Assisen: “Geen enkele twijfel: zij heeft die flessen gevuld” (aanklager)

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Ann Vandekerckhove (46) uit Zwevegem, die beschuldigd wordt van de gifmoord op haar zoontje Ferre (8) in maart 2017, heeft openbaar aanklager Carl Bergen zijn requisitoir gehouden. “Zij en zij alleen heeft die flessen met ether gevuld en Ferre ervan laten drinken”, klonk het.

Openbaar aanklager Carl Bergen hamerde, net als de advocaten van de burgerlijke partijen, op de ongeloofwaardigheid van de beschuldigde. “Eén ding is zeker: ze heeft het onderzoek gemanipuleerd. Door haar vingerafdrukken te verwijderen van de etherflesjes die gevonden zijn in Ferres buurt bijvoorbeeld. Dat doe je niet als je er niets mee te maken hebt en je ‘in shock’ bent. Ze verklaarde dat ze altijd ether snoof en nooit dronk. Maar het staat hier absoluut vast dat ze ether moet hebben gedronken. Alleen haar DNA zat op de bewuste fles Chaudfontaine waarin ook ether gemengd was, niet dat van Ferre. En zo gaat het door. Op cruciale punten veranderde ze steeds haar verklaring. Ook tijdens haar ondervraging maandag, waarin ze voor het eerst zei dat ze die avond pendelde tussen de zetel en het washok. Of dat ze om 18 uur ook in slaap was gevallen en pas om 19 uur wakker werd. Dat was ook nieuw. Ze zegt dat ze om 19 uur in een roes was maar dat de apotheker bij wie ze toen nog een fles ether ging halen, merkte daar niets van”, somde hij de leugens op.

De Drie Wijzen

De aanklager maakte brandhout van de vele versies die de beschuldigde ophing van de feiten. “Het leek hier de afgelopen dagen of ik naar De Drie Wijzen keek, maar dan in een horrorversie. Ann Vandekerckhove die hier drie versies vertelt van één feit en u, als jury, die dan moet beslissen welke versie de juiste is. Gestikt in zijn braaksel? Tuut: onwaar. Ferre die zelf ether in een fles giet en opdrinkt? Tuut: onwaar. Ik vulde de flessen, Ferre dronk ze uit? Tuut: onwaar. Ik weet van niets? Tuut: ook onwaar. Het is hier geen amusementsprogramma, behalve voor Ann Vandekerckhove die u hier misschien in uw gezicht zit uit te lachen”, klonk het. “Ferre is niet gestorven door nalatigheid. Het is niet zo dat Ferre van een flesje dronk dat Ann liet rondslingeren. Ferre walgde van zijn moeder die zich elke avond suf snoof aan ether. Dat hij het dan zelf zou drinken? Neen. De waarheid hebben we hier afgelopen week niet gehoord”, stelde de procureur vast.

Doodsstrijd

Hij overliep vervolgens de bewijzen voor de kwalificatie van gifmoord. “De dood van Ferre is geen ongeval, niet gebeurd in een opwelling, neen: zijn dood is het gevolg van een bewuste daad en Ann Vandekerckhove is daar de enige strafrechtelijke verantwoordelijke voor. Volgens mij is het gifmoord, minstens is het moord. Het verschil zit hem in de stof die gebruikt werd. Is ether een stof die de dood veroorzaakt of niet? Volgens mij wel, dat heeft de toxicoloog hier ook verklaard. Het staat wetenschappelijk vast er maar twee PET-flessen waren in dat huis waar ook ether in zat. Twee verschillende soorten ether zelfs, waarvan één soort slechts om 19 uur was gehaald. Op dat moment lag Ferre doodziek in het zetelbed dus het kan eenvoudigweg niet dat hij die flessen gevuld heeft. Het moet een lange en pijnlijke doodsstrijd geweest zijn, die Ann Vandekerckhove moet gezien hebben. Laat er geen enkele twijfel over bestaan: zij en zij alleen heeft die flessen gevuld en Ferre laten drinken terwijl Ferre niet wist wat erin zat”, klonk het.

Schuldverschuiving

De procureur sloot af. “Ik ben meer dan twintig jaar jeugdmagistraat geweest en ik heb maar heel zelden zo’n schrijnende toestanden meegemaakt. Mijn hart bloedt. Hij sliep daar al maanden met zijn moeder in de zetel. Zij ether snuivend. Twee drenkelingen op een vlotje in een oceaan van vuiligheid, zoals de voorzitter hen noemde. Een mooie façade, waardoor niemand van de omgeving wist hoe erg het was. Die mensen voelen zich nu schuldig, veel schuldiger dan Ann Vandekerckhove zelf. Van bij het begin van het dossier doet ze er alles aan om er vanonder te muizen. Op de cruciale punten legt ze telkens een andere verklaring af. En verschuift ze de schuld. Naar haar ex Kenny, zijn vriendin en zelfs naar Ferre zelf. Je moet maar durven!”, zei de procureur.

Straks krijgen de drie advocaten van Ann Vandekerckhove het woord. Daarna volgen nog de replieken en gaat de jury in beraad over de schuldvraag.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.