Anny Putman zet aperitiefhapjes op een stokje

Jozefien Eggermont
Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de vijf soorten aperitiefhapjes van Anny Putman uit Kortrijk.

“Met deze aperitiefhapjes scoor je gegarandeerd bij je gasten”, verzekert Anny Putman enthousiast. “Eigenlijk kan je eender wat op de stokjes prikken, zo lang het maar stevig is. Ik varieer dan ook graag.”

“Mijn zoon voorzag de plank van gaatjes, meer heb je niet nodig.”

Anny Putman zet aperitiefhapjes op een stokje

RECEPT

voor vijf verschillende hapjes

INGREDIENTEN

– twee eieren

– potje kruidenkaas

– 10 kerstomaten

– 10 rivierkreeftjes

– Mimolettekaas in twee kleuren

– blauwe druiven

– sneetjes peperkoek

– foie gras

– toastbrood

– 1 prei

– mosterd

– sneetjes zalm

– peterselie

WERKWIJZE

Rolletje ei

Maak met twee eieren een roerei en kruid met peper en zout. Laat zo snel mogelijk afkoelen. Smeer het roerei in met kruidenkaas en rol stevig in plasticfolie. Leg het rolletje in de koelkast, haal net voor het serveren de plasticfolie weg en snij in schijfjes.

Tomaat-garnaal

Was de kerstomaatjes en snij middendoor. Prik de ene helft op het stokje, spies er het rivierkreeftje op en sluit af met de andere helft van het tomaatje.

Kaas en druif

Leg de sneetjes kaas afwisselend per kleur op elkaar, tot je vijf lagen hebt. Snij daar blokjes uit. Prik zo’n blokje op een stokje en werk af met een halve druif.

Peperkoek met foie gras

Maak een hamburgertje met twee stukjes peperkoek en daartussen een stukje foie gras. Je kan ook kiezen voor peer of vijg.

Rolletje zalm

Laat het toastbrood in de winkel in de lengte doorsnijden. Snij de korstjes weg en rol plat met een deegrol. Maak de prei schoon en hou het wit over. Snij in de lengte. Blancheer kort en laat uitlekken. Bestrijk het brood met mosterd, leg er een blaadje prei en een sneetje zalm op. Rol stevig op in plasticfolie en leg een dag in de koelkast. Doe het plastic weg, snij in schijfjes en werk de zijkant af met de versnipperde peterselie.