Saroline Koko maakt moutabel

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont.


“Dit recept met aubergines komt uit de Armeense keuken. Je kan het eigenlijk niet exact vertalen, maar ‘moutabel’ in het Aramees komt wel in de buurt”, weet Saroline uit Waregem. “De manier waarop we de aubergines grillen, zorgt voor een extra lekkere smaak. De Armeense keuken zit boordevol groentjes en gezonde gerechten. Ik maak de recepten altijd klaar zoals ze origineel bedoeld zijn. Dat heb ik geleerd van mijn mama, grootmoeder en tante. Mijn overgrootmoeder kookte dan weer bij mensen thuis.”

Munt, granaatappel en olijfolie zijn de drie basisingrediënten voor moutabel. De rest kan je zelf variëren. Je kan de moutabel serveren als aperitiefhapje op schijfjes stokbrood of als voorgerecht op een snee wit brood.

Andere recepten van Saroline vind je op haar kookwebsite www.qenshrinrecepten.be.

RECEPT

voor vier personen als voorgerecht

INGREDIËNTEN

? 2 aubergines

? 100 gram sesampasta of tahina (bij Delhaize)

? halve citroen

? half teentje look

? stokbrood of wit brood

? pitjes van een halve granaatappel

? 4 tot 5 radijzen

? muntblaadjes

? waterkers

? halve komkommer in

dunne schijfjes

? olijfolie

? verse bieslook

? snuifje zout

Saroline Koko maakt moutabel

WERKWIJZE

Gril de aubergines op hun geheel. Leg ze daarvoor in een ovenschaal of in een papillot in de oven, of rechtstreeks op een gasvuur of in de open haard. Als de schil helemaal zwart is en loszit, heb je de aubergine lang genoeg gegaard. De schil mag je eraf doen. Het vruchtvlees zal papperig zijn en gerookt smaken.

Mix de aubergines met de sesampasta, het zout, de look en de uitgeperste halve citroen tot een gladde pasta. Kruid bij waar nodig.

Smeer de pasta op een snee wit brood of stokbrood.

Garneer met granaatappelpitjes, schijfjes radijs, wat schijfjes komkommer, bieslook, waterkers en muntblaadjes. Werk af met wat olijfolie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.