https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Assisen: “Ik heb het gehad met uw leugens” (advocaat grootouders)

Advocaat Philip Ghekiere. (LK)
Advocaat Philip Ghekiere. (LK)
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Ann Vandekerckhove (46) uit Zwevegem, die beschuldigd wordt van de gifmoord op haar zoontje Ferre (8), hebben de advocaten van de grootouders gepleit. “Ik heb het gehad met uw leugens”, klonk het.

Advocaat Vanreusel lichtte aan het begin van zijn pleidooi zijn eigen rol toe. “We zijn het verschuldigd aan Ferre om de waarheid hier boven te halen. Wij zijn als burgerlijke partijen niet verplicht om de jury hier een wetenschappelijk onderbouwde versie van de feiten te geven. Wij moeten ervoor zorgen dat u, beste jury, boven elke gerede twijfel aanneemt dat Ann Vandekerckhove die feiten gepleegd heeft. Eensluidende vermoedens zijn voldoende als bewijs, een polygraaftest is geen bewijs. Ferre kan het ons niet meer vertellen, de beschuldigde heeft gekozen om het ook niet te doen. U, Ann Vandekerckhove, hebt de keuze genomen om te liegen en te bedriegen. Dat is uw recht. Maar wanneer de leugen op een koude steen valt, dan zijn de gevolgen ook voor u”, pleitte hij.

Vier leugens

Ook meester Vanreusel hamerde op de vele vermeende leugens van de beschuldigde. “Zij was de regisseur van haar eigen film. Toen ze de hulpdiensten belde, startte haar verhaal van leugen na leugen. Heeft ze nog geslapen? Neen. Heeft ze nog gereanimeerd? Neen. Al twintig minuten nadat ze zogezegd Ferre dood heeft gevonden, belt ze de begrafenisondernemer. Een moeder wiens kind plots dood is, die krijg je niet weg van haar kind. Bij haar? Zo rap mogelijk weg, dat lichaam. Ondertussen de vingerafdrukken van de flesjes ether wegpoetsen. Er zijn hier vier heel duidelijke leugens: ze was wél depressief, ze heeft niet gereanimeerd, die bekentenis was niet afgedwongen en ze zit niet vrijwillig in de gevangenis uit moreel schuldbesef zoals ze beweert. Ik heb het gehad met uw leugens”, klonk het scherp.

Geen DNA

Ook hij beukte in op de geloofwaardigheid van de leugendetectortest. “Iemand die apathisch en emotieloos is, die raakt daar zonder problemen door”, zei hij. Hij ging op zoek naar harde bewijzen. “In die twee PET-flessen zaten twee verschillende ethers. Zij zegt dat ze die niet gevuld heeft. Ferre moet het dus gedaan hebben. Maar op één van die flessen zat geen DNA van Ferre op de mondopening, wél dat van haar. Geen mengprofiel, alleen haar eigen DNA. Zij moet dus die PET-fles gevuld hebben. En ze heeft dat ook gedaan, want Ferre zou niet meer drinken uit zo’n bruin flesje. Hij had er al eens aan geroken en kreeg meteen de boodschap mee dat hij daar zou kunnen van sterven”, pleitte hij. “Ook Vandekerckhove heeft er zelf van gedronken. De toxicoloog heeft het hier duidelijk gezegd: die hoeveelheid op zo’n korte tijd opsnuiven, was onmogelijk. Waarom drinkt u een giftige stof, als verstandige verpleegster?”, vroeg hij aan de beschuldigde.

Hemel

Er kwam geen antwoord. Meester Vanreusel zorgde er zelf voor. “De organen van Ferre zaten vol, de hersenen zaten ook vol. De wetsdokter moest achteruit deinen van de walm. Dit was geen accidenteel slokje meer. Wou je weg uit die oceaan van miserie, Vandekerckhove? Dacht je dat Ferre weg zou gaan, naar zijn papa? Dacht je dat je hem niet meer alleen zou hebben? U was emotioneel aan het verdrinken, in uw eigen miserie en eenzaamheid. Het enige wat nog restte, was samen weg te gaan. Naar de hemel, daar is het beter”, rondde hij af. Zijn confrater Philip Ghekiere nam over. Hij treedt op voor de grootvader van Ferre en zijn nieuwe partner.

“Mevrouw is een ongelooflijke krak in het verborgen houden van de waarheid. Haar werk, haar vriendin, de school, de opvang, iedereen werd jarenlang een rad voor de ogen gedraaid. Haar voortuintje perfect in orde, binnen een onnoemelijke wanorde”, pleitte hij. Ook meester Ghekiere vond het niet toevallig dat er twee verdachte PET-flessen bij de beschuldigde thuis werden gevonden. “Niet één, maar twee. Net voldoende voor haar en Ferre om ether te drinken. Ook uit de concentratie ether in haar bloed kan je afleiden dat zij de ether gedronken heeft”, pleitte de advocaat uit Kortrijk.

Deze namiddag zal openbaar aanklager Carl Bergen zijn requisitoir houden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.