkundige stukken. Hij vernam dat wij op zoek waren naar een oude roerkuip en stelde voor om ons een oude roer – en filterkuip uit begin 1900 – in bruikleen te geven. De historische roer- en filterkuip in het bezit van brouwerij De Poes is het origineel uit de vroegere brouwerij Het Damberd in Olsene”, klinkt het bij Bert.
“Deze roerkuip is voorzien van een zeer mooi mechanisch roerwerk en een representatief topstuk. Eind januari trokken we met een drietal naar Tielt om dit eens te bespreken. Na heel wat overleg is de kogel door de kerk en geeft Stijn ons een prachtige roer- en filterkuip voor 25 jaar in bruikleen. Hiermee is de historische installatie van de vroegere brouwerij Six terug compleet. Het hart van een brouwerij keert terug en de bezoeker krijgt een uniek beeld op een regionale Belgische brouwerij anno interbellum 20ste eeuw. In de komende maanden worden de verschillende stukken van de roerkuip in Tielt opgehaald en onder leiding van mecanicien Frank Leuridan in de brouwzaal van brouwerij Sint-Joris in elkaar gepuzzeld.”
Bruikleen
Een bezoek aan de Kinderbrouwerij inspireerde brouwer Stijn David van brouwerij De Poes om hen te helpen. “Ik ben een kind uit de jaren ‘70 en ben als het ware opgegroeid met tafelbier. Later was dat occasioneel een pintje drinken. Ik volgde studies tot diëtist om uiteindelijk bij de overheid terecht te komen waar ik veel met financiën bezig was. Tijdens die job volgde ik een opleiding tot brouwer. Van 2012 tot 2014 brouwde ik bier in mijn garage. Ik ben misschien wel geen Poperingenaar, maar toch was ik een Keikop. Er zou iets gebeuren met mijn bier… Ik verkocht mijn motor en ging bier brouwen bij Deca Brouwerij in Woesten. Brouwerij De Poes zag het levenslicht in 2014”, zegt Stijn.
(Lees verder onder de foto.)
“Historisch brouwerijmateriaal interesseert me enorm en ik verzamel inderdaad historische brouwkundige stukken. Een tijdje geleden kwam ik hier op bezoek met mijn gezin en liep ik rond in de Kinderbrouwerij. Het viel me op dat er hier geen roerkuip stond. In de voormalige brouwerij Het Damberd ging ik een oude roerkuip ophalen. Een heel mooi exemplaar dat compleet is. Wat was ik ermee als het gewoon in mijn magazijn lag? Daarom stel ik het graag in bruikleen voor De Kinderbrouwerij.”
Pils
Het in bruikleen geven van een roerkuip was niet de enige overeenkomst die werd gesloten met brouwerij De Poes. “De Kinderbrouwerij biedt vanaf nu ook de pils van De Poes aan. Brouwer Stijn heeft exclusief voor de Kinderbrouwerij voor deze pils een speciaal etiket laten ontwerpen, met het logo van de Kinderbrouwerij erin verwerkt”, zegt Bert. “Een pils is een moeilijk bier om te brouwen, terwijl het een bier is dat als minder wordt gezien. De pils is trouwens gebrouwen met hop uit ‘t Hoppecruyt uit Proven”, vult Stijn aan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier