Anne David in Nederland: “Vloeken doe ik nog altijd in het Oostends”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

KW.be maakt de komende maanden een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij Anne David en haar vriend in Nederland.

Anne David, afkomstig uit Oostende, woonde tien jaar in Bredene en verhuisde in 2011 naar Nederland. Ze woont in Dieren, tussen Arnhem en Apeldoorn, en is er al helemaal ingeburgerd, inclusief het ‘eigen taaltje’.

Waarom ben je naar Nederland verhuisd?

“Mijn vriend, Emile Brugman is een Nederlander. We hebben elkaar jaren geleden voor het eerst ontmoet in België, op een muziekfestival in Halle.We zijn namelijk allebei fan van The Levellers en hadden op dat festival afgesproken met een groep mensen van de fanclub. Toen ik Emile leerde kennen was hij getrouwd. Het is pas een 5-tal jaar later dat wij een relatie begonnen, ongeveer een jaar na zijn scheiding. Ook onze eerste kus was op een festival waar The Levellers speelden. We zijn trouwens nog altijd grote fan en gaan ook vaak naar concerten van hen in andere landen.”

“Op een gegeven moment in onze relatie kwamen we wel het op punt wie van de twee zou verhuizen om te gaan samenwonen. Aangezien ik in de zorgsector actief ben, en in die branche toch overal vrij veel werk is, was de keuze snel gemaakt. Ik woon hier samen met mijn vriend en onze drie poezen in een rijhuis in Dieren, in de provincie Gelderland. Een stadje van zowat 15.500 inwoners. Ik werk hier deeltijds als verzorgende in een woonzorgcentrum.”

Wat maakt het zo fijn wonen in Nederland en welke zaken vind je dan weer minder prettig?

“In het begin is het wel eventjes wennen aan de spontaniteit van de Nederlanders, maar da’s eigenlijk ook best wel leuk. Nederland is een gezellig en aangenaam land om te wonen. Bepaalde dingen zijn hier wel duurder: de ziektekostenverzekering bijvoorbeeld, en het openbaar vervoer.”

Anne David in Nederland:

Vlamingen die in Nederland gaan wonen, hebben vaak de gekke gewoonte om relatief snel het accent over te nemen. ‘Bezondig’ jij je daar ook al aan?

“Ik vrees van wel, ja (lacht). Maar het is ook wel handig om het accent over te nemen. Anders ontstaat er al snel spraakverwarring, zeker met onze West-Vlaamse versie van de g en de h. Ook op mijn werk is het beter dat ik ‘echt Nederlands’ spreek, aangezien ik vaak met bejaarden in contact kom. Zo verstaan ze je toch beter. En dan zijn er nog de woorden die in Nederland heel wat anders betekenen dan in België. Zo had ik het ooit tegen een collega over een slaapkleed, terwijl zij dacht dat ik het over een kleedje had dat op de vloer ligt. Maar ik ben het Oostends zeker nog niet verleerd. Zo vloek ik toch nog steeds in het Oostends!”

Anne David in Nederland:

Wat doen jullie in jullie vrije tijd?

“Uiteraard gaat er al heel wat tijd in het huishouden, het koken, het onderhoud van de tuin. Voorts zijn er de typische hobby’s van iedereen: lezen, muziek beluisteren, een concertje meepikken. Ook héérlijk is het om hier een boswandeling te maken. Sommige mensen vonden het vreemd dat ik de zee achterliet, maar nu heb ik een prachtig bos dat bijna mijn achtertuin is. Een paar minuten fietsen en ik ben al in het bos, dat uiteraard deel uitmaakt van de Veluwe. Daar is het altijd een verrassing wat ik zal tegenkomen op m’n pad: het kan een hert of een ree zijn, maar ook everzwijnen lopen los in het bos.”

Je bent nu je vriend gevolgd naar Nederland. Zie je jullie toch nog naar België terugkeren?

“Weet je, ik vergeet soms dat er een grens is tussen België en Nederland. Ik heb familie in België, maar in beide landen heb ik (ex-)collega’s, vrienden, herinneringen. Ik voel me goed in Nederland en voel me hier thuis. Maar als ik de Belgische grens voorbij rijd voel ik me ook meteen weer thuis. Een terugkeer naar België? Die plannen zijn er nu zeker niet, maar je weet maar nooit wat de toekomst brengt. Het is trouwens ook niet zo dat ik hier hard de behoefte voel om andere West-Vlamingen in de buurt op te zoeken, als die er al zouden zijn.

Anne David in Nederland:

Als je onze lezers één niet voor de hand liggende toeristische tip voor jouw regio zou mogen geven, wat zou dat dan zijn?

“De Veluwe is een uitgestrekt gebied, dat meer dan de moeite loont. Je kunt hier eindeloos wandelen en fietsen. Uiteraard heb je het nationaal park de Hoge Veluwe, waar je ingang betaalt. Maar ook daarbuiten heb je veel wandel-en fietsmogelijkheden. Ook zijn er Hanzesteden die de moeite waard zijn voor een stadswandeling en wat cultuur. Tot slot is ook de Achterhoek een mooie streek. Je kunt er fietsen langs de IJssel en hebt er charmante dorpjes.”

(FJA – Foto’s Anne David)