Moeder veroordeeld tot 15 jaar opsluiting voor gifmoord op zoontje

©KURT DESPLENTER BELGA
©KURT DESPLENTER BELGA

Het West-Vlaamse hof van assisen heeft Ann Vandekerckhove (46) veroordeeld tot 15 jaar opsluiting voor de gifmoord op haar zoontje Ferre Dewerchin (8). De vrouw uit Zwevegem bracht het slachtoffer in maart 2017 in Zwevegem om het leven met een fatale dosis ether. Het openbaar ministerie had 25 jaar opsluiting gevorderd.

In de vroege ochtend van 15 maart 2017 belde Ann Vandekerckhove zelf de hulpdiensten voor het overlijden van haar zoon. Ze verklaarde dat de jongen de avond ervoor had moeten overgeven na een Kinder Bueno en enkele poffertjes, maar dat hij nadien in slaap was gevallen. Het slachtoffer was duidelijk al enkele uren overleden, waardoor een onderzoek werd gestart.

Op de meeste plaatsen in de woning in Zwevegem lag het afval zowat tot kniehoogte. De speurders vonden tussen de rommel ook tientallen lege flesjes ether, waarvan drie vlak bij het lichaam van Ferre. Ann Vandekerckhove gaf toe dat ze aan een etherverslaving leed, maar ontkende elke betrokkenheid bij zijn dood.

Na een drietal maanden verklaarde ze plots dat ze toch ether had toegediend, weliswaar om allebei eens goed door te slapen. Die bekentenis trok de beschuldigde snel opnieuw in.

Ether toegediend

Tijdens de pleidooien vroeg de verdediging donderdag om Vandekerckhove enkel schuldig te verklaren aan onopzettelijke doding. De jury oordeelde echter dat de beschuldigde wel degelijk de ether moet hebben toegediend. Volgens hen is het ongeloofwaardig dat een jong kind zelf ether in petflessen zou aangelengd hebben met water.

In de zomer van 2016 had Ferre wel eens van een flesje ether geroken, maar zijn ouders hadden hem toen stevig ingepeperd dat hij dat nooit meer mocht doen. In die omstandigheden vond de jury het ongeloofwaardig dat de jongen zelf ether zou gedronken hebben.

Onnoemelijk leed

De verdediging vroeg vrijdagochtend tevergeefs om een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Het hof en de jury wezen in het arrest op het feit dat Vandekerckhove door het leven van haar zoontje te ontnemen één van de ergste misdrijven pleegde. Door Ferre van het leven te beroven veroorzaakte Vandekerckhove bovendien onnoemelijk leed bij zijn familie en aanverwanten, in de eerste plaats bij zijn vader Kenny Dewerchin.

Anderzijds zagen het hof en de jury ook meerdere verzachtende omstandigheden, zoals haar gunstig strafregister. “Er is geen enkele aanwijzing dat zij zich op enige wijze immoreel of asociaal zou hebben opgesteld in de samenleving in het algemeen”, klonk het in het arrest.

Daarnaast werd ook opgemerkt dat Vandekerckhove ondanks haar ellendige leefomstandigheden altijd zo goed mogelijk voor haar zoontje zorgde. Ten slotte haalden het hof en de jury de getuigenis van de gerechtspsychiater aan. Daaruit bleek dat de beschuldigde haar plaats in de maatschappij kan innemen zonder dat voor nieuwe feiten gevreesd moet worden.

Stiefmoeder teleurgesteld

Voorzitter Willem De Pauw richtte zich zoals gebruikelijk ook nog tot de beschuldigde. “Gisteren was het oordeel strikt, vandaag is het oordeel relatief mild. De feiten die u hebt gepleegd zijn uitermate erge feiten, die ook onherstelbaar zijn. U moet dat goed beseffen.” Vandekerckhove werd nogmaals gewezen op het leed dat ze vooral de papa en de plusmama van Ferre heeft aangedaan.

“Anderzijds hebben het hof en de jury er ook rekening mee gehouden dat de feiten gepleegd zijn in zeer specifieke omstandigheden. De straf geeft u perspectief om binnen afzienbare tijd opnieuw uw plaats in de samenleving in te nemen.”

De stiefmoeder van Ferre reageerde teleurgesteld op de strafmaat. “Ga maar beginnen feesten nu. Wij hebben levenslang”, schreeuwde ze. De vader van het slachtoffer vond het vooral belangrijk dat Vandekerckhove schuldig was verklaard. “Voor mij is het te weinig en zal het altijd te weinig zijn, maar ik kan ermee leven. Ik ben vooral blij dat het geen vijf jaar met voorwaarden geworden is.”

Lees hier alles over het assisenproces van de ethermoord.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.