Assisen: faalangst speelde volgens psychotherapeute grote rol bij Vandekerckhove
Op het assisenproces tegen Ann Vandekerckhove (46) zijn de getuigenverhoren woensdagavond afgerond. Victimologe Carine Hutsebaut verklaarde dat de beschuldigde kampt met faalangst, omdat ze in haar jeugd nooit leerde om met emoties om te gaan.
“Ik denk dat ze heel veel angst heeft om beoordeeld te worden”, legde de psychotherapeute uit. “Ook tegen mij zal ze dingen achterhouden, zodat ik niet zou denken dat ze faalt. Dat gevoel van ‘ik mag niet falen’ was een rode draad sinds haar jeugd.”
In haar opvoeding was weinig ruimte voor emoties. “Dat is nochtans belangrijk voor kinderen en opgroeiende mensen. Het draait bij haar allemaal rond het niet kunnen uiten van emotie.”
Voorzitter Willem De Pauw opperde dat haar scheiding voor Vandekerckhove dan ook wel als een grote mislukking zal aangevoeld hebben. “Dat zal een bijkomende druppel geweest zijn. Maar ze kon dat huishouden niet aan. Ze had al problemen gehad met die alcoholverslaving. Ze had ook al problemen met Ferre gehad”, reageerde Hutsebaut. Op twee momenten in haar leven zou de beschuldigde daardoor volgens de victimologe ook aan zelfmoord gedacht hebben.
Rouwproces
Ann Vandekerckhove blijft ontkennen dat ze bewust ether toediende aan haar zoontje Ferre. Als ze vrijkomt, wil de getuige haar behandelen. “Ik heb ook beloofd dat ik met haar naar het kerkhof zal gaan, want ze is zelfs nog niet eens aan het rouwproces begonnen. Anders gaat ze weer tegen de muur lopen als ze buitenkomt en dan kunnen die verslavingen ook weer beginnen.”
Een neef had eerder gelijkaardige zaken verklaard over de jeugd van de beschuldigde. “Ik kan me inbeelden dat er met vier volwassenen in huis nogal wat druk op haar zat. Iedereen had zijn mening en wilde het beste uit dat ene kind”, aldus Henk Vandenbroecke.
Vandekerckhove zorgde ook lang voor haar inwonende grootmoeder. “Ze heeft haar eigen leven eigenlijk een tiental jaar uitgesteld. Ik weet zeker dat ze dat heel goed heeft gedaan, mijn grootmoeder apprecieerde dat ook enorm. Voor haar was Ann alles.”
Goede verpleegster
“Het zat in de familie van een beetje resoluut en kortaf te communiceren, minder fijnbesnaard eigenlijk. Maar zeker nooit echt grof”, vertelde haar neef ook nog. Een voormalig hoofdverpleegkundige van AZ Groeninge bevestigde dat beeld van de beschuldigde. “Ze was technisch een heel goeie verpleegster. Ze kende haar dossiers en al haar handelingen. Geduld, tact en fijngevoeligheid waren wel werkpuntjes.”
De getuige ging na de feiten met twee andere collega’s Vandekerckhove opzoeken in de gevangenis. “Je zag bij Ann een angst voor de toekomst. En ze was ook diep ongelukkig omdat ze vond dat ze eigenlijk gefaald had als moeder.” Tegenover haar ex-collega’s toonde ze ook dat ze moeilijk kon verkroppen dat Ferre ook deels opgevoed werd door de nieuwe partner van haar ex-echtgenoot.
Bij kennissen uit de buurt stond de vrouw uit Zwevegem bekend als een rustige, teruggetrokken vrouw. “Ze was vriendelijk en joviaal. Je kon erop betrouwen”, vertelde een buurvrouw uit haar jeugd.
Babysitten
Vandekerckhove ging ook enkele keren babysitten op de kinderen van het echtpaar. “Onze kinderen hebben er nog altijd een goede herinnering aan. Naar de video kijken, een spelletje spelen, een verhaaltje voorlezen, dat soort dingen deden ze met haar”, getuigde de buurman.
Ook in de gevangenis kwam Ann Vandekerckhove nooit agressief uit de hoek. Sinds haar aanhouding kreeg ze zelfs geen enkel tuchtrapport, wat volgens de directrice vrij uitzonderlijk is. “Ze heeft inderdaad nooit disciplinaire problemen gesteld en gaat ook regelmatig werken.” Lieve Decaesstecker herinnerde zich wel nog de ethergeur die de beschuldigde bij haar aankomst in de gevangenis verspreidde. “Ik vond dat heel frappant, ik heb dat in mijn carrière nooit voorgehad. Na het gesprek hing die geur daar nog.”
Donderdag worden de debatten over de schuldvragen gehouden. Voorzitter Willem De Pauw gaf al mee dat de juryleden toch sowieso een bijkomende vraag over vergiftiging zullen moeten beantwoorden. Door een vergissing van de KI werd Vandekerckhove immers naar het assisenhof verwezen voor moord, in plaats van voor gifmoord.
Ethermoord
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier