Rita Waelkens maakt speltbrood

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Deze week een receptje om snel speltbrood te maken.


“Dit recept kreeg ik ooit van een oude man. Hij beweerde dat je dit brood maar één keer moest kneden. Dat geloofde ik niet, dus moest en zou ik het zelf uittesten”, lacht Rita uit Waregem. “En het bleek te kloppen, het deeg maken duurt nog geen kwartier. Het recept is stokoud, maar wel goed. Ik voeg geen suiker of verbeteraar toe, waardoor het brood ook vlot verteerbaar is.”

RECEPT

voor één groot en twee kleine broodjes (samen 1,8 kg)

INGREDIËNTEN

500 gram speltmeel

500 gram speltbloem

12 tot 15 gram zout

gierst

gebroken lijnzaad

water

60 gram gist

Rita Waelkens maakt speltbrood

WERKWIJZE

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Smeer de bakvormen in met boter. Zet de oven met boven- en onderwarmte op 45 °C (zeker geen warme lucht) en zet onderaan twee potjes water. Schuif het rooster zo laag mogelijk in de oven.

Meng 500 gram speltmeel met 500 gram speltbloem. Schep een deel van het mengsel weer uit de kom om later opnieuw bij het kneden te gebruiken.

Doe in de kom ook 12 tot 15 gram zout, een handjevol gierst en een handjevol gebroken lijnzaad. Meng alles goed door elkaar. Voeg ook nog 6,5 dl heel warm water (niet kokend) al roerend bij het deeg.

Breek 60 gram gist in lauw water. Voeg die beetje bij beetje al roerend bij het deeg. Nu kan de rest van het mengsel van bloem en meel opnieuw bij het deeg. Meng alles tot een homogene massa in het midden van de kom. Voeg telkens wat bloem of meel toe om het deeg goed te kunnen kneden. Het mag niet meer plakken en moet warm aanvoelen.

Verdeel je deeg in twee kleine hompjes en één grote homp. Schik de compacte hoopjes in de bakvormen. Geef er aan de bovenkant lichte insnijdingen in.

Laat het deeg 35 minuten rijzen in de oven op 45 °C. Laat het brood daarna bakken in een oven van 180 °C. Kip de broden uit op een rooster en zet de bakvorm omgekeerd in de oven om uit te drogen. Afwassen hoeft niet.

Het brood blijft goed vers als je het bewaart in aluminiumfolie en sneetje per sneetje snijdt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.